Skip to main content
Zagreb

POTPUNI HAOS! "Opsada" ruske ambasade u Zagrebu: Hoćemo "Sputnjik Ve"!

Foto: Reuters
Hiljade građana Hrvatske kontaktiralo je ovih dana Ambasadu Rusije u Zagrebu u potrazi za ruskom vakcinom protiv koronavirusa.

Međutim, hrvatske vlasti zasad nisu uputile zvaničan zahtev u vezi nabavke Sputnjika V, piše danas Večernji list.

NOVI DETALJI POLICIJSKE AKCIJE NA JAHORINI: Putevi blokirani zbog opasnih kriminalaca sa Cetinja!

NOVI DETALJI POLICIJSKE AKCIJE NA JAHORINI: Putevi blokirani zbog opasnih kriminalaca sa Cetinja!

BOSANCI KAŽU ŠKALJARCI, CRNOGORCI KAVČANI: Misterija policijske akcije na Jahorini ima DVE VERZIJE o hapšenju!

BOSANCI KAŽU ŠKALJARCI, CRNOGORCI KAVČANI: Misterija policijske akcije na Jahorini ima DVE VERZIJE o hapšenju!

KO JE MISTERIOZNA TAMARA ZVICER? Supruga ozloglašenog vođe kavčana odavno je poznata crnogorskoj policiji (VIDEO)

KO JE MISTERIOZNA TAMARA ZVICER? Supruga ozloglašenog vođe kavčana odavno je poznata crnogorskoj policiji (VIDEO)

List navodi da je ruska ambasada "pod opsadom" Hrvata i da svakodnevno odgovara na desetine i desetine pitanja građana Hrvatske upućenih putem telefona ili e-maila, o tome kako doći do ruske vakcine.

Građani, među kojima i ruski državljani u Hrvatskoj, pitaju mogu li se vakcinisati u ruskoj ambasadi ili tamo kupiti vakcinu, gde i kako mogu do cepiva, dok pojedini pitaju mogu li otputovati u Rusiju i tamo primiti Sputnjik V.

- Naravno da bismo želeli da pomognemo, ali mi ne vakcnišemo niti nabavljamo vakcine - rekli su u ambasadi za Večernji list i dodali da u Rusiji vakcinišu samo ruske državljane.

Kako navode u ruskoj ambasadi, za uvoz bilo kakvih lekova u Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tela i nadležnih institucija Evropske unije.

Sagovornici lista, međutim, ističu da je "ambasada spremna da uloži sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga i za maksimalno brzo rešenje pitanja isporuke cepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativu hrvatskih vlasti".

- Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtev hrvatske strane u vezi s nabavom ruske vakcine - kažu u ambasadi i dodaju da se ni osoblje ambasade još nije vakcinisalo, jer u Rusiju ne idu zbog problema s direktnim putovanjima.

Sputnjik V u Srbiji
Tanjug/​Sava Radovanović

Prema informacijama hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, strane diplomate koje borave u Hrvatskoj vakcinisaće se prema rasporedu u Hrvatskoj koji najpre uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima, starije od 65 godina i ugrožene grupe.

List navodi da je veliki interes za ruskom vakcinom nastao posle objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja Sputnjika V u časopisu Lanset početkom februara. Podseća se da je proizvodnja Sputnjika V kritikovana najviše zbog brzine, želje da se odmah dođe do rezultata i nedostatka transparentnosti.

Ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko nedavno je u intervjuu Večernjem listu istakao da su spremni da razmotre konkretne detalje isporuke doza Sputnjik V Hrvatskoj, ako ga ona zatraži.

U tekstu se podseća da je u EU samo Mađarska nabavila ruske vakcine, dok su neke druge države pokazale zanimanje, ali za sada čekaju odluku Evropske agencije za lekove koja prethodno mora da dobije aplikaciju od proizvođača.

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd