fbpx
Skip to main content
Kina

BUDI SE KINESKI DIV: Dok sveta tone u recesiju Kinezi prave čudo

Foto: Profimedia
Kineska proizvodnja raste najbržim tempom u zadnjih 10 godina

Aktivnost u kineskom fabričkom sektoru ubrzala se u novembru najbržim tempom u poslednjih 10 godina, uz oporavak druge najveće svetske ekonomije na nivo pre pandemije koronavirusa, pokazuju rezultati zajedničkog istraživanja kompanija Kajsin i Markit.

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

KOLIKO TRAJE IMUNITET POSLE VAKCINISANJA? Lekari otkrivaju da li će vakcine ISKORENITI vakcinu

KOLIKO TRAJE IMUNITET POSLE VAKCINISANJA? Lekari otkrivaju da li će vakcine ISKORENITI vakcinu

"SVE JE PEPEO I DIM": Vojska i policija na terenu, pomažu izbeglima (VIDEO)

"SVE JE PEPEO I DIM": Vojska i policija na terenu, pomažu izbeglima (VIDEO)

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunavaju Kajsin i Markit, porastao je u novembru na 54,9 poena sa oktobarskih 53,6 boda, ostajući sedmi mesec zaredom znatno iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada, prenosi Rojters.

Ipak, rastući broj slučajeva Kovida-19 i najnovije mere zatvaranja nekih glavnih kineskih trgovinskih partnera mogli bi da uspore potražnju za kineskim izvozom, koji je do sada bio iznenađujuće otporan, upozorava se u izveštaju.

Najnoviji PMI indeks kineskog fabričkog sektora je najviši od novembra 2010. godine, i dolazi nakon objave zvaničnog vladinog podatka o proizvodnoj aktivnosti u velikim i državnim preduzećima, a prema kojem se proizvodnja u tim kompanijama ubrzala najjače u više od tri godine.

Porast kupovine preko  interneta

Porast kupovina preko interneta u novembru ukazao je na snažnu tražnju potrošača, što je ojačalo poverenje malih i srednjih preduzeća.

Ekonomski indikatori, počev od trgovine do proizvođačkih cena, nagoveštavaju dalji rast kineskog industrijskog sektora.

- Proizvodnja je nastavila da se oporavlja i ekonomija se sve više vraća u normalu kako iščezavaju uticaji epidemije Kovid-19 u zemlji - napisao je Vang DŽe, viši ekonomista iz Kajsin Insajt Grupe, u napomeni objavljenoj u istraživanju.

Nove izvozne narudžbine su takođe dostigne desetogodišnji rekord, ali je stopa njihovog rasta skromnija od one koju beleži proizvodnja.

Istraživanje sprovedeno u privatnom sektoru pokazalo je i da su kineske fabrike treći mesec uzastopno povećale zapošljavanje novih radnika.

Analitičari predviđaju da će kineska privreda ove godine porasti za oko 2,0 procenta, što je najslabije od 1976. godine ali daleko jače ostalih vodećih svetskih ekonomija.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd