clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GOVOR EMIRA KUSTURICE POMERIO SVE GRANICE: Evo šta je reditelj rekao na svečanosti u Srpskoj!

10.01.2017. 19:39
Piše:
Informer/ Srbija Danas
Emir Kusturica
Emir Kusturica / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Emir Kusturica održao govor na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske

Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih... Sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima.

Jedan jajoliki čovečuljak živih očiju, sa francuskom kapom na glavi, pojavljivao se s vremena na vreme u kafani "Partizan", pio limunadu, vadio žuti lipa blok, zverao okolo, nešto popisivao! Posle rata su mi rekli da je vodio evidenciju ko pije, a ko ne pije alkohol! Kad se u vazduhu osećala blizina rata, on me 1990. pitao: "Je li ti, Kusta, šta ono tebi beše žena?" Ja kažem: "Ona ti je najbolja smeša, svega ima u krvi: Srba, Slovenaca, Hrvata, pali ko mercedes!" On veli: "Ma ne pitam te to, nego je l' ona Šokica il' je Vlahinja!?" Ja kažem Jugoslovenka, a on meni: "E pa da ti kažem, slabo ti meni, Kusta, radiš. Ne trudiš se." "Kako se ne trudim, dvoje dece, tri filma", a on kaže: "Ma pusti to, teška vremena, a ti je nisi preveo na našu stranu?!" "Ona je na našoj strani", kažem ja, "Jugoslovenka", a on meni: "Nema to više, pusti to sad, opameti se, sad su svi na svojoj strani!" "Meni je važno da je normalna žena i da me ne maltretira da mogu ovde na miru da popijem pivo!?" On veli: "Pa u tome je greška!" "Kakva greška, super žena, nije joj važno ko je ko je vere, normalna." On se ljutnu: "Dobro si počeo, ali ti ne valja kraj: uopšte nije važno koje je ona vere, važno je da je muslimanka!"

DODIK POENTIRAO: Republika Srpska mora biti vezana za Srbiju!

Dodik i Kustrurica
Dodik i Kustrurica / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Ta rečenica, koja na prvi pogled zvuči kao bezazlena kafanska šala, bila je sve vreme politička ideja vodilja Alije Izetbegovića i njegovih sledbenika! Sve što se dešavalo posle smrti oca Alije, sin Bakir je usmerio na osvetničko rušenje Republike Srpske u saradnji sa fantomskom međunarodnom zajednicom, gde je na kraju bilo sve isto kao pred Prvi svetski rat: umesto Benjamina Kalaja pristigao Valentin Incko, umesto ilegalnog austrijskog suda i procesa Mladoj Bosni postavljen Haški tribunal, subjektivni sud koji je kažnjavao Srbe i ponekog Hrvata (slična pozicija)! U međuvremenu je ona rečenica iz kafane "Partizan" prerađena, nije važno koje smo vere, nego treba da budemo, ako ne već odmah Bošnjaci, onda prvo Bosanci, ali na kraju, svakako (muslimani). A šta može biti veća prepreka od Svetog Stefana za realizaciju takve namere. Zato su odlučili da ga sruše.

U povelji 1382. Stefan Tvrtko Kotromanić, koji sebe naziva kraljem Srbalja, Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore i Soli, u tek postavljenom Svetom Stefanu (današnjem Herceg Novom) proslavlja Svetog arhiđakona Prvomučenika Stefana, a nakon krunisanja na grb Kotromanića stavlja ljiljane, kao simbol koji su u hrišćanskoj Evropi simbolizovali čistotu Presvete Bogorodice!

PATRIJARH IRINEJ: Republika Srpska stvorena da bi sačuvala opstanak srpskog naroda na ovim prostorima

Banja Luka
Banja Luka / Izvor: Foto: Srbija Danas/ Saša Džambić

Izetbegovići su zaigrali sa ljljanima davno i trošili ih kao svoje patriotske biljke. Dakle, zavukli ruku u džep tuđe kulture i zakitili Francuščiće ukradenim cvećem! Kakve veze oni imaju sa tradicijom hrišćanske, pa onda sekularne Evrope, kada je to tradicija države koja nastaje kao socijalna pojava - njima stran proizvod zapadne civilizacije. Nije Sveti Stefan bio krsna slava vladarske porodice Kotromanića, to je patron države kojom oni vladaju, zastupnik pred prestolom Boga otaca Tvrtkovih i naših, kojeg on preuzima od Nemanjića činom svog krunisanja u manastiru Mileševa!

Znate li koliko zemalja i koliko gradova danas imaju patrone koji dolaze upravo iz iste tradicije! To Izetbegoviću i nije parametar, jer njemu hrišćanski Zapad nikad nije bio mera, on je netrpeljivost prema zapadnoj tradiciji izražavao kroz srbofobiju, ali mu je otac znao preko Mladih muslimana da paktira sa zapadnim fašistima, kad je trebalo, a on sam je na vreme shvatio da je korporacijski kapitalizam dobar da mu obezbedi mesto Luciferovog šegrta! Glavna kopča je Saudijska Arabija, zemlja koja kao saveznik ne štiti nijedno poglavlje ljudskih prava, nema demokratske izbore, zemlja koja nam liferuje salafiste i koja direktno finansira ISIS i DAEŠ!

Naša nevolja je što se danas prošlost uvažava samo kod onih koji imaju atomsku bombu, i ovih malih čija se elita bogati bezuslovno izvršavajući naredbe, pretvarajući se tako u Luciferove šegrte, a ja sve češće gledam u nebo pošto, kako rekoh, ono zna, i tiho da me niko ne čuje govorim: "O, Bože, daj i meni jednu onako malu zgodnu bombicu da je strpam u džep, ne da je bacim nekome, ne daj Bože, ne treba mi to, nego da je vide dok viri iz džepa, a ja da se pravim lud. Kao nije važno. Neka je, nek stoji. Ne jede hleba."

DA SE NAJEŽITE: Poslušajte kako vojnici u Srpskoj pevaju pesmu "PUKNI ZORO"! (VIDEO)

Da im tako izvedem dokaz i da uvaže naše stradanje i da zaustavim priču kojom su svojim falsifikatima od jednog žrtvovanog naroda napravili zločinca! Tu mi čak i drug Tito pada na um! Što bi on rekao: "Treba raditi kao da će sto godina biti mir, a sutra možda rat." Onda se povratim iz ličnih snova, dakle stavim na stranu atomsku bombu i puštanje mašti na volju! Vreme je da se ta emocija artikuliše, a taj koji bi mogao da nas časti bombom, iz iskustva znam, ispoštovaće nas do minimuma, pa zato, sestre i braćo, ne preostaje nam ništa drugo nego da se borimo, kao što smo i do sada. Samo za tu borbu imam nekoliko uputstava!

Banja Luka
Banja Luka / Izvor: Foto: Srbija Danas/ Saša Džambić

Ako se ne zaustavi mazohističko ponašanje najvećeg dela naše intelektualne i političke elite koja izbegava da se direktno suprotstavi ponižavanju i da napusti politiku kretanja ispod radara i klečanja pred političkim neprijateljima, da našu političku velikodušnost preusmerimo sa drugih ka nama da se okanu sitne vajde, da prihvate stvarnost i da se rvu sa njom, makar ko Mile Dodik! Jer šta radi Bakir Izetbegović nego obavlja dželatski posao, zabija nož u srce jednoj kulturi čiji identitet i etika proističu upravo iz mita o Svetom Stefanu, koga su u ilegalu proterali nakon osmansko-islamske agresije, te okupacije koju je izveo sultan Mehmed II!

Ako se složimo da je to bilo toliko davno, u čije ime onda Bakir danas traži da se pogazi tradicija Kotromanića, čije je ljiljane pokrao? Da li to radi u ime onih Arapa koji su zauzeli Ilidžu, pa se tamo ne čuje nijedan drugi jezik nego arapski! Da li to radi u ime Turaka? Ne verujem, jer Rusi i Turci ratuju pod istom zastavom zajedno sa Irancima! Mi smo to odmah shvatili, a izgleda da će sa Bakirom biti kao u onoj anegdoti kad su Odžaklije ignorisale činjenicu da je pao Berlin 1945, pa su u rovovima i dalje branile opstanak Trećeg rajha. Sve je dakle moguće, ali Republiku Srpsku i tradiciju patrona Svetog Stefana neće biti moguće poništiti. Ne samo zbog toga što je pokradeno naše cveće, pa ugrađeno u građevinu kojoj mi ne pripadamo. To je tradicija, koliko god izgleda kako je 1.300 godina daleko, ipak - to je samo 11 mojih života koji nas dele od dubrovačke povelje Tvrtka Kotromanića. To je suviše blizu i sveže u kolektivnom pamćenju našeg naroda da bi nam neko neometano ispred nosa opljačkao nama toliko važnu tradiciju!

Nema malog naroda koji je svetu darovao više naučnika, niti ima naroda čiji su pečalbari već šezdesetih godina svojom jeftinom radnom snagom gradili Zapadnu Evropu! Nema malog naroda koji je od stradalnika i žrtve preveden u počinioca zločina i genocida! Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih!

I najednom sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima. Jedno vreme su tako silno radili da sam pomislio kako će uskoro izvoditi dokaz da je majmun nastao od čoveka, a da stablo raste sa neba prema zemlji! Uz to, nema veze što smo u ratu devedesetih priznavali počinjene zločine, oni nama nisu priznali naše žrtve. I ne samo to, nego su nam retroaktivno poništili sve, golgotu koju smo prolazili u Prvom svetskom ratu, gubitke u borbi protiv nacista, sve su učinili da se slavna prošlost jednog evropskog naroda i njegove naučne i kulturne elite pretvori u čist gubitak.

Eto, zato volimo Republiku Srpsku jer ovde, kad se gleda u nebo, ne obuzimaju nas samo želje da dobijemo onu jednu malu džepnu nego je ovde prisutan i eho stvarne istine o nama, a nama su Istina i Pravda oduvek bili najvažnija ishrana, najdelotvorniji protein, najžešći enzimi, najjači prirodni antibiotik. Jedino se ovde čuje dovoljno glasno da smo narod koji je proteran iz Hrvatske, narod koji je bežao u Srbiju iz BiH, narod koji je bombardovan na Kosovu, narod koga više nema u Sarajevu i koji je, na kraju, najveća žrtva tog i svih ratova koji su mu na Balkanu u poslednjih dvesta godina prethodili i jedini kod kog postoji sloboda!