Utorak 19. mar 2024.

Dvorac u Jarkovcima ima ČUDESNU ISTORIJU: Nekad je bio u vlasništvu imućnog grofa, a danas u njega IDU UČENICI

Legenda koja intrigira

Stari dvorci su romantični ukrasi vojvođanskih ravnica, raskošni svedoci prohujalih vremena i verni čuvari tradicije. Njihova arhitektura ume veoma lako da očara, a legende o njima umeju da zaintrigiraju.

Đorđe Vojnović dao je nemerljivo bogatstvo Inđiji: Evo kako su mu se njegovi zemljaci zahvalili (FOTO/VIDEO)

Spoj Srbije i Holandije u srcu Vojvodine: Ovo je priča o vetrenjači u Ravnom selu (FOTO)

Jedan od takvih dvoraca nalazi se kod Inđije. Iako je pomalo oronuo, njegova ornamentika na prozorima i fasadama, kao i polukružni svodovi zidova zaista zaustavljaju svakog prolaznika i teraju ga da bolje pogleda celu građevinu.

Ova građevina koja potiče još od polovine devetnaestog veka nalazi se u mestu Jarkovci - delom je osposobljen kao stambena zgrada, a deo kao osnovna škola u koju idu učenici od prvog do četvrtog razreda.

Reč je o građavini koju je podigao grof Marko Pejačević, po želji bolesne ćerke. Vremenom, igrajući na kocki izgubio je dvorac, ali ga je istim putem i vratio. Kasnije, u periodu između dva svetska rata u ovom dvorcu borave slepe devojke, da bi kasnije ovo mesto postalo rasadnik znanja.

Kažu da ko god da je prošao pored njega nije ostao ravnodušan. U skorijem periodu, u njemu je živela učiteljica sa ćerkom jedinicom, koja je svojevremeno rekla da se u njemu osećala "kao prava princeza".

►Više fotografija pogledajte u galeriji ispod:

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd