fbpx
Skip to main content
Kurdi, SDF

KURDI OKONČALI VELIKU OPERACIJU: ISIS žestoko pogođen, SDF preuzima kontrolu od džihadista (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Hewar news
SDF priznaje da je pretnja od strane ISIS-a i dalje prisutna

Sirijske demokratske snage (SDF) zaključile su 2. aprila završnu fazu svoje velike bezbednosno-humanitarne operacije u zloglasnom kampu al-Havl na severoistoku Sirije.

Važna donacija kompanije Meridian za HITNO LEČENJE Sonje i Mihajla

Važna donacija kompanije Meridian za HITNO LEČENJE Sonje i Mihajla

ERDOGAN SE NE ŠALI: Zver haubica uskoro u rukama pouzdanih turskih saveznika

ERDOGAN SE NE ŠALI: Zver haubica uskoro u rukama pouzdanih turskih saveznika

UHVAĆENE DVE ŽENE SAMOUBICE U AFRINU: Minuti delili napaćeni grad od novog masakra (VIDEO)

UHVAĆENE DVE ŽENE SAMOUBICE U AFRINU: Minuti delili napaćeni grad od novog masakra (VIDEO)

Operacija započeta 28. marta ima za cilj osiguranje kampa koji se nalazi u istočnoj pokrajini al-Hasaka. Tamo se nalazi oko 60.000 ljudi, uključujući rođake boraca ISIS-a i osumnjičene članove grupe.

Hiljade vojnika iz SDF-a, Asajišovih snaga bezbednosti i Jedinica za zaštitu žena učestvovalo je u prvoj fazi operacije.

- Danas stojimo pred vama da objavimo kraj prve faze bezbednosno-humanitarne operacije, koja je trajala pet neprekidnih dana i koja je izvedena na profesionalan način - rekao je Ali al-Hasan, portparol Asajiša.

Al-Hasan je otkrio da je tokom akcije uhapšeno 125 pripadnika ISIS-a. Njih 20 su bili vođe, koji su komandovali ćelijama grupe i naredili atentate unutar logora al-Havl.

Portparol je priznao da je pretnja ISIS-om i dalje prisutna u kampu. Pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rad SDF-a na osiguranju kampa.

Kurdi, Kurdkinje
Foto: Profimedia

- Iako smo neutralisali mnoge ćelije u kampu, uključujući starije komandante, opasnost još nije gotova - rekao je al-Hasan.

- Međunarodna zajednica mora kamp al-Havl smatrati međunarodnim problemom i mora pronaći odgovarajuća rešenja koja bi dovela do toga da sve države odvedu svoje građane iz kampa u svoje zemlje - dodao je.

SDF nije pružio nikakve detalje o tome kada može pokrenuti drugu fazu bezbednosno-humanitarne operacije u kampu al-Havl.

Operacija neće okončati uticaj ISIS-a u kampu al-Havl, što je priznao i sam SDF. Ipak, situacija u kampu će se verovatno kratkoročno popraviti.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd