fbpx
Skip to main content
Pavle Vuisić

POSLEDNJA ŽELJA PAVLA VUISIĆA: Bard srpskog glumišta napisao čak TRI TESTAMENTA, jedna verzija godinama bila cenzurisana (FOTO)

Foto: Printscreen
Testament se nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", kao sastavni deo Legata Mirjane i Pavla Vuisića.

Testament Pavla Vuisića predstavlja poslednju volju istaknutog srpskog i jugoslovenskog glumca Pavla Vuisića.

MISTERIJA DOBRO POZNATE SLIKE: Predstava izmučene Srbije, dok joj Bugarin i Grk ZABIJAJU NOŽ U LEĐA (FOTO)

MISTERIJA DOBRO POZNATE SLIKE: Predstava izmučene Srbije, dok joj Bugarin i Grk ZABIJAJU NOŽ U LEĐA (FOTO)

ISTORIJSKI GOVOR TITA U GLINI: Ovako je Broz govorio o Jasenovcu, za Pavelića je rekao da je ZVER i to nije sve! (VIDEO)

ISTORIJSKI GOVOR TITA U GLINI: Ovako je Broz govorio o Jasenovcu, za Pavelića je rekao da je ZVER i to nije sve! (VIDEO)

POSLE VELIKIH POBEDA, SMRT JE HARALA SRBIJOM: Ne nose svi heroji plašt - tih godina ONI su podigli domovinu na noge (VIDEO)

POSLE VELIKIH POBEDA, SMRT JE HARALA SRBIJOM: Ne nose svi heroji plašt - tih godina ONI su podigli domovinu na noge (VIDEO)

Pavle Vuisić je napisao tri testamenta, dok je ovo samo jedna od verzija. Sve tri verzije se nalaze u Adligatu. 

Prvi put ga je objavila njegova supruga, Mirjana Vuisić, u knjizi „Pesme za života”, 1993. godine. Godinama je testament bio cenzurisan i reč komunisti je bila zamenjena sa niko. Ovom cenzurom je predstavljena lažna slika da Pavle Vuisić nije voleo ljude, umesto činjenice da je bio protiv komunizma. Animozitet prema komunizmu je nastao kao posledica učešća u borbi na Sremskom frontu i hapšenju njegovog oca od strane komunista.

Testament se izdvaja u odnosu na druga dokumenta ovog tipa svojom sadržinom i anti-komunizmom.

testament Pavla Vuisića
Testament Pavla Vuisića
Foto: Wikipedia

"Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju.

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovijeh šest popova (koje za inat hoću) da sve ono što se oko groba radi, rade i šute. Šute (ćute).

Neka u sebi pjevaju.

Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakav komunist ni govora, ali niti jedne reči ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je*em mater...

Pred smrt kad-tad"

Vuisić je bio simbol komunističkih filmova, ali je privatno prezirao komunizam i Josipa Broza Tita. Ipak, predsednik SFRJ i njegova supruga Jovanka obožavali su slavnog glumca.

Pavle Vuisić
Foto: Wikipedia

- Mnogo su ga voleli, pa su mu tolerisali što je javno pokazivao da on njih ne voli. Paja kada ode u kafanu obavezno traži ćebe: "Dajte mi ga da prekrijem Titovu sliku na zidu." Njegov otac je stradao pod terorom komunista i Pavle nije mogao da ih smisli. Godinama su ga ubeđivali da se upozna sa Titom, ali nije hteo ni da čuje. Službe bezbednosti su ga jednom prilikom kidnapovale na reci i u gaćama ga odveli u Beli dvor. Kada su insistirali da se obuče u odelo, pobesneo je. Umalo se nije potukao sa njima: "Kada ste me ovakvog doveli, ovakvog me i vodite kod njega..." Tito je čuo da se nešto događa i pozvao ga u svoje prostorije, a Pavle je bio u gaćama i atletskoj majici - rekla je jednom prilikom supruga našeg poznatog glumca i legende Pavla Vuisića.

- Pavle je mogao mnogo da popije, ali je dobro podnosio piće - kazala je Mirjana.

Bez obzira na to što je tokom blistave karijere odigrao 177 uloga, uvek je govorio da ne voli to što radi, već da snima isključivo zbog para.

Rođen je 10. jula 1926. godine.Učesnik je borbi na Sremskom frontu. Živeo je u Beogradu sa suprugom Mirjanom.Njegov mlađi brat Dušan Vujisić je bio takođe glumac.

Pavle Vuisić
Pavle Vuisić
Foto: Društvene mreže/Printscreen

Studirao je pravo i sve do početka 1950-ih ogledao se u novinarstvu (Radio Beograd). Nepunu sezonu glumio je u Pančevačkom pozorištu, istovremeno je statirao na filmu Čudotvorni mač (1950) Voje Nanovića i bezuspešno pokušao da se upiše na Akademiju.Snimio je veliki broj filmova i televizijskih serija. Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja.

Preminuo je 1. oktobra 1988. godine od karcinoma. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
3 Beograd