fbpx
Skip to main content
koronavirus

NIJE SAMO GUBITAK ČULA MIRISA I UKUSA: Otkriven novi simptom korone!

Foto: SD/ilustracija
Stručnjak koji je prvi otkrio gubitak čula mirisa i ukusa kao simptom zaraze koronom upozorava na novi znak infekcije

Profesor Tim Spektor, epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji je na čelu studije Covid Symptom Study App, objavio je na Tviteru fotografiju osobe inficirane korona virusom koja ima promene na jeziku.

Srećna nova društveno odgovorna godina!

Srećna nova društveno odgovorna godina!

DA LI JE VREME DA SE POLITIKA OSTAVI PO STRANI: Rusija podnosi zahtev za registraciju vakcine u EU

DA LI JE VREME DA SE POLITIKA OSTAVI PO STRANI: Rusija podnosi zahtev za registraciju vakcine u EU

ŠVEDSKI MODEL JE RECEPT ZA KATASTROFU: Korona nemilosrdna, preminulo više od 10.000 osoba

ŠVEDSKI MODEL JE RECEPT ZA KATASTROFU: Korona nemilosrdna, preminulo više od 10.000 osoba

- Svaka peta osoba sa kovidom 19 i dalje ima ređe simptome koji se ne nalaze na zvaničnoj listi Public Health England, poput osipa na koži. Primećuje se sve veći broj "kovid jezika" i čudnih čireva u ustima. Ako imate neki simptom, glavobolju ili umor, ostanite kod kuće - napisao je profesor Spektor na Tviteru.

Doktor Gabriel Skali potvrdio je da su promene u ustima već neko vreme poznate kao deo infekcije korona virusom.

- To je toliko problematičan virus za lečenje, jer ga prate različiti simptomi i promene u organizmu - kaže dr Skali. - Medicinsko ime za akutni otok jezika koji se javlja kao deo sindroma je glositis, odnosno zapaljenje i zadebljanje jezika. Može uključivati promenu boje, pa je glositis poznat i kao "jagodičasti jezik".

Prema rečima dr Skalija, ovaj simptom može da se javi kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom, uključujući i herpes. Promene na jeziku, uključujući bol, promenu boje, oticanje ili neobičnu teksturu, ponekad su rezultat osnovne bolesti, ali mogu biti i rezultat loše higijene usta, pušenja ili nezdrave dijete.

Jezik prekriven belim naslagama često je uzrokovan pojavom bakterija i mrtvih ćelija, ali može da ukaže i na kandidu u ustima.

Čir u ustima je vrlo čest i može da bude uzrokovan konzumiranjem vruće hrane, pića ili nekih lekova; neretko, ova promena se javlja usled stresa, hormonalnih promena ili nedostatka vitamina.

Prema do sada raspoloživim podacima, osip i promene na jeziku i ustima mogu se pojaviti pre, tokom ili nakon prisustva drugih simptoma infekcije korona virusom, a ponekad i mnogo nedelja kasnije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd