fbpx
Skip to main content
Makedonija, protesti

Nagla promena mišljenja: Makedonska vlada neće da albanski bude službeni jezik na celoj teritoriji

Foto: Profimedia
"Sporan“ Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, navodi se u saopštenju vlade nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona.

Osuda za profesora engleskog jezika ČEKIĆEM NAPAO direktorku i pedagoga tuzlanske gimnazije

Takođe, vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gde manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana neće ni biti primene zakona, niti novih zapošljavanja. 

"Sporan“ Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsednik skupštine, ali ne i predsednik države, kako nalažu makedonski zakoni. 

Đorđe Ivanov
Foto: Profimedia

Predsednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona obrazlažući svoju odluku da je zakon u suprotnosti sa Ustavom Makedonije.

UPUTSTVO ZA GRAĐANE: Grčka vlada štampa desetine hiljada kopija sporazuma sa Makedonijom

 Najviše negodovanja se pojavilo usled činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto. 

Makedonska opozicija na čelu sa VMRO-DPMNE smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na celoj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u severozapadnim delovima države. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd