fbpx
Skip to main content
Zdravko Krivokapić

OVAKVU CRNU GORU OBEĆAVA: Bićemo KAO LUKSEMBURG za četiri godine! Krivokapić danas predstavlja ekspoze

Foto: Profimedia
Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore u ekspozeu u koji je Kurir imao uvid, a koji će predstaviti danas u parlamentu, kao prioritetni cilj naveo borbu protiv korupcije, te najavio zakone o poreklu imovine i lustraciji

Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, danas će pred poslanicima predstaviti ekspoze u kome navodi da ima želju da Crna Gora za četiri godine bude kao Luksemburg.

MILOV DPS PRIKRIVA KRIMINALNE TRAGOVE: Spaljivali dokumentaciju u kotlarnici rudnika, nestale tajne finansijskih malverzacija?

MILOV DPS PRIKRIVA KRIMINALNE TRAGOVE: Spaljivali dokumentaciju u kotlarnici rudnika, nestale tajne finansijskih malverzacija?

VERNICI U KOMŠILUKU ZABRINUTI: Kardinal Vinko Puljić pozitivan na korona virus 

VERNICI U KOMŠILUKU ZABRINUTI: Kardinal Vinko Puljić pozitivan na korona virus 

CRNA GORA U PAKLU KORONE: Registrovana još 584 slučaja, pet osoba preminulo

CRNA GORA U PAKLU KORONE: Registrovana još 584 slučaja, pet osoba preminulo

Ekspoze u kome se kao jedan od prioritetnih ciljeva navode borba protiv korupcije i kriminala, te u to ime donošenje zakona o poreklu imovine i razrešenje afera. Jedan od ciljeva je i oporavak ekonomije, kao i zaštita životne sredine.

Bocnuo i partnere

- Kako vidim Crnu Goru? Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, voleo bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čoveku i u kojoj će čovek služiti njoj - navodi se u ekspozeu.

Neočekivano, Krivokapić se u ekspozeu osvrnuo i na kritike koje se mogu čuti na račun njegovog kabineta, te rekao da to "doživljava kao sjajan početak novog vremena u kome svako ima pravo na sopstveno mišljenje". On je na kraju zahvalio i članovima pobedničkih koalicija, jer su "smogle snage da se odreknu ključnih pozicija u vladi".

Treba mu dorada

Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, kaže da je u ekspozeu izostao plan do kada će se šta uraditi, kao i odnos prema tajkunima i osobama koje su vršile vlast koristeći mafijaške metode.

- Izgleda da je ekspoze bio manje podložan onim procedurama koje je premijer najavljivao za izbor svog kabineta. Govorilo se da kandidat za ministra mora da prođe sedam krugova, a ovaj ekspoze očigledno nije prošao tu složenu matricu koja se najavljivala za druge, tako da mu ne bi smetala jedna dorada - kaže Mandić i dodaje:

- Mi ćemo glasati za vladu, ne zbog ekspozea, za koji mislimo da je loš, već da pošaljemo režim Mila Đukanovića u opoziciju.

NAJVAŽNIJI CILJEVI KRIVOKAPIĆEVOG EKSPOZEA

1. Konsolidacija javnih finansija

Postavljanje ekonomije na zdrave noge, privlačenje investitora i predstavljanje Crne Gore ne kao zemlje jeftine radne snage, već kao zemlje obrazovanih, mladih ljudi.

2. Odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Posebno ćemo se posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sa osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti. Pokrenućemo finansijske istrage o poreklu imovine u svim slučajevima nesrazmere imovine i prihoda.

3. Izmene spornih zakona

Svi diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica, biće preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene. Poseban prioritet posvetiće izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći zakon donosi građanima i verskim zajednicama.

4. Novi zakoni

Donošenje niza novih sistemskih zakona počev od prioritetnih: zakon o poreklu imovine, zakon o lustraciji, zakon o vladi, zakon o skupštini, zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata... Revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

5. Ekologija prioritet

Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotokovima, kao i izmena zakona o energetici. Sprovođenje seta mera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao istinske ekoloske države

6. Reforma zdravstvenog sistema

Stvaranje uslova za realizaciju kapitalnih projekata - izgradnja rgentnog centra, izgradnja klinike za infektivne bolesti, izgradnja klinike za psihijatriju. Tu je i ukidanje NKT i kreiranje stručnog tela koje će imati prioritetni savetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mera i plana borbe protiv pandemije kako bi se zaštitilo stanovništvo.

7. Unapređenje obrazovnog sistema

Uz prioritetnu depolitizaciju i vraćanje autonomije univerzitetu. Radićemo na poboljšavanju uslova rada, primeni novih metoda rada, postavljajući u centar učenika koji će sa zadovoljstvom rešavati zadatke, kreiranju ambijenta koji će prepoznati talenat i sklonost.

8. EU

Nastavak pregovora sa EU sa ciljem ostvarivanja napretka u svim poglavljima, a sa težištem na 23 i 24.

KRIVOKAPIĆ JE NAVEO DA ĆE SE NJEGOVA VLADA ZALAGATI ZA

 • pravdu i ravnopravnost svih građana
 • bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala
 • dobrosusedske odnose
 • podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma
 • promovisanje humane dualne ekonomije oslonjene na porodična gazdinstva (poljoprivreda, turizam)
 • mere ekonomskog oporavka
 • zdravu životnu sredinu
 • eliminisanje svih oblika diskriminacije
 • slobodu veroispovesti
 • slobodu medija
 • saradnju sa civilnim društvom
 • zdravstvo posvećeno pacijentu
 • obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata
 • kulturu koja se zasniva na negovanju tradicije

ĐUKANOVIĆEV REŽIM ODLAZI POSLE TRI DECENIJE  

Kako je Milo posvađao Srbiju i Crnu Goru

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

Režim Mila Đukanovića posle tri decenije odlazi s vlasti, a poslednju deceniju njihove vladavine obeležio je niz poteza koji su doveli do udaljavanja Crne Gore i Srbije. Proterivanje ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića poslednji je trzaj Đukanovićeve antisrpske politike. Tu su priznavanje Kosova kao nezavisne države, te proslava zločinačke akcije „Oluja“, kojom je proterano oko 250.000 Srba, ali i ukidanje dvojnog državljanstva. U naumu da se napravi potpuni otklon od istorijskih veza sa Srbijom, Crna Gora je u svoj jezik dodala još dva slova, dok je tamošnji parlament ukinuo odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju Srbije i Crne Gore, i to 100 godina kasnije Poslednja kap u čaši bila je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim je planiran udar na imovinu SPC u Crnoj Gori. Najava ovog zakona naterala je narod da izađe na ulice, što se i smatra početkom kraja Đukanovićevog režima.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd