fbpx
Skip to main content
olimpijada Lejk Plesid

PAVELIĆ BIO AMERIČKI HEROJ, UMRO U LUDNICI: Pobeđivao Sovjete, ubio dva prijatelja i pao na dno (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/ABCNews
Hrvat, član pobedničke hokejaške ekipa SAD-a koja je na Olimpijadi savladala SSSR umro u ludnici gde je završio nakon ubistva prijatelja

Mark Pavelić, čuveni američki olimpijac hrvatskog porekla, umro je u 64. godini života u bolnici za mentalne bolesti nakon što je metalnom cevi premlatio svog dobrog prijatelja Džima Milera. Nekadašnji heroj SAD-a tako je postao ubica.

DA LI EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE KOČI ODOBRENJE SPUTNJIKA V? Najnoviji zahtev članicama EU izazvao čuđenje

DA LI EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE KOČI ODOBRENJE SPUTNJIKA V? Najnoviji zahtev članicama EU izazvao čuđenje

DA LI JE PERIOD IZMEĐU DVE VAKCINE OPASAN ZA ZARAŽAVANJE? Glavni nemački virolog otkriva šta treba da uradimo

DA LI JE PERIOD IZMEĐU DVE VAKCINE OPASAN ZA ZARAŽAVANJE? Glavni nemački virolog otkriva šta treba da uradimo

CEPIVO NIJE UZROK SMRTI KOD VAKCINISANIH: Naučnici odlučno skinuli sumnju sa AstraZeneke!

CEPIVO NIJE UZROK SMRTI KOD VAKCINISANIH: Naučnici odlučno skinuli sumnju sa AstraZeneke!

Optuživši prijatelja da ga je otrovao alkoholom, Pavelić je Mileru slomio dva rebra, oštetio mu bubreg, a nasrećnom čoveku je i pukla kičma. Prilikom pretresa Pavelićeve kuće, policija je pronašla skraćenu pušku sa izbrisanim serijskim brojem što im je bio dokaz da je Pavelić možda planirao još neka ubistva.

Nakon što ga je psihijatar proglasio neuračunljivim, Pavelić nije morao da izađe na sud ali je završio u ustanovi za mentalne bolesnike koju je on, u telefonskim razgovorima s jednim bivšim suigračem, sam zvao "kukavičjim gnezdom" po slavnom filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda".

 

Majk Pavelić bio je u američkom hokejaškom timu koji je 1980. godine osvojio olimpijsko zlato i koji je prozvan "Čudo na ledu" i igrao je profesionalno hokej u NHL ligi što ga je proslavilo u celoj državi. Nažalost, pokazalo se da su ga ozlede glave, a one su česte u hokeju i američkom fudbalu, stajale zdrave pameti.

To ubistvo je samo kulminacija tragedija koje su obiležile život jednog najpoznatijih američkih hokejaša. Još jedan 18-godišnjak Pavelić je nehotice ubio u lovu 15-godišnjeg prijatelja Rikija, misleći da od njega da je ptica u grmu. Nekoliko godina kasnije, umrla mu je supruga, tako što je pala s balkona njhove vikendice. Imala je samo 44 godine.

U američkoj sportskoj javnosti i olimpijskoj istoriji, Pavelić je ostao upaćen kao jedan od najznačajnijih igrača u čuvenoj utakmici na Olimpijadi 1980. godine u Lejk Plesidu kada su Amerikanci pobedili ekipu Sovjetskog Saveza.

Pavelić je ukupno odigrao 355 utakmica u NHL-u, a znao da je postigne i po pet pogodaka u utakmici. Nakon sportskog penzionisanja živeo je povučeno ali očito da su brojne sportske ozlede dovele do pomračenja njegovog uma. Ili je taj um bio takav oduvek?

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd