fbpx
Skip to main content
Kristina Timanovska, beloruska atletičarka

BELORUSKA ATLETIČARKA ZATRAŽILA AZIL: Doputovala iz Beča u Varšavu, incident poprimio ogromne razmere

Foto: Profimedia
Timanovska je trebalo da se takmiči na Olimpijadi u Tokiju u trkama na 100 i 200 metara

Avion u kojem se nalazila beloruska atletičarka Kristina Timanovska sleleo je na varšavski aerodrom Frederk Šopen, prenosi izveštač sa lica mesta. Prema informacionoj tabli aerodroma, let LO226/0S8505 stigao je iz Beča u Varšavu oko osam časova. Sportistkinju u zoni dolaznih letova čeka veliki broj novinara, kao i predstavnici beloruske dijaspore.

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

SZO SAOPŠTILA: U OVOJ državi se pandemija polako smiruje

SZO SAOPŠTILA: U OVOJ državi se pandemija polako smiruje

STEJT DEPARTMENT ODMAH REAGOVAO: Oštro osuđuju najnoviji raketni napad, poslata jasna poruka Libanu i Izraelu

STEJT DEPARTMENT ODMAH REAGOVAO: Oštro osuđuju najnoviji raketni napad, poslata jasna poruka Libanu i Izraelu

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije potvrdilo je ranije da je beloruska sportistkinja Kristina Timanovska, koja je trebalo da otputuje iz Tokija za Varšavu, u poslednjem trenutku sela na let za Beč.

Incident sa Timanovskom

Timanovska je trebalo da se takmiči na Olimpijadi u Tokiju u trkama na 100 i 200 metara. Međutim, zbog nedostatka potrebnog broja doping-testova, dva beloruska trkača isključena su iz učešća u štafeti 4h400 metara. Trenerski štab odlučio je da u štafeti učestvuje Timanovska. Sportistkinja je na društvenim mrežama kritikovala ovu odluku. Prema njenim rečima, rukovodstvo pokušava da na račun sportista ispravi svoj nekvalitetan rad.

Nakon toga je nacionalni olimpijski komitet Belorusije objavio da je trenerski štab beloruske atletske reprezentacije odlučio da pošalje Timanovsku kući "zbog njenog emocionalnog i psihičkog stanja". Predstavnici opozicionog Beloruskog fonda sportske solidarnosti izjavili su da su pokušali da Timanovsku nasilno odvedu iz Tokija, jer je kritikovala rad trenerskog štaba.

Timanovska je izjavila da su na nju vršili pritisak i da su pokušali da je odvedu iz Japana bez njene saglasnosti. Ona je saopštila medijima da namerava da traži azil u Evropi. Obratila se i Međunarodnom olimpijskom komitetu sa molbom da joj pomogne.

Kako mediji prenose, šef japanske diplomatije Tošimicu Motegi nije komentarisao informacije o datumu poletanja Timanovske iz Tokija, ali je istakao da je u stalnom kontaktu sa zainteresovanim stranama, ali da ne namerava da iznosi detalje o situaciji. Kako je rekao, "ona je zatražila azil u trećoj zemlji i trenutno se nalazi na bezbednom".

Timanovska je 2. avgusta dobila poljsku vizu.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd