fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

ŠOKANTNA ANALIZA HRVATSKIH MEDIJA O JAČANJU SRPSKE VOJSKE: Tvrde da Rusija koristi Srbiju za sopstvene interese

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbi dobijaju "vojne poklone" od Rusije i Belorusije da bi mogli da se vrate u Prištinu, piše "Jutarnji list", koji tvrdi da Srbija vojno ugrožava i Hrvatsku, BiH i Sloveniju

Rusija i njen predsednik Vladimir Vladimirovič Putin naoružavaju srpsku vojsku kako bi Srbija mogla da vrati Kosovo i Metohiju

PORAST STAROG STANOVNIŠTVA JE PROBLEM REGIONA: Jedna četvrtina populacije Crne Gore u sedmoj deceniji

PORAST STAROG STANOVNIŠTVA JE PROBLEM REGIONA: Jedna četvrtina populacije Crne Gore u sedmoj deceniji

MUP POTVRDIO - IMA POGINULIH! Teška nesreća u Starom Gradu, sudarili se motocikl i automobil

MUP POTVRDIO - IMA POGINULIH! Teška nesreća u Starom Gradu, sudarili se motocikl i automobil

PRVI SARADNIK DRAŠKA STANIVUKOVIĆA: Poznato zašto je priveden Ivan Begić (VIDEO)

PRVI SARADNIK DRAŠKA STANIVUKOVIĆA: Poznato zašto je priveden Ivan Begić (VIDEO)

Ovo tvrdi zagrebački "Jutarnji list", navodeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stvara najmoćniju vojnu silu u regionu. Prema ovim navodima, Srbija dobija 'vojne poklone' od Rusije i Belorusije, a "Kosovo sa zebnjom gleda na planove predsednika Vučića koji utiču na stabilnost u regionu"

Biće najjači u regionu

Zagrebačke novine pišu da Vučić 'zna šta radi i dobro zna zašto naoružava Srbiju', a da mnogi postavljaju pitanje da li to radi za svoj ili ruski račun.

- U poslednje se vreme sve češće u regionu postavlja pitanje - zašto se Srbija ubrzano naoružava i može li se govoriti o novoj militarizaciji. Vučić je povećao izdvajanje za odbranu za čak 44 posto, odnosno srpski porezni obveznici žrtvovaće za Vučićeve "vojne planove" nešto manje od 1,3 milijarde evra. Trećina ide na modernizaciju vojske i kupovinu naoružanja, što bi značilo da bi Srbija, ako se sve ostvari, imala najjaču vojsku u regionu. Svi se pitaju radi li to da širi paniku, što za svoj, što za tuđi račun.

Hrvatska o Nato agresiji
Foto: Profimedia

Srbija dobija ''vojne poklone'' od Rusije i Belorusije, a Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo s određenom zebnjom gledaju na planove predsednika Srbije koji utiču na stabilnost u regionu. Vučić dobro zna zašto naoružava Srbiju. I dok se hrvatski državni vrh pokušava prikazati najvećim zagovornikom proširenja EU na susedstvo, konkretno Srbiju, deo vlasti iz tog istog 'komšiluka' otvoreno dovodi u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske.

Komentarišući ove navode, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da Srbija ne treba nikome da se pravda što je posle mnogo godina njen odbrambeni sistem podignut na nivo koji je za respekt i u širim evropskim okvirima.

- Ovakvi komentari u regionalnim medijima nisu izraz straha od rastuće odbrambene moći Srbije, nego od njene rastuće ekonomske i političke moći. Za mnoge u regionu, a naročito Hrvatsku, dobra i prihvatljiva je samo ona Srbija čija je ekonomija na kolenima, politika bez uticaja, a vojska zastarela i nemoćna. Stvari su se iz temelja promenile dolaskom predsednika Vučića. Ovo nije militarizacija, kako tvrde u Zagrebu, već promišljena politika koja povezuje ekonomske, političke i bezbednosne interese u celinu - kaže Dragaš, koji naglašava da je vojno moćna Srbija najbolji garant mira i stabilnosti regiona.

- To isto rade i najrazvijenije države Evrope i sveta. Njihovi odbrambeni budžeti rastu iz godine u godinu i niko ih zbog toga ne optužuje. Ovakvom politikom Srbija samo potvrđuje lidersku poziciju u regionu, a sa tim očigledno ne mogu da se pomire drugi regionalni igrači, naročito Hrvatska. Srbija ne treba mnogo da obraća pažnju na jadikovke, već treba da nastavi putem razvoja i rasta kakav beleži poslednjih godina - naglašava Dragaš.

Lažima traže pritisak

Bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan ocenjuje da je od pojave 'non-pejpera' pojačano psihološko-propagandno delovanje prema Srbiji.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia/ilustracija

- U tome naročito aktivnu ulogu ima Hrvatska, koja u tom prljavom poslu pokušava da bude lider u regionu. Hrvati teško podnose činjenicu da je Srbija ekonomski ojačala i da je vojno superiornija od njih. Brine ih dalji trend jačanja naše vojske jer je to osnovna prepreka njihovim političkim i teritorijalnim pretenzijama. Zato ovakvim lažima pokušavaju da izdejstvuju pritisak vodećih zapadnih sila na Srbiju kako bi zaustavili naš vojni program koji se oslanja na vojno-tehničku saradnju sa Rusijom - zaključuje Karan.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd