fbpx
Skip to main content
Nikola Tesla

TESLI SUDBINA U HRVATSKOJ NIJE BILA BLISTAVA: Srpskom naučniku rušili spomenik, a sada hoće da ga stave na evro

Foto: Youtube/Printscreen/Tv Loki
I dok će Tesla biti jedini velikan na evrokovanicama u hrvatskoj režiji, njegova sudbina posle devedesetih godina u Hrvatskoj nikako nije bila blistava

Nikola Tesla je po nacionalnosti bio Srbin, njegova je veličina neupitna u globalnim razmerima i možemo biti samo ponosni na njega. Rodio se u Smiljanu na području Hrvatske, živeo uglavnom u SAD, a građani su ti koji su sugerisali da na jednoj kovanici evra bude njegov lik.

ODRUBLJENE GLAVE I HRPA LEŠEVA! MUSLIMANI U SREBRENICI UBILI 3.000 SRBA: Orić pokazivao kasete svojih vojnih poduhvata

ODRUBLJENE GLAVE I HRPA LEŠEVA! MUSLIMANI U SREBRENICI UBILI 3.000 SRBA: Orić pokazivao kasete svojih vojnih poduhvata

KONTRAOFANZIVA SRBA U BIH: Dodik diže narod na noge - mi iz Srpske iz principa ne smemo na ovo pristati

KONTRAOFANZIVA SRBA U BIH: Dodik diže narod na noge - mi iz Srpske iz principa ne smemo na ovo pristati

BIH U VELIKOM PROBLEMU: Četvrti talas je sve bliže, a odziv za vakcinaciju veoma nizak

BIH U VELIKOM PROBLEMU: Četvrti talas je sve bliže, a odziv za vakcinaciju veoma nizak

Ovo je izjavio hrvatski premijer Andrej Plenković nakon reakcija iz Srbije i Narodne banke Srbije o planu da Teslin lik bude na hrvatskim evrokovanicama.

- Nikome Teslu ne uzimamo, a moj stav da sam na čelu Narodne banke Srbije bio bi da čestitamo - tvrdi Plenković.

Andrej Plenković
Foto: Profimedia

Potpredsednik Vlade Hrvatske i predstavnik srpske manjine Boris Milošević poručio je da podržava predlog da se Teslin lik nađe na nacionalnoj strani evra.

I dok će Tesla biti jedini velikan na evrokovanicama u hrvatskoj režiji, njegova sudbina posle devedesetih godina u Hrvatskoj nikako nije bila blistava. Bronzani spomenik u Gospiću miniran je u 1992. Eksploziv je potpuno uništio Teslin spomenik, pa je mnogo godina kasnije trebalo otići u Beograd po "kalup", da se uradi isti spomenik kao kod Elektrotehničkog fakulteta. Naravno, nikada nije otkriveno ko ga je minirao.

Ali ni početkom 2000. godine nije Tesla "dobro stajao" u Hrvatskoj. Urađen je novi spomenik, ali dugo nije bio postavljen.

- Spomenik Tesli nije srušen zato što je izumeo struju, nego zato što je bio Srbin - govorio je u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, kada je pre sedam godina pokrenuta inicijativa da se dan njegovog rođenja, 10. jul, proglasi nacionalnim praznikom.

Nikola Tesla
Foto: Profimedia/ilustracija

Za istarskog političara Damira Kajina spomenik Tesli je srušen jer nije bio "dovoljno hrvatski". Tek nakon višegodišnjih prepucavanja vlasti, Tesla se "vratio" u Gospić, ali na drugi trg, dalje od glavnog.

Osporava vezu sa Srbijom

Ne znamo kakve veze Nikola Tesla ima sa Srbijom. On je hrvatski i američki naučnik. Ne znam koji je razlog Srbije, ona tu nema uticaja i mogla bi da bude ponosna na to. Ne znam koji bi bio razlog tužbe - kaže šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Brus Li ima više veze sa Srbijom od Nikole Tesle

Možda nije u redu da Hrvatska svojata Nikolu Teslu, ali Srbija na to ima još manje prava, izjavio je juče predsednik Zoran Milanović povodom najava da će se lik ovog naučnika naći na hrvatsom evru i regovanja iz Srbije.

Zoran Milanović
Foto: Profimedia

- Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatali u Hrvatskoj i Beču da je pobegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav - rekao je Milanović novinarima tokom posete mestu Promina.

Rekao je i da je Srbija aerodrom u Beogradu mogla da nazove i po Brus Liju, jer, kako je kazao, on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd