fbpx
Skip to main content
Albanska zastava

RUSI U ŠOKU ZBOG PROTERIVANJA DIPLOMATE IZ ALBANIJE: Moskva se oglasila i poslala oštru poruku Tirani

Foto: Profimedia/ilustracija
Ruski diplomata Aleksej Krivošejev proteran je iz Albanije jer je navodno prekršio mere za suzbijanje epidemije virusa korona

Ambasada Rusije u Tirani smatra da je odluka o proterivanju ruskog diplomate, koga je Albanija optužila za kršenje epidemioloških mera – neosnovana.

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

NACIONALNA GARDA IZBAČENA IZ KONGRESA: Na hiljade vojnika spava na ulici, osećaju se izdanim (FOTO/VIDEO)

NACIONALNA GARDA IZBAČENA IZ KONGRESA: Na hiljade vojnika spava na ulici, osećaju se izdanim (FOTO/VIDEO)

JEZIVO UPOZORENJE BRITANSKOG PREMIJERA: Novi soj korona virusa smrtonosniji od prethodnog

JEZIVO UPOZORENJE BRITANSKOG PREMIJERA: Novi soj korona virusa smrtonosniji od prethodnog

Takođe se navodi da je ambasada iznenađena sadržajem odgovarajućeg saopštenja za medije Ministarstva spoljnih poslova Albanije.

- Uprkos tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nijednom nije pomenuto tokom kontakata ambasade Rusije i MIP Albanije. Prvi i poslednji put se čulo u verbalnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Albanije od 20. januara 2021. godine, prema kojoj je gospodin Krivošejev proglašen za personu non grata. Pritom, nisu pruženi nikakvi dokazi da je on prekršio antikovid mere  koje su usvojene u Albaniji - navodi se u saopštenju ambasade, koje je objavljeno na zvaničnoj stranici na Fejsbuku.

Ruske diplomate su precizirale da je u julu 2020. godine na sastanku ruskog ambasadora sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gentom Cakajem razgovarano o pretenzijama, "uzgred, takođe veoma spornim", na ponašanje potpuno drugog diplomate. Međutim, taj slučaj je rešen.

Takođe se dodaje da je Alekseju Krivošejevu početkom novembra prošle godine dijagnostikovan kovid 19 i da se on u skladu sa medicinskim protokolom dve sedmice nalazio u samoizolaciji, zajedno sa članovima svoje porodice, strogo poštujući karantin.

Vratio se obavezama tek nakon dva negativna testa na koronu, "i nije imao nikakve spoljne kontakte, izuzev posete medicinskim ustanovama radi testiranja".

Albanci
Foto: Profimedia

- Smatramo da su optužbe protiv njega neosnovane i izmišljene. S tim u vezi, tvrdnje albanske strane da teže razvoju prijateljskih odnosa izazivaju sumnju - precizirano je u saopštenju ruske ambasade u Tirani.

Ambasada takođe skreće pažnju na to da se, u skladu sa međunarodnom diplomatskom praksom, ne objavljuju imena diplomata koji su proglašeni za persone non grata što je uslovljeno obavezama države-domaćina da osigura ličnu bezbednost diplomata i članova njihovih porodica.

Podsetimo, ruski diplomata Aleksej Krivošejev proteran je iz Albanije jer je prekršio mere za suzbijanje epidemije virusa korona, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Albanije. Zvanična Moskva reagovala je na tu odluku, ističući da takav potez neće ostati bez odgovora i da se radi o očiglednoj provokaciji.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd