Skip to main content
zoran zaev

OGLASIO SE ZAEV: Neki kažu da su srpske vojske ubijale civile, neki da su nemačke, italijanske ili bugarske

Foto: Profimedia
Lider makedonske SDSM priznao da je bilo razgovora u Tirani oko sporne deklaracije

Lider SDSM Zoran Zaev brani Tiransku platformu albanskih stranaka u Makedoniji za formiranje vlade sa njegovom strankom, navodeći između ostalog da nema ništa loše u tome što u njoj postoji formulacija kojom se osuđuju vojske iz prošlog veka zbog ubijanja civilnog stanovništva.

- Neki aludiraju na to da su to bile srpske vojske, neki da su bile nemačke, italijanske ili bugarske, za vreme fašizma i Drugog balkanskog rata. Međutim, osuđivanje da su vojske ubijale civile nije ništa strašno - ocenio je Zaev.

ZAEV: Nova makedonska vlada je pred formiranjem, to više niko ne može da spreči!

On je kazao da je "izgovor da neko Makedoniji želi zlo zaista neutemeljen".

- Razlog opravdavaju time da je ta deklaracija potpisana u Tirani. Deklaracija je sastavljena u Makedoniji kao deo njihovih predizbornih programa, ali su se sastali u Albaniji kako bi se sve stranke Albanskog bloka okupile na jednom mestu - rekao je lider socijaldemokrata.

Zoran Zaev
Foto: Profimedia

HRT navodi da je povodom političke krize u Makedoniji, koja je počela nakon što je predsednik te zemlje Ðorđe Ivanov odbio da dodeli mandat za sastav vlade Zaevu koji je imao potvrđenu natpolovičnu podršku u parlamentu nakon nedavnih izbora, lider SDSM izjavio da ipak ne očekuje nasilje i sukobe.

- Svi se toga bojimo, ali sam uveren da se to neće dogoditi. Da je trebalo da se dogodi, dogodilo bi se puno ranije. Pregovorima smo došli do ovoga. Srećan sam i ponosam što smo hemijskom olovkom i glasom skinuli režim sa vlasti. Ne mora da se lije krv da bi pao režim - naveo je Zaev.

On je situaciju u Makedoniji ocenio "krajnje apsurdnom".

- Verujem da je ovo privremena situacija, jer svet nam se smeje. Ovo demokratija ne poznaje, ovo je toliko kontradiktorno da to ne možete objasniti nikome. Dobijanje mandata može da znači i da možda nećemo uspeti da sastavimo vladu, ali sa 67 od 120 poslanika imamo pravo da dobijemo priliku - izjavio je Zaev.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd