Utorak 19. mar 2024.
Novac

Srpski dinar je nekada ličio na američki dolar? Tajna neobjavljenih novčanica Kraljevine Jugoslavije (FOTO)

Foto: Facebook/Милош Војиновић
Danas, nakon skoro osam decenija, nisu poznati autori ovih bankota

Počevši od 12. decembra 1873. godine, Srbija je uvela dinar kao svoju nacionalnu valutu. Od tada do danas, kroz 147 godina, novčanica je prošla kroz brojne transformacije, prateći prvo dinastije koje su se smenjivale, a nakon toga, po završetku Drugog svetskog rata, i politička uverenja. Iako su u narodu najsvežija sećanja na novčanice koje su štampane devedesetih godina u doba najveće inflacije, jedna novčanica štampana za vreme Drugog svetskog rata, zaokupila je pažnju javnosti.

Jeste li čuli za PUPINOVU VOJSKU: Naučnik komandovao pobedom u Prvom svetskom ratu! (FOTO)

Jeste li čuli za PUPINOVU VOJSKU: Naučnik komandovao pobedom u Prvom svetskom ratu! (FOTO)

KAKO JE TITO NAPRAVIO JEDNU OD NAJVEĆIH PROVOKACIJA USRED BELE KUĆE: Pre 49 godina desila se istorijska poseta

KAKO JE TITO NAPRAVIO JEDNU OD NAJVEĆIH PROVOKACIJA USRED BELE KUĆE: Pre 49 godina desila se istorijska poseta

ZNATE LI KO JE BIO KAPETAN MILISAV ČAMDŽIJA? Saznajte sve o junaku koji je osvojio Beograd!

ZNATE LI KO JE BIO KAPETAN MILISAV ČAMDŽIJA? Saznajte sve o junaku koji je osvojio Beograd!

Nakon početka Drugog svetskog rata na teritoriji Kraljevine Jugoslavije i odluke da se sam vrh države, na čelu sa kraljevskom porodicom Karađorđević, skloni na sigurno u Englesku. Upravo tamo je 1943. godine, po nalogu narodne banke Kraljevine Jugosalvije štampana serija novčanica u apoenima od 5, 10, 25, 100, 500 i 1.000 dinara, a, na kojima se nalazio lik kralja Petra Drugog Karađorđevića. Nažalost, danas, nakon skoro osam decenija, nisu poznati autori ovih bankota.

Glavni razlog zašto novčanice nikada nisu puštene u promet leži u promeni režima i uverenja Jugoslavije, koja je iz monarhije prešla u socijalizam. Naime, na kraju Drugog svetskog rata zvanično su postojale dve uprave Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. Prva se nalazila u Londonu, sa kraljem u izbeglištvu, dok se druga formirala nakon oslobođenja Beograda, novembra 1944

Ovakva podela trajala je sve do sinhronizovanog ukidanja Privremene uprave u Beogradu i guvernerstva u Londonu 27. novembra 1945, kada je prestala da postoji Narodna banka Jugoslavije u emigraciji, a za guvernera je postavljen Tanasije Zdravković. Likvidirani su privatni novčani zavodi, a Narodna banka Jugoslavije, poslovala je kao akcionarsko društvo sve do januara 1946, kada ju je država uzela pod svoje, te joj i promenila ime u Narodnu banku Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Takođe, sa dolaskom Tita i Komunističke partije na čelo države, sve novčanice koje su na sebi imale motive Kraljevine Jugoslavije i članove kraljevske porodice Karađorđević, povučene su iz upotrebe, čime je sudbina dinara koji je na sebi imao lik kralja Petra Drugog Karađorđevića i zvanično postala nevažeća, iako ni pre toga nije bila u opticaju, pa ni dospela na tlo Jugoslavije.

Na ove bankote, javnost je setio istoričar Miloš Vujinović, koji je u objavi na društvenim mrežama, podelio dve slike novčanica, jednu sa likom kralja Petra Drugog i drugu, koja je bila u opticaju za vreme Federativne narodne republike Jugoslavije u vrednosti 5.000 dinara, čiji je izgled takođe podsećao na američki dolar. Uz evociranje uspomena na ovaj novac, Vujinović je istakao da je novčanica iz doba FNRJ bila i na meti falsihikatora iz dijaspore, koji su novac prvo falsifikovali, a zatim ga i rasturali na tlu nove države, zbog čega su kasnije, neki od njih uhapšeni te i osuđeni na kaznu zatovra u Jugoslaviji.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd