fbpx
Skip to main content
Kapitol Hil

VISOK STEPEN PRIPRAVNOSTI U VAŠINGTONU: Obaveštajne službe prate situaciju - garda čeka naređenje

Foto: Reuters
Ne žele ništa da prepuste slučaju

Bezbednosne i policijske snage u Vašingtonu i oko njega rade na onome što opisuju kao pripremu "visokog stepena pripravnosti" strahujući da bi američki ekstremisti mogli da izazovu nove nerede naredne sedmice zbog postupka za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Potraga za balansiranim životom je moguća misija: Otkrijte male stvari koje će vas učiniti srećnim

Potraga za balansiranim životom je moguća misija: Otkrijte male stvari koje će vas učiniti srećnim

FAJZER POVLAČI ZAHTEV: Jedna država odbila da izda dozvolu za upotrebu, navela i razlog

FAJZER POVLAČI ZAHTEV: Jedna država odbila da izda dozvolu za upotrebu, navela i razlog

NATERANA DA SE PORODI ISPRED KOVID BOLNICE: Medicinske sestre joj nisu dale da uđe, nije imala kud! (VIDEO)

NATERANA DA SE PORODI ISPRED KOVID BOLNICE: Medicinske sestre joj nisu dale da uđe, nije imala kud! (VIDEO)

Zvaničnici su oklevali da podele detalje o obaveštajnim podacima, od kojih su neki opisani kao uznemirujuće poruke na platformama društvenih mreža, međutim posle nereda u američkom Kongresu 6. januara, koji su rezultirali smrću pet osoba, oni su otvoreno poručili da ne žele ništa da prepuste slučaju.

- Moramo da demonstriramo otvoreno bezbednosno prisustvo (u Vašingtonu), bar za sada - rekao je u četvrtak Kristofer Rodrigez, direktor gradske Agencije za unutrašnju bezbednost i upravljanje vanrednim situacijama, prenosi Glas Amerike.

Kako je rekao, smatra se da je takvo postupanje od suštinske važnosti kako bi se obezbedilo da uprava gradske policije može da rasporedi svoje resurse u sve delove grada tokom vanrednih situacija.

I dok su neke bezbednosne mere i blokade puteva postavljene za inauguraciju predsednika Džoa Bajdena prošlog meseca uklonjene, takozvane pojačane mere bezbednosti za sam Kapitol - poput ograde od bodljikave žice - ostaće postavljene i tokom bliske budućnosti.

Demonstracije na Kapitol Hilu

Trenutni bezbednosni stav sekretarijata je da se i dalje zahteva da radimo na visokom nivou pripravnosti za predstojeće suđenje za opoziv u Senatu i kontinuirane pretnje usmerene na Kongres i Kapitol, rekla je ranije portparolka Policije Kapitola policije Eva Maleki za Glas Amerike.

Američka vojska je prošle nedelje saopštila da će od skoro 27.000 pripadnika američke Nacionalne garde, koji su pozvani u Vašington da pomognu u obezbeđivanju inauguracije Džoa Bajdena, 7.000 ostati u tom gradu najmanje do sredine marta.

Zvaničnici su takođe rekli da će Nacionalna garda - vojnici po ugovoru koji mogu da budu raspoređeni i u inostranstvu, ali koji se često pozivaju da pomognu u vanrednim situacijama u svojim matičnim državama - biti naoružana po potrebi i da će pomoći u obezbeđenju, kao i da će pomoći lokalnim snagama u komunikaciji i kontroli mase.

Američka Nacionalna garda
Foto: Reuters

Pored toga, gradonačelnica Vašingtona DC zatražila je da 500 pripadnika nacionalne garde bude u pripravnosti kako bi služili kao snage za brzo reagovanje ukoliko se bilo šta krene loše.

Čini se da je veći deo zabrinutosti usresređen na mogućnost da pojedinci, koje zvanični opisuju kao zlonamerne aktere, izmanipulišu legalne proteste i izazovu nasilje i haos.

Džonatan Grinblat, izvršni direktor Lige za borbu protiv klevete, koja prati ekstremističke grupe u SAD, rekao je u četvrtak poslanicima da je, posebno za bele supremaciste, opsada američkog Kapitola bila "prelomni trenutak".

Drugi stručnjaci brinu zbog moguće opasnosti od pojedinaca koji, iako još nisu ekstremisti, nastavljaju da žale zbog Trampovog gubitka na predsedničkim izborima.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Profimedia

- Imate tako veliku grupu ljudi koji nisu povezani sa tim terorističkim pokretima ili terorističkim organizacijama, ali su trenutno vrlo ranjivi - rekla je Elizabet Nojman, bivša pomoćnica sekretara za borbu protiv terorizma i prevenciju pretnji u DHS-u.

Ona je dodala da ta služba svakodnvno viđa neonaciste kako vrbuju Trampove pristalice za svoju ideologiju.

"Veoma su sofisticirani u tome kako to rade - ne dolaze vam pravo. Ne morate nužno znati da razgovarate sa belim supremistom", rekla je Nojman.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd