fbpx
Skip to main content
Hezbolah

HEZBOLAH SE SPREMA ZA OZBILJAN RAT S IZRAELOM: Objavljen novi izveštaj o položajima raketa i trupa (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Alma Israel
Izraelski istraživački centar "Alma" izneo detalje Izveštaja o Hezbolahu

U svom nedavno objavljenom izveštaju, Izraelski studijski centar otkrio je mape za koje je rečeno da detaljno određuju širenje raketa Hezbolaha u različitim libanskim regionima.

"ONI PUCAJU U GLAVU, A NE ZNAJU DA JE REVOLUCIJA U SRCU" Vlasti ubile još jednog pesnika, nisu imale razumevanja za njegovu poeziju!

"ONI PUCAJU U GLAVU, A NE ZNAJU DA JE REVOLUCIJA U SRCU" Vlasti ubile još jednog pesnika, nisu imale razumevanja za njegovu poeziju!

VELIKA HRABROST GRAĐANA KIJEVA: Uprkos povampirenju fašizma u Ukrajini oni polažu cveće herojima SSSR-a!

VELIKA HRABROST GRAĐANA KIJEVA: Uprkos povampirenju fašizma u Ukrajini oni polažu cveće herojima SSSR-a!

MUSLIMANI SRBIJE ŽELE DA ZNAJU: Da li će biti hadžiluka ove godine u Meki, Saudijska Arabija odgovorila

MUSLIMANI SRBIJE ŽELE DA ZNAJU: Da li će biti hadžiluka ove godine u Meki, Saudijska Arabija odgovorila

Veb lokacija Centra za izraelske studije "Alma" predstavila je u svom vojnom izveštaju mapu koja otkriva šest novih vojnih lokacija koje ova stranka koristi na jugu Libana.

Centar je primetio vojnu važnost lokacija i raspon vatrene moći koju stranka poseduje, dodajući da se ona "poklapa ili čak nadmašuje većinu NATO vojski".

S tim u vezi, direktor istraživačkog odseka u Centru "Alma Research and Education" je rekao da se procenjuje da će se "Hezbolah u sledećoj borbi sa Izraelom suočiti sa velikim poteškoćama u suočavanju sa izraelskom vojskom na otvorenom prostoru. Stoga je fokus grupe na aktivnosti u naseljenim mestima." Od rata u julu 2006. godine, većinu svojih aktivnosti počeo je da prenosi na i oko izgrađenih područja.

Mapa takođe pokazuje dve glavne odbrambene linije koje je stranka uspostavila sa ciljem da spreči svaki budući kopneni manevar izraelske vojske u Libanu. Iz ovih područja, stranka planira, prema centru, da usmeri masovne vatrene napade u pravcu izraelskih naselja.

Prema izveštaju, prva linija počinje na izraelskoj granici i proteže se severno do reke Litani. Sadrži veliki broj raketa "Grad" i "Fadžr", dometa 75 kilometara, što naselja severnog Izraela stavlja u poziciju da budu meta napada. Regija takođe sadrži i treći tip projektila, nazvan "Borkan", koji se odlikuje kratkim dometom i razornom vatrenom moći.

Izveštaj je takođe ukazao da prva linija odbrane u Libanu takođe sadrži veliko prisustvo protivtenkovskih projektila i raketnih protivavionskih raketa, poput "Stingera".

Hezbolah, Kasem Sulejmani
Hezbolah, Kasem Sulejmani
Foto: Profimedia

Druga linija odbrane počinje na reci Litani i proteže se severno do reke Zahrani. A u ovom regionu, prema proceni "Alme", rakete "Zelzal" srednjeg dometa do 200 kilometara, raspoređene su zajedno sa snažnijim protivavionskim baterijama.

Izveštaj dalje ukazuje da rakete "Grad" i "Zelzal" potiču iz iranskih i sirijskih postrojenja. A iranske snage "Kuds" prokrijumčarile su je do Libana.

Izveštaj "Alme" nije ograničen samo na pokazivanje Hezbolahovog arsenala u Bejrutu i ​​na jugu, već i u dolini Beka, istočnom Libanu, kao logističku i operativnu pozadinu stranke, kao i na smeštaj fabrika oružja za koje se čini da proizvode komponente za precizno vođene rakete.

Izraelska vojska
Izraelska vojska
Foto: Profimedia

Prema rečima direktora istraživačkog odeljenja u Centru za istraživanje i obrazovanje "Alma", uprkos tome što grupa poseduje arsenal koji se uglavnom sastoji od oružja kratkog dometa, kontinuirani pokušaj pretvaranja raketa "Fateh-110" u vođene rakete predstavlja ozbiljnu pretnju jer daje Hezbolahu mogućnost preciznog gađanja izraelskih strateških lokacija.

Iako će izraelski višeslojni sistemi PVO zaustaviti mnoge dolazeće rakete, neće moći sve da presretnu.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd