fbpx
Skip to main content
korona u Hrvatskoj

HRVATSKA JE POTONULA: "Preti nam scenario Latinske Amerike"

Foto: Profimedia
Hrvatski ima najveći privredni pad u EU

Hrvatska je u trećem ovogodišnjem tromesečju ostvarila još jedan neslavan rekord. Kako pokazuju podaci državne statistike i evrostatističara, u trećem ovogodišnjem kvartalu imali su najveći privredni pad u Evropskoj uniji.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

DIGLI SE PROTIV VLADE: Demonstracije trajale do kasno u noć! (VIDEO)

DIGLI SE PROTIV VLADE: Demonstracije trajale do kasno u noć! (VIDEO)

KORONA POTPUNO PARALISALA HRVATSKU: Od ponoći lokdaun, svaki deveti pacijent im umre!

KORONA POTPUNO PARALISALA HRVATSKU: Od ponoći lokdaun, svaki deveti pacijent im umre!

Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) je objavio dugo očekivane prve procene o BDP-u u trećem tromesečju, po kojima je pad privredne aktivnosti u Hrvatskoj u tom kvartalu iznosio okruglih 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Drugi je to najveći pad hrvatskog BDP-a otkako se u poslednjih 25 godina vode podaci o privrednoj aktivnosti po kvartalima. Veći je pad zabeležen samo kvartal ranije, u drugom ovogodišnjem tromesečju, u kom su imali prolećni lokdaun, te kada je hrvatski BDP, kako pokazuju revidirani podaci državne statistike, potonuo čak 15,5 posto u uporedbi s istim lanjskim razdobljem. 

Vukovar
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Čak je i Španija u trećem kvartalu prošla bolje od Hrvatske

U Evropskoj uniji, proizlazi iz nedavnog objavljenih podataka Eurostata, ni jedna članica nije u trećem tromesečju imala toliko velik pad BDP-a na godišnjoj razini.

Sama Unija treći je kvartal zaključila s minusom od 4,3 posto, dok je među članicama koje su Eurostatu dostavile podatke najbliže ponoru u koji je koronakriza gurnula hrvatsku ekonomiju bila Španija, s padom BDP-a od 8,7 posto. S druge strane, najmanji pad ekonomske aktivnosti u istom je razdoblju imala Litvanija, 1,7 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Eurostata.

Ovako velik pad hrvatske ekonomije i u letnim mjesecima, u kojima su imali kakvu-takvu turističku sezonu, posledica je, upozoravaju ekonomisti, prevelike orijentacije Hrvatske na turizam. Iako su sezonu izgurali s 50 redakcija-v3.srbijadanas.com/node/add/articledo 60 posto prometa turista u odnosu na prošlu godinu, njihova je potrošnja podbacila, o čemu svedoče i podaci o padu prometa u prodavnicama. Posledica toga je i znatno slabije punjenje državnog budžeta.

Sve je stalo osim poljoprivrede i građevine

I sve ostale komponente BDP-a i u trećem su kvartalu pale. Tako je lična potrošnja potonula 7,5 posto, investicije su pale tri posto, dok se izvoz roba i usluga smanjio gotovo za trećinu u odnosu na isto lanjsko razdoblje, odnosno 32,3 posto, a uvoz roba i usluga je pao 14,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

- Od još većeg pada BDP-a spasili su nas građevinski radovi, odnosno infrastrukturni radovi koji se finansiraju novcem iz fondova EU, i poljoprivreda, ali i državna potrošnja, kod kojih je u trećem kvartalu zabeležen rast. Hrvatska, nažalost, ima nepovoljnu strukturu privrede, previše je zavisna od turizma i potrošnje turista - ocenjuje Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta. 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd