fbpx
Skip to main content
ruska vojska

RUSI SE NE PLAŠE AMERIČKIH PRETNJI: Raketna trka je borba koju Vašington ne može da dobije

Foto: Profimedia/ilustracija
Anatolij Antonov je izjavio da stav SAD-a može dovesti samo do novih sukoba

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio je na raketnu trku u naoružanju u Evropi.

AMERIKANCI PONOVO ZVECKAJU ORUŽJEM: Čeka se odgovor Putina!

AMERIKANCI PONOVO ZVECKAJU ORUŽJEM: Čeka se odgovor Putina!

KORONA NA NJIH NIJE UTICALA: Kina pravi desetogodišnje planove za državu uprkos virusu

KORONA NA NJIH NIJE UTICALA: Kina pravi desetogodišnje planove za državu uprkos virusu

Lukašenko uputio novi apel: Nek se pojačaju naoružane jedinice milicije!

Lukašenko uputio novi apel: Nek se pojačaju naoružane jedinice milicije!

Izjave pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana o spremnosti Vašingtona da razmešta rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi predstavljaju pretnju regionalnoj i globalnoj bezbednosti, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Takve namere prete da poremete ravnotežu regionalne i globalne bezbednosti i dovedu do povećanja konfrontacionog potencijala... Ako je Vašington zaista zainteresovan za "stvarnu kontrolu naoružanja", onda nema potrebe za eskalacijom raketne trke u naoružanju na evropskom kontinentu - navodi se u izjavi.

Antonov je predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za deeskalaciju u kontekstu raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa nazvao "konstruktivnom alternativom".

- Rusija je spremna za zajedničke napore sa stranim partnerima na sprečavanju nove trke u raketnom naoružanju na evropskom kontinentu i u drugim regionima sveta - zaključio je Antonov.

Raketni napad
Foto: Profimedia

Sporazum o likvidaciji raketa trebalo je da osigura globalnu stratešku stabilnost. U avgustu 2019. godine Sjedinjene Američke Države povukle su se iz sporazuma "zbog njegovog narušavanja od strane Rusije", koju je Vašington optužio za razvoj i testiranje zabranjene rakete 9M729. Moskva uverava da raketa ima dozvoljeni domet manji od 500 kilometara.

Ove nedelje Putin je predložio da se razviju mehanizmi za obuzdavanje raketne trke. Ruski lider izjavio je da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi "Edžis ašor" sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd