fbpx
Skip to main content
Stefan Njemanja

VELIKA TAJNA DINASTIJE KOJA JE SRBIJOM VLADALA DVA VEKA: Da li znate zašto se svaki Nemanjić zvao Stefan?

Foto: Wikipedia
Tajna dinastije koja je vladala Srbijom dva veka: Zašto je svaki Nemanjić bio Stefan?

Od župana Stefana Nemanje i Stefana Prvovenčanog, preko Stefana Dragutina i Stefana Dečanskog, pa do Stefana Dušana i Stefana Uroša - ukupno 11 vladara iz srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića koji su se zvali Stefan, a nijedan kome je to bilo pravo ime.

ALBANSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO IZJAVAMA O CARU DUŠANU, KNEZU LAZARU I KOSOVU: Ovako izgleda istorija iz "drugog ugla"

ALBANSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO IZJAVAMA O CARU DUŠANU, KNEZU LAZARU I KOSOVU: Ovako izgleda istorija iz "drugog ugla"

Neverovatna priča o prijateljstvu Draže i američkog pilota: General mu dao poklon koji porodica ČUVA I DANAS (FOTO)

Neverovatna priča o prijateljstvu Draže i američkog pilota: General mu dao poklon koji porodica ČUVA I DANAS (FOTO)

Nemanjići su najpoznatija srednjovekovna srpska dinastija koja je vladala ovim prostorom više od dva veka. Ime je dobila po svom osnivaču Stefanu Nemanji koji je bio veliki župan Raške i vladar koji je udario temelje stvaranja moćne srpske države u srednjem veku.

Dinastija je dala jedanaest vladara od kojih je poslednji bio car Stefan Uroš V poznat i kao Nejaki. Vladali su Srbijom od 1166. do 1371. godine.

Sve su ovo, manje-više poznate su činjenice koje ćete pronaći u svakom udžbeniku iz istorije. Međutim, ono što je manje poznato jeste da, iako su se svi vladari ove dinastije zvali Stefan, nijednome od njih to zapravo nije bilo pravo ime.

"Onaj koji je krunisan"

Prvi koji je, svesno ili nesvesno, započeo ovu tradiciju zapravo je bio Stefan Nemanja. Vladika Nikolaj Velimirović navodi da ime Nemanja, iako biblijsko, nikada pre nije bilo upotrebljeno među hrišćanskim Srbima, a svakako ne među onim uglednijim - prinčevima, županima i vojvodama, odnosno sve do doba Stefana Nemanje. Njegovo lično ime bilo je Nemanja i kao takav se navodi u mnogim pisanim izvorima onog vremena.

OVO SU IMENA SRPSKIH PRINCEZA KOJA SIGURNO NISTE ČULI DO SADA: Svako ima svoju posebnu simboliku

OVO SU IMENA SRPSKIH PRINCEZA KOJA SIGURNO NISTE ČULI DO SADA: Svako ima svoju posebnu simboliku

Kako su se Srbi nekad LEČILI OD RAKA: Zračenje za sirotinju bilo je besplatno (FOTO)

Kako su se Srbi nekad LEČILI OD RAKA: Zračenje za sirotinju bilo je besplatno (FOTO)

Ime Stefan u smislu kako ga je upotrebljavao osnivač dinastije, a kasnije i svi njegovi potomci, zapravo je jedna vrsta titule i u prenosnom smislu znači kralj, odnosno vladar.

Stefan je muško ime grčkog porekla. Dolazi od reči "Stephanos" što znači venac, kruna. Stefan je zapravo "onaj koji je krunisan, koji je ovenčan". Ovo ime nosili su mnogi evropski kraljevi - engleski, mađarski i poljski, a nakon Stefana Nemanje i svi njegovi potomci, naslednici srpskog prestola.

Svi oni su, pored vladarskog imena Stefan, imali i lično ime - Stefan Prvovenčani (puno ime mu je zapravo bilo Stefan Nemanja II), Stefan Radoslav, Stefan Vladislav, Stefan Uroš I, Stefan Dragutin, Stefan Uroš II Milutin, Stefan Vladislav II, Stefan Uroš III Dečanski, Stefan Uroš IV Dušan, i Stefan Uroš V. Ime Stefan dodavali su u čast osnivača dinastije, tradicije, ali i simbolične potvrde njihovog prava da vladaju.

Nemanjići se, u do danas sačuvanim pisanim izvorima, po pravilu pojavljuju potpisani samo zajedničkim vladarskim imenom Stefan, a njihova lična imena koja su dobili po rođenju, ređe su zapisivana.

Krsna slava doma Nemanjića

Osim samog značenja imena Stefan, deo odgovora na ovu zanimljivost verovatno leži i u rasprostranjenosti kulta Svetog Stefana u Vizantiji, prvog svetitelja koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom.

Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i patron-zaštitnik svih vladara iz ove porodice. Njegov lik se nalazio na reversu vladarskog pečata kao i na bazi kovanica.

Ovo je bio i razlog više da kraljevi iz dinastije Nemanjića pored svog imena dodaju i ime Stefan.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd