Utorak 19. mar 2024.
Zdravko Krivokapić

OVAKVU CRNU GORU OBEĆAVA: Bićemo KAO LUKSEMBURG za četiri godine! Krivokapić danas predstavlja ekspoze

Foto: Profimedia
Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore u ekspozeu u koji je Kurir imao uvid, a koji će predstaviti danas u parlamentu, kao prioritetni cilj naveo borbu protiv korupcije, te najavio zakone o poreklu imovine i lustraciji

Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, danas će pred poslanicima predstaviti ekspoze u kome navodi da ima želju da Crna Gora za četiri godine bude kao Luksemburg.

MILOV DPS PRIKRIVA KRIMINALNE TRAGOVE: Spaljivali dokumentaciju u kotlarnici rudnika, nestale tajne finansijskih malverzacija?

MILOV DPS PRIKRIVA KRIMINALNE TRAGOVE: Spaljivali dokumentaciju u kotlarnici rudnika, nestale tajne finansijskih malverzacija?

VERNICI U KOMŠILUKU ZABRINUTI: Kardinal Vinko Puljić pozitivan na korona virus 

VERNICI U KOMŠILUKU ZABRINUTI: Kardinal Vinko Puljić pozitivan na korona virus 

CRNA GORA U PAKLU KORONE: Registrovana još 584 slučaja, pet osoba preminulo

CRNA GORA U PAKLU KORONE: Registrovana još 584 slučaja, pet osoba preminulo

Ekspoze u kome se kao jedan od prioritetnih ciljeva navode borba protiv korupcije i kriminala, te u to ime donošenje zakona o poreklu imovine i razrešenje afera. Jedan od ciljeva je i oporavak ekonomije, kao i zaštita životne sredine.

Bocnuo i partnere

- Kako vidim Crnu Goru? Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, voleo bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čoveku i u kojoj će čovek služiti njoj - navodi se u ekspozeu.

Neočekivano, Krivokapić se u ekspozeu osvrnuo i na kritike koje se mogu čuti na račun njegovog kabineta, te rekao da to "doživljava kao sjajan početak novog vremena u kome svako ima pravo na sopstveno mišljenje". On je na kraju zahvalio i članovima pobedničkih koalicija, jer su "smogle snage da se odreknu ključnih pozicija u vladi".

Treba mu dorada

Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, kaže da je u ekspozeu izostao plan do kada će se šta uraditi, kao i odnos prema tajkunima i osobama koje su vršile vlast koristeći mafijaške metode.

- Izgleda da je ekspoze bio manje podložan onim procedurama koje je premijer najavljivao za izbor svog kabineta. Govorilo se da kandidat za ministra mora da prođe sedam krugova, a ovaj ekspoze očigledno nije prošao tu složenu matricu koja se najavljivala za druge, tako da mu ne bi smetala jedna dorada - kaže Mandić i dodaje:

- Mi ćemo glasati za vladu, ne zbog ekspozea, za koji mislimo da je loš, već da pošaljemo režim Mila Đukanovića u opoziciju.

NAJVAŽNIJI CILJEVI KRIVOKAPIĆEVOG EKSPOZEA

1. Konsolidacija javnih finansija

Postavljanje ekonomije na zdrave noge, privlačenje investitora i predstavljanje Crne Gore ne kao zemlje jeftine radne snage, već kao zemlje obrazovanih, mladih ljudi.

2. Odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Posebno ćemo se posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sa osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti. Pokrenućemo finansijske istrage o poreklu imovine u svim slučajevima nesrazmere imovine i prihoda.

3. Izmene spornih zakona

Svi diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica, biće preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene. Poseban prioritet posvetiće izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći zakon donosi građanima i verskim zajednicama.

4. Novi zakoni

Donošenje niza novih sistemskih zakona počev od prioritetnih: zakon o poreklu imovine, zakon o lustraciji, zakon o vladi, zakon o skupštini, zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata... Revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

5. Ekologija prioritet

Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotokovima, kao i izmena zakona o energetici. Sprovođenje seta mera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao istinske ekoloske države

6. Reforma zdravstvenog sistema

Stvaranje uslova za realizaciju kapitalnih projekata - izgradnja rgentnog centra, izgradnja klinike za infektivne bolesti, izgradnja klinike za psihijatriju. Tu je i ukidanje NKT i kreiranje stručnog tela koje će imati prioritetni savetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mera i plana borbe protiv pandemije kako bi se zaštitilo stanovništvo.

7. Unapređenje obrazovnog sistema

Uz prioritetnu depolitizaciju i vraćanje autonomije univerzitetu. Radićemo na poboljšavanju uslova rada, primeni novih metoda rada, postavljajući u centar učenika koji će sa zadovoljstvom rešavati zadatke, kreiranju ambijenta koji će prepoznati talenat i sklonost.

8. EU

Nastavak pregovora sa EU sa ciljem ostvarivanja napretka u svim poglavljima, a sa težištem na 23 i 24.

KRIVOKAPIĆ JE NAVEO DA ĆE SE NJEGOVA VLADA ZALAGATI ZA

  • pravdu i ravnopravnost svih građana
  • bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala
  • dobrosusedske odnose
  • podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma
  • promovisanje humane dualne ekonomije oslonjene na porodična gazdinstva (poljoprivreda, turizam)
  • mere ekonomskog oporavka
  • zdravu životnu sredinu
  • eliminisanje svih oblika diskriminacije
  • slobodu veroispovesti
  • slobodu medija
  • saradnju sa civilnim društvom
  • zdravstvo posvećeno pacijentu
  • obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata
  • kulturu koja se zasniva na negovanju tradicije

ĐUKANOVIĆEV REŽIM ODLAZI POSLE TRI DECENIJE  

Kako je Milo posvađao Srbiju i Crnu Goru

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

Režim Mila Đukanovića posle tri decenije odlazi s vlasti, a poslednju deceniju njihove vladavine obeležio je niz poteza koji su doveli do udaljavanja Crne Gore i Srbije. Proterivanje ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića poslednji je trzaj Đukanovićeve antisrpske politike. Tu su priznavanje Kosova kao nezavisne države, te proslava zločinačke akcije „Oluja“, kojom je proterano oko 250.000 Srba, ali i ukidanje dvojnog državljanstva. U naumu da se napravi potpuni otklon od istorijskih veza sa Srbijom, Crna Gora je u svoj jezik dodala još dva slova, dok je tamošnji parlament ukinuo odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju Srbije i Crne Gore, i to 100 godina kasnije Poslednja kap u čaši bila je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim je planiran udar na imovinu SPC u Crnoj Gori. Najava ovog zakona naterala je narod da izađe na ulice, što se i smatra početkom kraja Đukanovićevog režima.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd