fbpx
Skip to main content
Protesti protiv Pašinjana u Jerevanu

SVAŠTA MOŽE DA BUDE: Jerevan pod visokim naponom, policija čuva predsednika, narod se okuplja u velikom broju! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/Hrant Khaćatryan/PAN Photo
Opozicija, ratni veterani i jermenska vojska ne odustaju od svojih stavova

Pristalice jermenske opozicije okupljaju se u centru Jerevana na protestu protiv premijera zemlje Nikola Pašinjana. Protest se održavana bulevaru Bagramjana kod zgrade parlamenta. Jake policijske snage obezbeđuju područje. 

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

GENERALŠTAB NE DA SVOG NAČELNIKA: Situacija u Jermeniji se ne smiruje, svi govore o sudbini generala

GENERALŠTAB NE DA SVOG NAČELNIKA: Situacija u Jermeniji se ne smiruje, svi govore o sudbini generala

PREDSEDNIK JERMENIJE NI DA ČUJE: Pašinjanov zahtev ne dolazi u obzir, zemlja u velikoj krizi

PREDSEDNIK JERMENIJE NI DA ČUJE: Pašinjanov zahtev ne dolazi u obzir, zemlja u velikoj krizi

Nekoliko stotina ratnih veterana i građana ranije je održalo miting kod zgrade Ministarstva odbrane Jermenije u znak podrške načelniku Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onika Gasparjana čiju ostavku traži Pašinjan. 

Nakon protesta, uputili su se ka bulevaru Bagramjana gde su se pridružili ostalim pristalicama opozicije. Vojni rezervisti i veterani zahtevaju ostavku Pašinjana i sastanak sa predsednikom zemlje Armenom Sarkisjanom.

Kako je rekao predstavnik advokatske komore Jermenije Ara Zograbjan, ukoliko se predsednik ne sastane sa njima, oni će se uputiti prema njegovoj rezidenciji i pokušaće da smisle kako dalje da deluju, a takođe će pokušati da saznaju razlog "predsednikovih strahova". Predsednička rezidencija je udaljena nekoliko stotina metara od zgrade parlamenta.

- Pozivamo predsednika da se obrati Ustavnom sudu sa zahtevom da odluku premijera Nikola Pašinjana o smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije proglasi antiustavnom - rekao je Zograbjan.

Kako kaže, okupljeni traže od predsednika da izvrši svoju ustavnu dužnost. Oko rezidencije predsednika raspoređene su jake policijske snage.

Kriza oko smene načelnika Generalštaba

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima "Iskander". Pašinjan je u intervjuu za portal "1in.am" govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete "Iskander", izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. 

Pašinjan je 25. februara uputio zahtev predsedniku Jermenije da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga, ali Sarkisjan ovaj ukaz nije potpisao i vratio ga je vladi. Administracija predsednika ponovo je 28. februara od premijera primila zahtev za razrešenje dužnosti načelnika Generalštaba.

Prema jermenskom ustavu, predsednik može u roku od tri dana da vrati odgovarajući akt sa svojim primedbama premijeru, koji je podneo zahtev za razrešenje viših oficira. Ako šef vlade ne prihvati ove primedbe, predsednik mora da potpiše odgovarajući akt ili da se obrati Ustavnom sudu. Ukoliko predsednik ne ispuni ove uslove, odgovarajući akt stupa na snagu automatski.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd