fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

"Monstrumi koji su odlučili da istrebe jedan celi narod" Jasenovac u Dodiku budi tužne priče iz detinjstva

Tanjug/​Sava Radovanović
Osvrnuvši se na izložbenu postavku, Dodik je rekao da svaka od ovih slika pored napora umetnika pokazuje i asocira na tugu i stradanje

Jasenovac je strašno mesto našeg života, našeg naroda, našeg postojanja i zato je veoma važno u svakoj prilici, a svakako je to ova večeras, da se okupimo u kolektivnom pamćenju i da generacijama prenosimo da je naša borba imala smisla, poručio je večeras srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

MILANOVIĆ SE RUGA ŽRTVAMA JASENOVCA: Bilo je mnogo manje ubijenih, Beograd pravi loše filmove (VIDEO)

MILANOVIĆ SE RUGA ŽRTVAMA JASENOVCA: Bilo je mnogo manje ubijenih, Beograd pravi loše filmove (VIDEO)

"OVO JE NAJBOLJI PERIOD NAŠE SARADNJE" Dodik zahvalio predsedniku Vučiću na poseti i poslao važnu poruku

"OVO JE NAJBOLJI PERIOD NAŠE SARADNJE" Dodik zahvalio predsedniku Vučiću na poseti i poslao važnu poruku

Dodik je na otvaranju izložbe "Sveti novomucenici jasenovacki u svetlosti Vaskrsenja" u Istorijskom muzeju u Beogradu, rekao da reč Jasenovac u njemu budi tužne priče iz detinjstva i zavičaja na Potkozarju.

- To je najstravičnija reč mog detinjstva i života, koja asocira na mnoge znane i neznane, stradanja i priče koje sam slučao kao dečak u nemogućnosti da shvatim da je tako nešto uopšte moguće - rekao je Dodik.

Jasenovac, koji je odneo preko pola miliona života jevrejskih, srpskih i romskih, kao i onih koji nisu bili lojalni tadašnjem režimu - antifašista, svakako su dokaz da su na planeti zemlji živeli monstrumi ukazuje i antifašita, na ovaj zemlji živeli monstrumi koji su odlučili da istrebe jedan celi narod, istakao je Dodik.

On su odlučili da jednu trećinu pokrste, jednu trećinu da pobiju i jednu trećinu da rasele.

Tek te, kazao je, 1945. godine hiljadu zatočenika se odlučilo na proboj, jer su znali da ako ostanu niko neće prežieti, a ovako ih je ostalo njih oko sto, koji su smogli snage da izdrrže i da nam prenesu svoja sećanja.

Istakao je da je režim koji je vladao nakon rata onemogućio da se sazna istina o Jasenovcu, ona je sakrivena i samo retki preživeli su mogli da o tome pričaju.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Tanjug/​Sava Radovanović

Najstravičnijim je ocenio to što je nakon te 1945. arhiva, koju je vodila jedna žena (Diana Budisavljević) koja je spašavala decu iz logora, pokupljenja od tadašnje Udbe u Zagrebu i zauvek je izgubljena.

Tako se, dodao je, i tadašnja vlast pridružila sakrivanju jasenovačkog zločina.

Dodao je i da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u mestu Gradina, najvećem stratištu, izgradi monumentalni spomen park, koji će obeležiti taj period stradanja.

Rekao je da mora da zahvali Vučiću, koji ima osećaj iz patriotskih i državničkih obaveza, što će se raditi na tom projektu, gde će, kako je rekao, naša deca moći da izuče dešavanja na tom prostoru u to vreme.

Osvrnuvši se na izložbenu postavku, Dodik je rekao da svaka od ovih slika pored napora umetnika pokazuje i asocira na tugu i stradanje koje je bilo bezraložno.

- Žal i tuga ostaje i u ovom vremenu - rekao je Dodik.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd