fbpx
Skip to main content
Halejeva kometa, Zemlja, planeta

Da li živimo u HOLOGRAMU?

Foto: Profimedia
Teza koja je uzdrmala sva naša saznanja

Krajem devedesetih godina fizičari su otkrili neverovatnu vezu između dva naizgled nepovezana koncepta u teorijskoj fizici. Ta veza je skoro neobjašnjivo tehnička, ali može imati dugosežne posledice po naše razumevanje gravitacije i čak univerzuma.

Da bismo ilustrovali tu vezu, počećemo od crnih rupa.

Zemlja
Zemlja
Foto: Profimedia

Istraživači su otkrili da kad jedan bit informacija uđe u crnu rupu, njena površina se povećava za veoma preciznu količinu: kvadrat Plankove dužine (1,616252×10-35 metara).

Na prvi pogled ne deluje interesantno što se crna rupa uvećava kad u nju upadnu materija ili energija, ali ono što ovde iznenađuje jeste to što se umesto obima povećava njena površina, koja raste u direktnoj proporciji sa ulazniminformacijama, što je u totalnoj suprotnosti sa drugim poznatim objektima u svemiru, piše “Spejs”.

Većina poznatih objekata koji “konzumiraju” jedan bit informacija uvećaće svoj obim za jednu jedinicu, a površinu za samo delić. Ali sa crnim rupama situacija je obratna.

Rusi uzimaju Severni pol, Ameri drhte: Ne zabadajte nos gde mu nije mesto - Putin poručio Vašingtonu (VIDEO)

Kao da ta informacija i nije unutar crne rupe već se zaglavila na njenoj površini. Tako crna rupa, potpuno trodimenzionalni objekt u našem 3D univerzumu, može biti kompletno predstavljena samo svojom dvodimenzionalnom površinom.

A to je upravo način na koji funkcioniše hologram.

Hologram je prikaz sistema uz pomoć manje dimezija u koji se i dalje mogu upakovati sve informacije originalnog sistema.

Kosmos
Foto: Profimedia

Na primer, mi živimo u tri (prostorne) dimenzije. Kad pozirate za selfi, kamera snima dvodimenzionalni prikaz vašeg lica, ali ne hvata svu informaciju. Kad kasnije pregledate fotografiju i birate filter vi ne možete, na primer, videti dlan ruke, koliko god da rotirate sliku.

Snimanje holograma bi očuvalo tu informaciju. Iako je u pitanju dvodimenzionalni prikaz i dalje bismo mogli da ga sagledamo iz sva tri dimenzionalna ugla.

Opisivanje crne rupe kao holograma može rešiti takozvani informacioni paradoks, odnosno odgovoriti na pitanje gde odlaze informacije kad crna rupa konzumira materiju.

Britanija uzvraća udarac: Nakon Bregzita za građane EU važiće NOVA PRAVILA

Postoji još jedna primena holografskih tehnika nazvana AdS-CFT, posebno rešenje Ajnštajnove teorije relativiteta koje opisuje potpuno prazan univerzum sa negativnim prostornim zakrivljenjem. To je prilično dosadan univerzum bez materije ili energije. Iako nije naš, neki univerzum jeste.  

Živimo li, dakle, u hologramu? Ako su holografski principi korisni za rešavanje problema, ne znači da živimo u hologramu.

Da li je naš univerzum sa gravitacijom u tri dimenzije samo iluzija, ili stvarno živimo u dvodimenzionalnom ograničenom kosmosu bez gravitacije – na kraju krajeva nije ni važno, jer čak i da živimo u hologramu, ne znači da bi uvideli razliku.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 5 Pogledaj sve komentare
Stefan's picture

Stefan

Jaoj boze eto sta se desi kada naucnicima dozvole da budu filozofi a filozfima naucnici.

1 | 1
Brka's picture

Brka

Da se filozofi nisu bavili naukom mogli bi da obrisemo pola matematike, a ti da si ucio vise a manje filozofirao ne bi lupetao ovoliko.

1 | 1
Gogi's picture

Gogi

Hej, daj ako je hologram da se moj zivot, a i mnogih drugih promeni na bolje, jbg...

2 | 0
sasa's picture

sasa

jao jos nisu tacno ni definisali crnu rupu. ali su izmerili koliko je jedan bit uveca.

1 | 1
Teoretisanje's picture

Teoretisanje

Sve ove informacije su dobijene na osnovu nekih kompjuterskih modela...i mozda su sve promasili...a mozda nesto i nisu...u sustini glupost.

1 | 1

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-5 Beograd