fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

MILO VIŠE NE ZNA GDE UDARA: Srušile ga Rusija, Srbija i Srpska pravoslavna crkva

Foto: SD iustracija/ Youtube printscreen/ N1
Izgovorene i tvrdnje da je Crna Gora najstabilnije društvo na zapadnom Balkanu

Milo Đukanović je u intervjuu za hrvatski Jutarnji list komentarisao konstituisanje parlamenta Crne Gore. Ipak, predsednik Crne Gore je veću pažnju posvetio svojim besmislenim razmišljanjima o napadu Rusije, Srbije i Srpske pravoslavne crkve na jadnog njega i dobre i poštene njegove saradnike. Đukanovićeve samoobmane idu toliko daleko, da je sad već pitanje i da li mu iko u rođenoj kući veruje u ono šta priča, pošto je narod na izborima već rekao svoje...

NAJNOVIJE PROCENE: Evo kada možemo očekivati formiranje crnogorske vlade

NAJNOVIJE PROCENE: Evo kada možemo očekivati formiranje crnogorske vlade

KNEŽEVIĆ STAVIO TAČKU NA CRNOGORSKU DRAMU: Objasnio zašto Abazović ne dozvoljava Srbima da vode jake resore

KNEŽEVIĆ STAVIO TAČKU NA CRNOGORSKU DRAMU: Objasnio zašto Abazović ne dozvoljava Srbima da vode jake resore

MILOVI BANDITI ISPRAĆENI UZ "TAMO DALEKO": Budva je konačno tamo gde i pripada, u srpskoj Crnoj Gori (VIDEO)

MILOVI BANDITI ISPRAĆENI UZ "TAMO DALEKO": Budva je konačno tamo gde i pripada, u srpskoj Crnoj Gori (VIDEO)

- Konstituisanjem Skupštine počela je finalna faza legitimizacije izbornog procesa. Izabran je predsednik parlamenta i makar neformalno najavljen kandidat za predsednika Vlade. Kažem neformalno, jer sada počinje da teče rok od mesec dana u kojem predsednik države obavlja konsultacije s liderima političkih partija. Vlada se mora konstituirati u sledećih 90 dana - kazao je Đukanović.

Imao je preča posla

On je istakao da konstituišućoj Skupštini nije bio, jer su ga sprečile ranije dogovorene obaveze.

- To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko.

Skupština Crne Gore
Konstituisan je nov saziv crnogorskog parlamenta u kojem je DPS opozicija posle 30 godina
Foto: PrintscreenYoutube/Skupština Crne Gore

Đukanović je, komentarišući nedavni sastanak opozicije uz posredovanje mitropolita Amfilohija, kazao da je to "vrlo dosledno ponašanje vladajuće većine".

- Više je nego očito da je SPC bio ne samo neprimereno uključena u izbore nego je bila i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put je to samo radio otvoreno. Nakon izbora je jedan od glasnogovornika SPC-a kazao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili. Međutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nisu složili pa su pokazali ko se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić. Ali, to je naša realnost, s kojom se moramo suočiti kako bismo sačuvali Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu s multietničkom demokratijom i evropskim vrednostima - naveo je crnogorski predsednik.

Poziv Milu da podnese ostavku

Na pitanje novinara da li će biti dodatno izazovna kohabitacija, budući da je novoizabrani predsednik Skupštine Aleksa Bečić tražio Đukanovićevu ostavku, lider DPS-a je istakao da njegovu ostavku može tražiti ko god hoće.

- Mogu sad i ja tražiti njegovu ostavku. Ja sam legitimno izabrani predsednik, vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da treba da nastavim da radim dalje. Ko ne bude želeo sarađivati, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koji ću koristiti kao i do sada.

Đukanović je kazao da stanje u zemlji nije tako loše, te da je Crna Gora najstabilnije društvo na zapadnom Balkanu.

- Verujem da možemo izdržati i ovaj eksperiment u koji je zemlja sada ušla. Posle 30 godina menja se vlast, a opozicija koja nikada do sada nije bila vlast mora se učiti tom poslu. A vlast se nakon 30 godina mora učiti opozicijskom delovanju. Tu poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država. Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o tome smo odlučili pre 14 godina. Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regije smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost - objašnjava lider DPS-a.

Amfilohije, Milo Đukanović
Vladika Amfilohije je trn u oku Milu Đukanoviću
Foto: Profimedia

Kompenzacija za gubitak Kosova

Đukanović je komentarisao i koliko su realne spekulacije o kompenzaciji Srbiji za gubitak Kosova ustupcima vezanim za Crnu Goru i Republiku Srpsku.

- Na globalnoj sceni sve se brzo menja, osim balkanske nepovoljne realnosti. To je jedna od, uveren sam, pogrešnih balkanskih percepcija. Balkan je uvek bio na liniji fronta raznih globalnih interesa. Pre nekoliko godina bili smo na udaru ruskih interesa koji su htjeli sprečiti ulazak Crne Gore u NATO. Ne možemo isključiti mogućnost da velikosrpski interesi nisu do kraja dosanjani. Nisam još pročitao ni jedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene nacije pa su oni koji neguju velikosrpske aspiracije mogli poverovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije.

Koji god je Srbin mog'o, napad'o je na nas mnogo

Predsednik Crne Gore je kazao i da nema zvaničnika Srbije koji se u poslednjih godinu dana nije indirektno ili brutalno umešao u politički život Crne Gore i izborni proces.

- Bilo je i medijskog divljanja. Nema nikakve dileme da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori. Nedavno, pre izbora razgovarao sam s predsednikom Srbije i ukazao mu na to, ali odgovor je bio zaogrnut plaštom zabrinutosti za ugrožena prava srpske manjine u susednim državama. Imao sam utisak da je Vučić nešto poduzeo prema medijima pa je agresija utihnula za jednu oktavu. Ali, pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolisati - ističe on.

Lideri pobedničkog bloka potpisali su zajedničku izjavu u kojoj tvrde da neće menjati spoljnu politiku Crne Gore. Đukanović kaže da je na taj način odato priznanje crnogorsko spoljnopolitičkom kursu.

- Je li to nekog na Zapadu iznenadilo? Naravno da ne, zato što je do takvog sporazuma i došlo uz inicijaciju sa Zapada. Ne bi oni sami napravili takav salto mortale. Ja sam skloniji verovati delima nego rečima. A čuli smo od nekih i da se Crna Gora oslobađa poslije 75 godina. Godine 1945. se Crna Gora oslobodila i od fašizma, ali i od srpske okupacije koja je počela 1918. godine - ističe Đukanović.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd