fbpx
Skip to main content
Rat

DIREKTNA OBJAVA RATA MOSKVI? Komandant NATO u Evropi želi sukob sa "baćuškama"?! "Rusi su velika pretnja"

Foto: Shutterstock
Hladni rat se završio pre nekoliko decenijama, ali Moskva i dalje radi na održavanju uticaja sovjetske ere na istočnu Evropu

Hladni rat se završio pre nekoliko decenijama, ali Moskva i dalje radi na održavanju uticaja sovjetske ere na istočnu Evropu, ustvrdio je jedan od glavnih generala Vašingtona, upozoravajući da SAD moraju da se suprtstave Rusiji radi postizanja svetskog mira.

EU DONELA ODLUKU O SANKCIJAMA BELORUSIJI: Lukašenkov odgovor će biti žestok

EU DONELA ODLUKU O SANKCIJAMA BELORUSIJI: Lukašenkov odgovor će biti žestok

NOVA VAKCINA KUCA NA VRATA: Dokazana efikasnost protiv novih sojeva virusa - cepivo uskoro u EU

NOVA VAKCINA KUCA NA VRATA: Dokazana efikasnost protiv novih sojeva virusa - cepivo uskoro u EU

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) NEMA SVOJE SRCE PA JE UZELA NJENO: Žena ubila žirafu, rasporila je i ponosno pozirala

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) NEMA SVOJE SRCE PA JE UZELA NJENO: Žena ubila žirafu, rasporila je i ponosno pozirala

U govoru koji je objavila pres služba Pentagona, šef Evropske komande te zemlje, general vazduhoplovstva Tod Volters, ustvrdio je da je, kada je reč o angažovanju američkih snaga u inostranstvu, "sve što radimo u vezi sa stvaranjem mira".

Međutim, naglasio je, "takmičimo se za pobedu ... i ako odvraćanje ne uspe, spremni smo da odgovorimo na agresiju, pre svega preko NATO-a".

Volters je takođe vrhovni saveznički komandant NATO-a pod vođstvom SAD-a na kontinentu, a poslednjih nedelja viđeno je kako njegove članice organizuju vežbe i učestvuju u nizu incidenata sa ruskim mornarima u Crnom moru. "Pored vežbi", dodao je, "sprovodimo operacije i druge aktivnosti da bismo se takmičili, odvraćali i pripremali da odgovorimo na agresiju", uključujući održavanje prisustva u spornom regionu.

- Uprkos široko rasprostranjenoj međunarodnoj osudi i stalnim ekonomskim sankcijama, Rusija se bavi destabilizacijom i zloćudnim aktivnostima širom sveta, pri čemu se mnoge od tih aktivnosti dešavaju blizu naše kuće - rekao je on.

- Rusija ostaje trajna egzistencijalna pretnja Sjedinjenim Državama i našim evropskim saveznicima - naglasio je Volters.

- Rusija i Kina, koja se proglasila gotovo arktičkom silom,  nastavile su da militarizuju region i teže uspostavljanju ekonomskih uporišta da bi stekle uticaj na regionalnu upravu - rekao je on. 

Ovo je, rekao je Volters, naglasilo potrebu da se "održi kredibilno arktičko odvraćanje i osigura da vitalne morske linije komunikacije ostanu otvorene osiguravajući vezu između Grenlanda, Islanda i Ujedinjenog Kraljevstva".

Odmrzavanjem morskog leda čineći arktički krug plovnim za komercijalne brodove tokom cele godine, Arktik beleži sve veće interesovanje zemalja, uključujući SAD i Rusiju. Rusija, koja se prostire na većem delu regiona, postavila je za cilj da do njenih hladnih voda do 2024. godine dođe najmanje 80 miliona tona robe.

Prošlog meseca, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da su snajperisti izveli seriju vežbi po hladnom vremenu dizajniranih da povećaju njihove sposobnosti za delovanje na krajnjem severu. U okviru vežbi, tokom dana i noći vežbali su gađanje meta do 1.000 metara i na temperaturama od -35 stepeni.

Krajem prošle godine, Rusija je ponovo aktivirala istraživački objekat iz sovjetske ere dizajniran da testira performanse vatrenog oružja pod "ekstremnim temperaturama" i do -60 stepeni. Uslovi su stvoreni da oponašaju okruženja poput Arktika.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd