fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

KRIZA NA VIDIKU - TRAŽE OD VUČIĆA POMOĆ I ZAŠTITU! Političari iz Srpske žele da spreče antidejtonsko delovanje

Tanjug/​Dragan Kujundžić
RS ne prihvata način imenovanje Šmita

Političari iz Republike Srpske, bili na vlasti ili u opoziciji, traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića diplomatsku i pravnu zaštitu i pomoć kako bi se sprečila kriza koja će nastati u BiH kada 1. avgusta stigne novi, nametnuti visoki predstavnik Kristijan Šmit.

SOKOČANI U NEVERICI - SVEDOCI SU KRAJNJE BIZARNE TRAGEDIJE: Muškarac hicem iz pištolja nehotice ubio prijatelja

SOKOČANI U NEVERICI - SVEDOCI SU KRAJNJE BIZARNE TRAGEDIJE: Muškarac hicem iz pištolja nehotice ubio prijatelja

POSLANIKU DF-A STIGLO "PRIORITETNO" PISMO IZ FINSKE NAKON POLA GODINE: Sumnja da je sve maslo DPS-a (FOTO)

POSLANIKU DF-A STIGLO "PRIORITETNO" PISMO IZ FINSKE NAKON POLA GODINE: Sumnja da je sve maslo DPS-a (FOTO)

SKANDAL ZA SKANDALOM U CRNOJ GORI Krivokapić smenjuje generalnog sekretara jer ga je nazvao IZDAJNIKOM SPC!

SKANDAL ZA SKANDALOM U CRNOJ GORI Krivokapić smenjuje generalnog sekretara jer ga je nazvao IZDAJNIKOM SPC!

RS ne prihvata način imenovanje Šmita, gde se zaobilazi Savet bezbednosti UN koji bi po Dejtonskom sporazumu trebalo da imenuje visokog predstavnika u BiH.

Stav političara RS je da na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije u Beogradu dobiju uverenja da će Vučić svojom međunarodnom pozicijom i pozicijom regionalnog lidera uticati da se spreči antidejtonsko delovanje na štetu RS i srpskog naroda u BiH.

Milorad Dodik, srpski član PBiH, izjavio je da će zvaničnici RS upoznati rukovodstvo Srbije na koji način se ignorišu lokalni faktori, ali i međunarodno pravo kada je reč o spornom imenovanju visokog predstavnika u BiH. Kaže da je visoki predstavnik nepoželjan i da ne treba da bude u BiH, i da nema ni međunarodnog konsenzusa o njegovom imenovanju.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Foto: Profimedia

- Pokušaj nametanja visokog predstavnika će se završiti tako što će BiH izgubiti kredibilitet - smatra Dodik.

On je naveo da će RS poslati pismo svim relevantnim institucijama.

- Razgovaraćemo sa visokim predstavnikom, ali sa nama neće imati saradnju - rekao je Dodik.

Nelson i Dodik

Predsedavajući PBiH Milorad Dodik i američki ambasador Erik Nelson razgovarali su juče o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita. Nelson je Dodiku rekao da je uloga OHR i dalje u BiH veoma važna za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveli su iz Ambasade SAD na službenom tviter-nalogu nakon sastanka.

Najavljenom sastanku kod predsednika Vučića prisustvovaće i lideri opozicionih stranaka SDS, PDP, DNS. Opozicija je odbila nedavno sastanak na istu temu kod predsednice RS jer je prvo bio zakazan sastanak lidera vladajuće koalicije, a zatim sa opozicijom.

Mirko Šarović, predsednik SDS, kaže da ne treba zanemariti da je Šmit visoko pozicioniran političar u Nemačkoj i deli mišljenje predsednika Vučića da se mora zauzeti pametan i jasan stav oko toga.

- Uticaj predsednika Vučića u regionu je ogroman i bitan. Očekujem da se iz Beograda vratimo sa jasnim i usaglašenim stavom oko Šmita svih političkih faktora u RS - nada se Šarović.

Željko Budimir, profesor Međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci kaže da RS od Srbije traži pomoć i diplomatski i pravno jer je visoki predstavnik izabran mimo "Dejtona".

- Samo je Karl Bilt izabran u SB UN. Svi ostali su nametani. Sad je velika promena i to što je Rusija protiv odluke o nametanju, ali i što je Srbija međunarodno i regionalno jaka. To treba iskoristiti - ističe Budimir.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd