Skip to main content
 • Read more Rampa Huana Ernangomesa Košarka

  NBA: Jokić razbio strašnog Karija i Durenta, Bjelica majstor i za Vestbruka (VIDEO)

 • Read more ubica Svet

  TAJNA ZAKOPANOG SEFA: Ubica sa Krima pre masakra spalio stvari i otišao na tajnu lokaciju

 • Read more crkva Društvo

  Danas slavimo Svetog Stefana Slepog: Imate dobar razlog da se POMOLITE

 • Read more Džamal Kašogi Svet

  Rijad NEGIRA I DALJE: Kašogija ubila GRUPA ODMETNIKA, sve je OGROMNA GREŠKA

 • Read more vojnici Svet

  MISTERIOZNE SMRTI: Britanski vojnici koji su služili u BiH preminuli u roku od sedmice

 • Read more beba gavrilo Društvo

  Dečak ostavljen ispred crkve u Čajetini dobio ime GAVRILO, potraga za roditeljima i dalje traje (VIDEO)

 • Read more Crkva Društvo

  Srbi, ovo je najmoćnija PRAVOSLAVNA MOLITVA: Svi vernici moraju da je znaju, ona je SRŽ hrišćanstva

Kuća Vojnovića u Inđiji

Đorđe Vojnović dao je nemerljivo bogatstvo Inđiji: Evo kako su mu se njegovi zemljaci zahvalili (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/ Printscreen/ Zavičajno društvo Vojnovića
I danas se svi s ponosom sećaju ovog velikog čoveka

Kuća Vojnovića koja kao biser ulepšava Inđiju, zbog svojih arhitektonskih i kulturoloških vrednosti, od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture proglašena je spomenikom kulture treće kategorije. Svojim autentičnim spoljnim izgledom, kao i originalnim enterijerom, svedoči o načinu gradnje i uređenja stambenog prostora u pomenutom periodu prošlosti.

Đorđe Vojnović (1888 - 1975) bio je znameniti veleposednik koji je u periodu između dva svetska rata dao značajan doprinos razvoju Inđije i jedan je od najzaslužnijih za izgradnju Sokolskog doma (danas zgrada Kulturnog centra Inđija). Svoju kuću je pred samu smrt dao na korišćenje opštini Inđija, a zbirku od 6.000 knjiga je poklonio gradskoj biblioteci u Inđiji kao legat.

Rođen je 1888. godine. Njegovi roditelji, Đorđe i Ljubica, došli su u Inđiju iz Buđanovaca početkom 19. veka i tu kupili oko 300 jutara zemlje.

Školovao se u Sremskim Karlovcima, Osijeku i Beču. Po povratku u Inđiju nakon školovanja i očeve smrti, bavio se ekonomskim, društvenim i nacionalnim pitanjima. Bio je oženjen Anicom Kontić. Kao član Sokolskog društva iz Inđije, jedan je od najzaslužnijih za izgradnju Sokolskog doma 1938. godine. Gradnja je trajala tri godine i na nju je utrošeno oko 600.000 dinara.

Stecište hedonizma: OVO je mesto u Čoki u kom ćete poželeti da ostanete večno

Bavio se i prevođenjem sa nemačkog i drugih stranih jezika. Objavio je prevod knjige Hajnriha Harera Sedam godina na Tibetu: Moj život na dvoru Dalaj Lame u izdanju Matice srpske 1956. godine. Umro je 1975. u Inđiji, a sahranjen je na inđijskom Starom srpskom groblju.

Čuveni glumci, slavni sportisti, veliki pisci: Oni su ponos Srbije, a rođeni su u Vrbasu (FOTO)

Kuća Vojnovića predstavlja reprezentativan primer neoklasicističke arhitekture nastale krajem 19. veka u Inđiji.

Kao porodičnu imovinu Đorđe Vojnović je prizemnu kuću zajedno sa dragocenom zbirkom umetničkih slika i predmeta nekoliko meseci pre svoje smrti krajem 1974. godine testamentom ostavio na korišćenje Opštini Inđija.

Za svetkovine i balove: U OVOM MESTU u Srbiji nalazi se DVORAC

Zakonom zaštićena građevina

Objekat je 1976. godine od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i zvanično proglašen spomenikom kulture od značaja za opštinu Inđija.  Odlukom SO Inđija Kuća Vojnovića se kao prostor za obavaljanje svojih aktivnosti 2007. godine dodeljuje ustanovi Kulturni centar koja preuzima i brigu o pomenutim legatima.

U cilju podizanja kvaliteta izložbi koje se organizuju u prostoru Kuće, kao i stvaranja identiteta Galerije Kuće Vojnovića, Kulturni centar 2009. godine formira umetnički savet galerije čine mr Svetislav Nikolić – redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dr Jasna Jovanov – upravnik Spomen zbirke Pavla Beljanskog, mr Ljiljana Stojanović, grafičar Tamara Delić i istoričar umetnosti Saša Milivojević. 

Crnjanskog sa Pančevom povezuje neraskidiva veza: Voleo je fudbal, a evo šta je pisao Andriću

U narednim sezonama Galerija Kuće Vojnovića postaje prepoznatljiva na kulturnoj mapi regiona kao respektabilan galerijski prostor.

Godine 2016. Kulturni centar Inđija dobija novi Savet Galerije Kuće Vojnovića koji čine mr Slobodan Knežević Abi, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu; mr Nebojša Nikolić, akademski slikar, docent na Učiteljskom fakultetu u Vranju; Sanja Sajfert, istoričar umetnosti, kustos u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd