fbpx
Skip to main content
Ruska vakcina protiv korona virusa

NOVA ISPITIVANJA RUSKOG CEPIVA DONOSE SJAJNE VESTI: Vakcinu "Sputnjik V" mogu da prime i oboleli od raka

Foto: Profimedia/ilustracija
Primena vakcine "Sputnjik V" ne može da izazove onkloške bolesti, jer je zasnovana na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanog adenovirusa.

U uputstvu za vakcinu "Sputnjik V" nije navedeno da je zabranjena njena primena kod pacijenata obolelih od raka, rekao je za Sputnjik direktor centra "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

EVROPSKA UNIJA SE PONOVO ZATVARA? Novo pooštravanje mera, uvodi se "TAMNOCRVENA" zona!

EVROPSKA UNIJA SE PONOVO ZATVARA? Novo pooštravanje mera, uvodi se "TAMNOCRVENA" zona!

GRAD OD DVA MILIONA STANOVNIKA U "LOKDAUNU": Nestaju im hrana i lekovi, vlada panika!

GRAD OD DVA MILIONA STANOVNIKA U "LOKDAUNU": Nestaju im hrana i lekovi, vlada panika!

CELA BELORUSKA ARMIJA NA NOGAMA: Stiglo naređenje s vrha svim trupama da hitno delaju! (FOTO)

CELA BELORUSKA ARMIJA NA NOGAMA: Stiglo naređenje s vrha svim trupama da hitno delaju! (FOTO)

- Navedeno je samo da je treba oprezno koristiti kod ove grupe pacijenata uz konsultacije sa lekarom. To nije povezano sa pitanjima bezbednosti primene vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), već sa tim, što onkološki pacijenti imaju različite hemoterapije, koje uključuju i primenu citostatika, koji mogu da smanje imunološku funkciju - pojasnio je Gincburg.

Ranije je saopšteno da vakcinu "Sputnjik V" bi trebalo oprezno koristiti kod pacijenata sa malignim oboljenjima, jer trenutno nema dovoljno informacija o njenom uticaju, što se može zaključiti iz novog izdanja uputstva za primenu leka.   

- Odluku o vakcinaciji mora da donosi lekar svakog pacijenta obolelog od raka, što nikako nije povezano sa bezbednošću vakcine "Sputnjik V" i nema veze sa zabranom imunizacije te grupe pacijenata - podvukao je direktor centra "Gamaleja".

Prema njegovim rečima, primena vakcine "Sputnjik V" ne može da izazove onkloške bolesti, jer je zasnovana na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanog adenovirusa, za razliku od niza drugih preparata zasnovanih na adenovirusu šimpanze i RNK platformi, čiji dugogodišnji efekti nisu istraženi.

Vakcina "Sputnjik V" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Ministarstvo zdravlja je vakcinu registrovalo u avgustu, a u decembru je započeta vakcinacija.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd