clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VEČNI SPOMEN I CARSTVO NEBESKO: Sahranjen mitropolit Amfilohije, kovčeg spušten u kriptu (FOTO/VIDEO)

01.11.2020. 08:16 21:21
Piše:
Srbija Danas
Amfilohije
Amfilohije / Izvor: Foto: SD/ilustracija/Youtube/Printscreen/MONDO Crna Gora

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Svetu zaupokojenu liturgiju predvodio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više episkopa crnogorske, ali i drugih pomesnih crkava.

"DRAGI MOJ ĐEDO, ZNAM DA NISI VOLEO DA BUDEM TUŽAN" Pismo dečaka, simbola litija, preminulom mitropolitu Amfilohiju

"DRAGI MOJ ĐEDO, ZNAM DA NISI VOLEO DA BUDEM TUŽAN" Pismo dečaka, simbola litija, preminulom mitropolitu Amfilohiju

Poznato ko će govoriti na sahrani mitropolita Amfilohiija: Liturgiju i opelo će služiti patrijarh Irinej!

Poznato ko će govoriti na sahrani mitropolita Amfilohiija: Liturgiju i opelo će služiti patrijarh Irinej!

"Amfilohije je bio Božiji anđeo ratnik" Potresno pismo blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju njegovog duhovnog čeda

"Amfilohije je bio Božiji anđeo ratnik" Potresno pismo blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju njegovog duhovnog čeda

14:15
Mitropolit Amfilohije sahranjen u kripti u Hramu Hristovog Vaskrsenja

Nakon liturgije koja je počela u 9 časova jutros, i praćenja svih običaja, uz govor, suze, jecaje i tugu koja se širila kako Podgoricom, tako i Crnom Gorom, Srbijom i u svim zemljama gde našega naroda ima, kovčeg sa telom preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića spušten je u kriptu u Hramu Hristovog Vaskrsenja koja postaje nova, večna kuća mitropolita. 

14:00
Sveštenici nose kovčeg do večnog počivališta

Nakon beseda koje su ispričane ispred Hrama, povorka je ušla u sam Hram Hristovog Vaskrsenja gde će telo mitropolita biti sahranjeno u kripti, kao po njegovoj želji. 

13:45
Govor vladike Joanikija

- Neka plače Crna Gora, ima i za kime! Ali taj plač će se pretvoriti u radost jer je bio čovek biblijski, duboko je dopirao svojom mišlju, čovek duboke, istrajne, tihe molitve i tihog ćutanja, ali i takav besednik, kao apostol i kao novi Zlatousti... Okadio je svaki kamen, svako dete pomilovao, svakoga gladnog nahranio, svakoga beskućnika primio, sve uvažio i sve trpio, a najviše od svega, svakog primio svojom ljubavlju - rekao je vladika Joanikije.

- On je bio teolog, njegova reč prosvetlila je ljudske umove i duše, a sve zbog toga što se oslonio i sjedinio sa Bogom, a tu ljubav je doneo na ovaj svet svojom ljubavlju i molitvom. Njegova borba za Hrista, ljubav i pravdu dovela ga je do toga da spozna tajnu Kosova, Jasenovca i Crne Gore, i otkrio je da se kosovski zavetnik zakovao za Crnu Goru, i kada je pričao "Ne damo svetinje" to se širilo na Ostrog, Gračanic, Moraču, Dečane... Može danas naš mitropolit reći da je dobar rat ratovao, istinom Božjom i pravdom kao najjačim oružjem, zato je i pobedio! A njegova smrt zapečatila je sve njegove pobede do dana današnjeg! - rekao je Joanikije.

Vladika Joanikije
Vladika Joanikije / Izvor: Foto: Srbija Danas

- Ovo je velika žalost koja će se pretvoriti u radost, ne samo u Crnoj Gori, već i šire! I utešiće sve one koji su danas tužni zbog smrti našeg mitropolita Amfilohija - dodaje on.

- On je takav čovek da će se o njemu govoriti, u njegovo delo i lik će se ulaziti i u buduće vekove, njegova slava će trajati večno. Smognite snage da se pomolimo, i da smognemo snage da ga ispratimo do njegovog novog večnog doma - rekao je Joanikije.

13:30
Matija Bećković besedi ispred Hrama

- Tužni sabore, ožalošćeni narode, mlada, slobodna Crna Goro... Nadao sam se da će Amfilohije sahraniti mene, bila je to velika čast za svakog koga je sahranjivao proteklih 30 godina i tome se svako nadao, ali je nebo odlučio da ja sahranim i oprostim se od njega, a znam da neću moći kao što bi on mene - rekao je Bećković.

- Dugo je Bog birao i čekao onoga ko je dosledan da se pridruži ovom velikom prazniku - dodao je on.

- Dva sveta Petra Petrovića su sada dve žive stene na koje se oslanja mitropolija SPC, a treća, najtvrđa stena bio je i ostao mitropolit Amfilohije Radović, a sva trojica nisu bili manje verni Hristu od apostola Petra. Apostol Petar se Hrista odrekao tri puta, a naše dve stene nisu jednom - rekao je Bećković.

- Amfilohije se rodio na Božić i dobio je ime Risto, a znamo da naš narod Hrista zove Ristos, Amfilohije je pesnik, i kao takav bio je sposoban da stvori delo poezije od Crne Gore. I kako je napisao Ivo Andrić, pesniku i njegovom delu ni ljudi ni vreme ne mogu ništa, a samo sitne duše i njihova loša dela poništava - rekao je Matija Bećković.

- Danas počinje novi, večni život Amfilohija, a nema ni boljeg mesta ni pravog vremena za takvu ulogu. On je potvrdio svoju ulogu u ovom životu, Bog ga je pozvao u pravi čas, da ga je pozvao na nebo ranije, ne bi valjalo, pozvao ga je na nebo da učini više i za svoj narod i svoju crkvu. Nova Crna Gora počinje od A, zato smrt nikom nije pala lakše nego njemu, zato leži ovako spokojan, zato mi plačemo, a on se na nebu smeje. Kako je sveti Đorđe ubio aždaju, tako je Amfilohije ubio koronu ne samo kao virus, nego kao virus bratske mržnje - rekao je Bećković. 

- Amfilohije je potpalio vatru i ubacio varnicu u grudi Crne Gore. Organizovao je litije i nastao je poklič koji se nikada nigde nije čuo "Ne damo svetinje" - rekao je Bećković.

- I već vidimo kako ga, kako ga grele svetitelji! Srećan put, kažemo mu mi, a na nebu dočekuju sa, dobro nam došao Amfilohije - završio je svoju besedu ovim rečima Matija Bećković.

13:22
Zdravko Krvokapić održao je govor ispred Hrama

- Moja najveća radost bio je naš susret, taj tvoj zagrljaj ću nositi do svoje poslednje ure, a tvoje reči neka odzvanjaju u našim srcima, a rekao si "blago meni". Ti si svakog čoveka doživljavaju kao brata, u našem susretu videh jasno da su tvoje misli bile povezane sa gospodom i jedino se tako može pobediti svako zlo, i zato je svaka tvoja misao bila da se umnoži bratstvo i sveštenstvo - rekao je Krivokapić.

- Tri junaka Crne Gore će se slaviti tri dana jedan za drugim, kako ti je i želja bila, sveti vladiko - dodao je on.

- Dragi vladiko, oprosti svima nama ako smo te čime uvredili, i kako si se za života molio za nas, tako i nastavi. Neka ti je večna slava. Hristos Vaskrse - rekao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić / Izvor: Foto: Srbija Danas

 

13:16
Aleksa Bečić drži govor u čast Amfilohija

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je kako se nada da će biti poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dela svog naroda.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da se Crna Gora oprašta danas od visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija, ali i jednog od najvećeg prijatelja ovog vremena.

- Ovaj put se opraštamo nešto drugačije. Ja se danas opraštam od tebe, vladiko, vjerujući da se nikad nećemo rastati. Nadam se da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda, a branio si je i odbranio tako da si svakom unaprijed oprostio. Svetinju si u sebi nosio, znao si to jer si i sam kao Morački sin oštar u izražaju, a u postupanju blag. Toliko podariti i sagraditi mogu samo veliki i besmrtni - poručio je Bečić.

- Večan ti i miran spokoj mitropolite, počivaj u našoj najlepšoj zemlji Crnoj Gori. Živelo pomirenje, živela Crna Gora - rekao je Aleksa Bečić. 

13:10
Beseda patrijarha Irineja

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej obradio se na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici.

On je pozdravio sve prisutne i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Nije ni malo slučajno što je blaženopočivšeg Amfilohija njegova verna pastva i prijatelji ispraćaju na ovaj najvažniji put u ljudkom životu samo jedan dan od Svetog Petr Cetinjskog. Nije li ovo znak velike duhovne sličnosti dve važne ličnosti - upitao je on.

Kazao je da je to velika uteha svima čija su srca ispunjena žalošću zbog ispraćaja mitropolita Amfilohija.

- Ako uporedimo vreme i prilike u kojima su delovali mitropoliti Sveti Petar Cetinjski i Amfilohije, obojica su se hrabro borili za opstanak pravoslavne vere. Mitropolit Amfilohije se pri ustoličenju susreo sa mnogim neslućenim problemima i krajnje teškim stanjem - kazao je Irinej.

Podsetio je da je tada većina hramova bila pretvorena u torove za stoku, bez monaštva i sveštenika.

- Bezbožnička ideologija likovala je u svojoj svemoći, duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Upornim trudom i naporom mitropolit Amfilohije je apostolsom revnošću krčio korov - rekao je Irinej.

On je za mitropolita Amfilohija rekao da je bio pokretač obnove, te da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji.

11:50
Na sahranu stigao Matija Bećković

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gde je održana liturgija i opele mitropolitu Amfilohiju stigao je i Matija Bećković koji će održati besedu u ime i čast preminulog Amfilohija Radovića.

Matija Bećković
Matija Bećković / Izvor: Foto: Printscreen

 

Iznošenje kovčega sa telom mitropolita Amfilohija

Posle održane liturgije koju je služio patrijarh SPC Irinej, episkop bački Irinej i ostala sveštena lica, kao i poslednjih pozdrava i naklona vernika Amfilohiju, kovčeg sa telom preminulog mitropolita izneto je iz Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Amfilohije
Amfilohije / Izvor: Foto: Srbija Danas

 

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Amfilohije će po svojoj želji biti sahranjen u kripti Hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

11:14
Sahrani prisustvuje i načelnica pulmološke klinike

Sahrani prisustvuje i  dr Jelena Borovinić Bojović, načelnica pulmološke klinike u KCCG. 

Mitropolit Amfilohije je, nakon što mu je dijagnostifikovan korona virus, odbio je da napusti Crnu Goru i ode da se leči u nekoj od svetskih bolnica.

Amfilohije je, prema rečima dr Jelene Borovinić Bojović, bio izričit i nije želeo da ide. On se naljutio na nagovaranje i predstavljanje mogućnosti da se leči bilo gde drugo.

Mitropolit je rekao da je on to shvatio i doživeo kao božji poziv da uzme krst i da novu pošast nosi zajedno sa svojim narodom, te da će način na koji se njegov narod leči biti način i njegovog lečenja.

Šta je sve pričao sa dr Borovinić Bojović tokom lečenja možete pročitati klikom OVDE.

11:05
Sa Vučićem stigli i Mandić i Knežević

U Hram Hristovog Vaskrsenja je stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok su odmah za njim pristigli i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević. 

11:03
Aleksandar Vučić stigao u Hram Hristovog Vaskrsenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, nakon posete Srpskoj kući, gde je položio venac pored tela preminulog mitropolita Amfilohija.

AV
AV / Izvor: Foto: Srbija Danas

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

U Hramu je i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik.

10:36
Amfilohijeva miljenica se oprašta od svog đeda

Hiljade ljudi, čini nepreglednu kolonu ispred hrama u Podgorici, međutim u toj gužvi se po svemu izdvaja devojčica koja stoji tik uz kovčeg Amfilohija sa ikonom u ruci.

U pitanju je mala Una Rajović (8), koja je postala jedna od junakinja litija u Crnoj Gori, a koja je prethodno u suzama dočekala vest da je preminuo mitropolit Amfilohije.

Ona je tokom leta obeležila nekoliko litija u Podgorici, koje su se održavale u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Mala Una
Mala Una / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ Svet na dlanu

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

10:00
Episkop bački Irinej

Episkop bački Irinej rekao je da je pored tuge zbog rastanka "naša radost veća, jer znamo da je rastanak privremen".

On je rekao da nije slučajno nego po promislu Božjem da se mitropolit upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se danas predaje zemlji u dan Hristovog vaskrsenja, jer je svaka nedjelja Dan Hristovog vaskrsenja.

Episkop bački Irinej
Episkop bački Irinej / Izvor: Foto: Srbija Danas

Episkop je rekao da je mitropolit Amfilohije već u detinjstvu, što je tada bio izuzetak u vreme bezbožništva, kao dečak iz Morače svim srcem primio Hrista.

On je kazao da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio pobednik tog virusa, "ali njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje". 

Beseda za Amfilohija

Vladika Irinej bački je u svojoj besedi nad odrom mitropolita Amfilohija izneo zanimljivu činjenicu da su sveti Petar cetinjski, Petar drugi Petrović Njegoš i mitropolit Amfilohije umrli u tri dana.

Sveti Petar cetinjski je, kazao je, umro 30. oktobra, Petar drugi Petrović Njegoš na današnji dan, 1. novembra, a mitropolit Amfilohije se upokojio dan uoči smrti svetog Petra cetinjskog.

Pojasnio je da je na dan smrti svetog Petra cetinjskog njegovo telo bilo izloženo u Cetinjskom manastiru, a biće sahranjen na dan kada je umro Petar Drugi Petrović Njegoš.

U crkvenim krugovima to se tumači da, kao što Grci imaju praznik Sveta trijerajha, smrću mitropolita i Crna Gora dobila svoja sveta tri jerarha.

Vladika bački Irinej je u besedi rekao da je današnji dan istovremeno i tužan i radostan - tužan što se, kazao je, rastajemo sa vladikom Amfiohijem koji se celog život trudio da na raznim mestima slavi Hrista, slavu Božju i svetu crkvu njegovu.

A, radujemo se, kazao je, zato što znamo da je svaki rastanak privremen i nadamo se da ćemo se naći jednog dana zajedno u naručju Oca nebeskog.

09:30
Čuvena plemenska zajednica oprostila se od voljenog mitropolita

Pleme Kuči objavili su video-snimak na kom se vidi da su krenuli ka Podgorici da isprate svog mitropolita.

- Kuči krenuli u hodočašće - piše uz objavljeni video-snimak.

 

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE. 

09:00
Patrijarh Irinej sa sveštenstvom stigao u Hram u Podgorici, počela liturgija

U Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici jutros je stigao patrijarh SPC Irinej, koji će pre sahrane mitropolita Amfilohija služiti liturgiju sa arhijerejima SPC i pomesnih crkava. 

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej / Izvor: Foto: Srbija Danas

08:47
Na sahranu došao i Vladimir Božović

Stigao je i ambdsador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

08:42
U Hram Hristovog Vaskrsenja stigao i Zdravko Krivokapić

U Hram Hristovog Vaskrsenja stigao je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

08:35
Vernici pohrlili da isprate Amfilohija, kolone automobila na putu za Podgoricu

Vernici su od ranog jutra pohrlili ka Podgorici da svog voljenog Đeda isprate na poslednje putovanje

Organizovanih polazaka bilo je iz mnogih gradova širom Crne Gore, a putevi ka Podgorici, gde će Amfilohije biti sahranjen, od jutros su preplavljeni automobilima.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE. 

08:20
Predsednici opštine Budve i Kotora stigli na sahranu

Na sahranu Amfilohije stigli i predsednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović.

08:00
Vernici se polako okupljaju ispred hrama

Hram u Podgorici od sinoć pun je vernika koji dolaze kako bi odali počast i uputili poslednji pozdrav mitropolitu Amfilohiju. Reka ljudi sliva se u Hrama Hristovog Vaskrsenja od sinoć, pa sve do jutros. 

Fotografija u jutarnjim časovima, za razliku od juče oko kovčega je postavljena ograda.

Saborni hram
Saborni hram / Izvor: Foto: In4s.net

Priliku da se oproste od mitropolita Amfilohija građani Podgorice imali su od juče, kada je telo mitropolita doneto u Saborni hram i imaće do danas u 9 sati kada će početi sahrana.

Ovako je hram izgledao na sinoćnoj liturgiji.

Saborni hram
Saborni hram / Izvor: FOTO: Privatna arhiva

Svetu zaupokojenu liturgiju služiće Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej

U toku Svete liturgije besediće Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, a posle opela Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Predsednik Srbije prisustvuje sahrani

Sahrani će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dolazak je najavio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Mitropolit će biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u Hramu Hristovog vaskrsenja, kroz koji je veliki broj građana prošao kako bi mu odali poštu.

Telo mitropolita biće u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Amfilohije
Amfilohije / Izvor: Profimedia

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a nakon toga, u svim manastirima, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. novembra u KBC Podgorica

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak 30. novembra u KBC Podgorica, nakon čega su njegovi zemni ostaci preneti u Cetinjski manastir, gde je hiljade vernika došlo da ga poslednji put celiva i uzme blagoslov od svog arhijereja. Na dan Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca služena je Sveta arhijerejska liturgija u Cetinjskom manastiru, nakon koje je blaženopočivši mitropolit svečano ispraćen sa Cetinja, a desetine hiljada vernika ga je na kolenima dočekalo u Podgorici.