Utorak 19. mar 2024.
Tuča

STRAVIČNA tuča učenica POTRESLA Srbiju i region: Brutalan sukob devojčica dobio EPILOG, a evo šta se desilo (VIDEO)

Foto:YoutubePrintscreen/24sata News
U slučaj je uključen i Centrar za socijalno

Krajem januara hrvatsku javnost i region zgrozio je snimak brutalne tuče dve splitske srednjoškolke. Policija je dovršila kriminalističko ispitivanje dve devojčice protiv kojih će biti podnet optužni predlog Prekršajnom sudu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali će posla imati Centar za socijalno.

Iako se incident nije dogodio u blizini škola, jedna od učesnica tuče "zaradila" je ukor. Srednja tehničko-saobraćajna škola Split nakon ovog nemilog događaja aktivirala je stručni tim koji radi s učenicima i nastavnicima.

Učenici iz te škole koja je učestvovala u brutalnoj tuči, nije izrečena nikakva pedagoška mera, već je za nju i sve ostale učenike i nastavno osoblje, škola organizovala detaljan rad kojim nastoje savladati posledice događaja i izbeći slične situacije.

tuča
Foto:YoutubePrintscreen/24sata News

O pedagoškim merama se nije razmišljalo, jer se sve dogodilo van škole, već od tada rade na slučaju i kontinuirano razgovorima obuhvataju sve koji su na bilo koji način bili uključeni u nemilu situaciju.

S druge strane, Ekonomsko birotehnička škola Split, odakle dolazi druga učesnica tuče, izrekla je za svoju učenicu prvog razreda vaspitnu meru ukora.

Brutalna tuča ĐAKA u Splitu: Devojčice započele, dečaci dovršili (FOTO/VIDEO)

Mera je ipak izrečena nakon što se Školski odbor žalio na odluku oko ukora i tražio da se srednjoškolki izrekne još stroža kazna - opomena pred isključenje, a sve zbog narušavanja ugleda škole.

- Napravili smo sve što smo u zakonskim okvirima morali da napravimo, a mislim da se o ovom slučaju već i previše pisalo - rekla je za Slobodnu Dalmaciju direktorka Neda Bartulin.

Kako je za spomenuti list rekla Jasminka Horvatić, profesorka psihologije i stalni sudski veštak, o konkretnom slučaju ne može da govori jer nije uključena u rad s dvema devojkama, ali generalno kod takvih situacija je sigurno kako je njima i njihovim porodicama potrebna stručna pomoć.

- Sve drugo nema smisla, sankcije su kontraefekt jer deci treba pomoć. Ključna stvar je da one nisu srećne pa su tim već kažnjene na jedan način - rekla je za Slobodnu Dalmaciju Horvatić.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd