fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

BOŠNJAČKO "KUKAVIČJE JAJE" ZA REPUBLIKU SRPSKU: Pakleni plan za politički napad na Dodikovu poziciju!

Foto: Profimedia
Bošnjačke stranke se udružuju da kako bi izašle sa svojim kandidatom za srpskog člana Predsedništva BiH

Najava političkih stranaka sa sedištem u Sarajevu, da će formirati treći blok na izborima u Srpskoj i da žele svoga kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH, nova je podvala bošnjačke politike kako bi pokušali doći do novog "Komšića", ali ovaj put u Srpskoj.

IZBORNA TIŠINA U HERCEG NOVOM: Da li će Milovi puleni nastaviti gubitnički niz svog vođe?

IZBORNA TIŠINA U HERCEG NOVOM: Da li će Milovi puleni nastaviti gubitnički niz svog vođe?

HRVATSKO ZDRAVSTVO GRCA U DUGOVIMA: U Splitu 90 posto lekara tužilo bolnicu, a razlog je šokantan!

HRVATSKO ZDRAVSTVO GRCA U DUGOVIMA: U Splitu 90 posto lekara tužilo bolnicu, a razlog je šokantan!

SRPSKOM NARODU CRTAJU METU! Krivokapić ih plaši povratkom DPS-a, utisak kao da Milo nije ni silazio sa vlasti

SRPSKOM NARODU CRTAJU METU! Krivokapić ih plaši povratkom DPS-a, utisak kao da Milo nije ni silazio sa vlasti

Cilj sarajevske politike je da bošnjačkim glasovima izaberu podobnog Srbina i tako nasamare srpski narod u RS, kao što je urađeno sa Hrvatima u FBiH gde su im Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića.

U sarajevskom bloku i NVO

Iz SDP su poručili da računaju na stranke koje ne dovode u pitanje Ustav, granice i državu BiH, a pored SDP, to su SDA, DF, SBiH, Platforma za progres, Naša stranka, Nezavisni blok, Narod i pravda i Hrvatska stranka, kao i na četiri nevladine organizacije i nekoliko intelektualaca koji su spremni da podrže takav projekat.

Ono što je zanimljivo u inicijativi koja dolazi iz Sarajeva je da je pokretač te priče građanska opcija SDP, a podršku je odmah dobila i od probosanske SDA. Ipak, kako dodaju naši sagovornici, pokušaj SDP, SDA, DF i drugih opcija iz Sarajeva neće proći u RS.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da sarajevske stranke slobodno istaknu kandidata za srpskog člana PBiH.

- Sva politika tih stranaka iz Sarajava je da se Banjaluka ne pita ništa i da Republike Srpske nema - ističe Kovačević.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PBiH, kaže da uvek postoji simbioza sarajevske građanske orijantacije i probosankog bloka kad je u pitanju nastup protiv Srpske.

- Sve sarajevske stranke, bile probosanske ili građanske, staju u istu kolonu kada je u pitanju politički napad na RS. Tu nema razlika. "Projekat Komšić" definitivno se seli u RS. Ali, očekujem da politička svest naših građana bude dovoljno jaka na predstojećim izborima - ističe Stevandić.

CILJAJU 60.000 GLASOVA

Nermin Nikšić, predsedndik SDP, kaže da je važno da taj politički blok za nastup na izborima u RS bude višenacionalan i da mora imati kandidata za srpskog člana PBiH. Član Predsedništva SDP iz RS Vojin Mijatović, izjavio je da je evidentno da SDP i SDA, uz ostale partije koji podržavaju Ustav i suverenitet BiH, osvajaju oko 60.000 glasova u RS.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS u NS RS, kaže da je izbor srpskog člana PBiH pusti san stranaka iz Federacije.

- Srpska ima svoju težinu. Ništa ne znači broj glasova o kojem pričaju iz Sarajeva. Izborna godina dolazi i Bošnjacima treba neka probosanska inicijativa oko koje se pokušavaju okupiti zarad jeftinih političkih poena - smatra Stanić.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da umesto saradnje i međusobnog razumevanja, iz Sarajeva stižu zapaljivi politički procesi.

- Bošnjačka politička elita je zarobljena frustracijama iz prošlosti i najveći neprijatelj je bilo kakve budućnosti BiH. Ne vidim nikakvih pomaka u toj politici niti novih lidera, koji mogu da razumeju važnost dobrih odnosa tri naroda i dva entiteta kao jedinog kriterijuma za kakvu takvu održivost BiH. Verovatno su to političke priče za jednokratnu upotrebu, jer ne treba zaboraviti da su izbori veoma blizu i da je ovo uvod u političku kampanju za izbore iduće godine - poručuje Vuković.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd