Utorak 19. mar 2024.
Biljana, majka pretučenog dečaka

Majka čije dete je pretrpelo vršnjačko nasilje: Psiholog mi je rekao da je moj sin sam kriv što je dobio batine

Foto: Srbija Danas
Još jedno vršnjačko nasilje u Srbiji

U osnovnoj školi "Oslobodioci Beograda", na opštini Palilula pre nešto više od 7 dana dogodio se još jedan incident među decom. Naime, učenik starijih razreda naneo je lakše telesne povredu učeniku trećeg razreda. 

Biljana Paunović, majka povređenog učenika ogorčena je na nadležne organe ove vaspitne ustanove i kaže da ovo nije prvi put da njeno dete trpi nasilje u školi.  

- Moj sin je vaspitavan tako da nikoga prvi ne dira. Još u prvom razredu imao je nelagodne situacije u kojima je bio prinuđen da se brani. Oduvek sam mu govorila da nikoga prvi ne sme da dira, ali da ako je napadnut mora da se brani. Ovo nije ni prvi ni izolovani slučaj nasilja. Mnogo je roditelja čija su deca u istoj ili sličnoj situaciji, i koji su takođe ogorčeni na osoblje ove vaspitne ustanove - rekla je Biljana za portal Srbija Danas.com.

Ogorčena majka kaže da je potpuno nepojmljivo da se ovakve stvari dešavaju i da je školski psiholog imao pomalo čudno obrazloženje za nastalu situaciju.

Autorka Aleksinog zakona otkriva: Nisam upisala matematičku gimnaziju u NS, već sam zbog vršnjačkog nasilja pobegla 18 km dalje

- Pozvana sam na razgovor kod psihologa, gde mi je rečeno da je moje dete samo krivo što je dobilo batine. Ja sam tražila da mi se sve lepo obrazloži. Rečeno mi je da je taj učenik bio na razgovoru kod psihologa i da se izvinio mom sinu, rekavši da više neće ponoviti tako nešto. Nakon toga, rečeno mi je da institucija nije u mogućnosti da prati njihovo ponašanje i da je i moje dete takođe u stanju da provocira drugu decu. Objasnila sam joj da ovo nije situacija gde su se dva vršnjaka posvađala i sukobila, već da je u pitanju stariji učenik koji je mog sina udario pet puta pesnicom u glavu i naneo mu telesne povrede - kaže gospođa Paunović.

Izveštaj lekara
Izveštaj lekara
Foto: Srbija Danas

Prema Biljaninim rečima, škola nema ni dežurnog nastavnika ni čuvara koji bi trebalo da spreče da do ovakvih incidenata dođe.

Vršnjačko nasilje u Srbiji

- Postavlja se pitanje zašto nema nadležne osobe koja će nadgledati situaciju kada su deca na malom ili velikom odmoru? Ovakve situacije ne smeju da se dešavaju. Mi kao roditelji plaćamo sve što se od nas traži, pa samim tim nije mi jasno zašto ne angažuju i čuvara koji će kontrolisati dečije ponašanje. Održan je sastanak na koji moje dete i ja nismo pozvani. Trebalo je da se suočimo sa tim dečkom koji je tukao moje dete. Kada sam pozvala psihologa da pitam šta se sa tim desilo, rečeno mi je da je sastanak završen - kaže vidno uznemirena majka i dodaje:

tuča dečaka u školi
Foto: Profimedia

- Ako pustimo da se deca međusobno sukobljavaju i ne reagujemo na agresiju, deca će misliti da je ovakav obrazac ponašanja sasvim na mestu, pa će samim tim i nastaviti da ga slede. Nasilje mora biti zaustavljeno - zaključuje ona.

Za komentar na čitavu situaciju kontaktirali smo i direktroku ove osnovne škole, koja nam je objasnila da je do incidenta došlo, ali da je u pitanju obrnuta situacija, tačnije, da je mlađi učenik napao starijeg, te da su pesnice sevale u samoodbrani.

Maturantkinja poslala SNAŽNU PORUKU o vršnjačkom nasilju: Pročitajte POTRESNU PRIČU o Aleksi Jankoviću

- Tačno je da je dana 19. 01. 2018. u školskom dvorištu došlo do sukoba između dvojice učenika, 3-1 i 5-2 razreda. Incident je izbio oko lopte, jer su obojica igrala košarku. Posle otimanja oko lopte, učenik 3-1 je gurnuo učenika 5-2, koji je reagovao tako što ga je udario u glavu. Do incidenta je došlo posle završetka prepodnevne smene, a smena posle podne je već bila u školskoj zgradi, na nastavi. Školsko dvorište naši učenici često koriste, u dogovoru sa roditeljima, posle nastave radi rekreacije i igre. Do tog dana nije se desio nijedan incident - rekla je Branka Bečanović, direktorka osnovne škole "Oslobodioci Beograda".

nasilje
Foto: Profimedia/ilustracija

Takođe, direktorka tvrdi da je majka učenika trećeg razreda obaveštena o incidentu, te da je čitav slučaj prijavljen psihologu koji je odmah razgovarao sa nastavnicom iz Produženog boravka.

Svakog dana proživljava UŽAS: Dečak na snimku PLAČE I MOLI da ga nasilnici u školi ostave na miru (VIDEO)

- Oko 15.00 časova, Biljana Paunović Vulin, majka učenika 3-1, došla je u školu, prijavila slučaj psihologu škole i rekla da će odvesti dete kod lekara, što je psiholog podržala. Psiholog je odmah razgovarala sa nastavnicom iz Produženog boravka, u koji je uključen i sin B.P.V. i došla do saznanja da je njen sin obavestio nastavnicu da ga majka čeka kod izlaska iz dvorišta i napustio Produženi boravak. O događaju u školskom dvorištu i razgovoru sa nastavnicom u boravku, psiholog me odmah obavestila. Istog dana, za vreme velikog odmora B.P.V. je ponovo došla u školu i razgovarala sa dežurnim nastavnikom. Tom prilikom je, između ostalog, izrazila svoj stav da dežurni nastavnici moraju biti u školskom dvorištu i za vreme časova, što je apsurd - rekla je direktorka.

JEZIVA priča: Devojčica (10) se OBESILA nakon što je objavljen snimak na kom se vidi da je drugarice tuku (VIDEO)

Prema direktorkinim rečima, dežurstvo nastavnika u školi postoji i obavlja se redovno i odgovorno, a u skladu sa radnim obavezama, odnosno rešenjem o 40-časovnoj radnoj nedelji nastavnika. Dežurstvo je organizovano pre početka nastave i za vreme velikog odmora.

Đaci u školi

- Posle razgovora sa dežurnim nastavnikom, B.P.V. je došla i kod mene. Obavestila me da je njenom sinu povređen prst. Majci sam rekla isto što i psiholog – u ponedeljak će biti pozvani na razgovor učenik 5-2, njegovi roditelji i razredni starešina. To smo i učinili, u ponedeljak ujutro. B.P.V. je telefonom obaveštena šta smo sve preduzeli. Bila je zadovoljna i predložila da, po njenom mišljenju, učenika 5-2 ne bi trebalo kazniti, bitno je da se pomire i da se spreči eventualna osveta - rekla je Branka Bečanović. 

Vršnjačko nasilje u Ivanjici: Đaka prvaka UGURALI u školski toalet i SKINULI GA DO GOLE KOŽE

Međutim, trinaest dana posle sukoba, roditelji su obavestili školu da su odveli dete kod lekara zbog glavobolje, na koju se žalio od vremena sukoba. Prema rečima roditelja, na pregledu je ''konstatovan'' lakši potres mozga, ali prema direktorkinim rečima, školi nije dostavljen nijedan nalaz lekara.

- Napominjemo da se na pregledu neposredno nakon sukoba, učenik nije žalio na glavobolju, niti je imao simptome potresa. Sve vreme učenik je redovno dolazio u školu - rekla je gospođa Bečanović.

AMBASADORI DRUGARSTVA: ,,Drug nije meta" održao prvi trening prevencije vršnjačkog nasilja

Kada je reč o bezbednosti dece, direktorka kaže da škola nije u mogućnosti da ove godine obezbedi školskog čuvara, ali da su roditelji podržali predlog za angažovanje istog.

Pitali smo 400 đaka ISTO pitanje, a odgovor koji smo dobili nas je UPLAŠIO

- Škola ne dobija sredstva za finansiranje čuvara. Prema dosadašnjoj praksi, roditelji su na dobrovoljnoj bazi izdvajali sredstva za finansiranje čuvara, a o iznosu sume odlučivao je Savet roditelja. S obzirom da roditelji nisu pokazali očekivanu zainteresovanost, škola nije bila u mogućnosti da angažuje čuvara. U školi postoji školski policajac. O tim događajima smo razgovarali i na sastanku Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, u utorak 07. 02. 2018. Sastanku je prisustvovalo sedam od devet članova. Tim je razmatrao sukob između učenika, ali je jednoglasno odbacio ''konstataciju'' da je ovo oblik vršnjačkog nasilja, već izolovani sukob dvojice učenika koji se odigrao posle nastave - zaključuje ona.

Srbija Danas budno motri na rad SOS linije za vršnjačko nasilje: Proveravali smo da li radi i evo šta smo otkrili

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd