fbpx
Skip to main content
Central Perk

Ko u Zrenjanin dođe, ovo mesto ne zaobilazi: Prava turistička atrakcija u srcu grada (FOTO)

Foto: Privatna arhiva
Nesvakidašnje turističko mesto u srcu Zrenjanina

Turisti nisu samo posetioci prirodnih lokaliteta koji oduzimaju dah ili legendarnih kulturnih znamenitosti, turisti imaju raznorazne afinitete i želje za posećivanjem, te ne čudi što su mnoge lokacije postale interesantne velikom broju ljudi. Nekada turisti dolaze u neki grad samo da bi pojeli specijalitet tog mesta, ili kolače iz stare domaćinske poslastičarnice, ali ima turista koji dolaze u potrazi za dobrim kadrom i fotografijom na mestu gde se na primer snimao neki film ili serija. 

Taj filmsko/serijski turizam zastupljen je i u Srbiji, a veći deo turista svoja putovanja po stazama kinematografije organizuje na području Vojvodine. Jedan od vojvođanskih gradova koji ima za ponuditi turističko mesto kao sa serijskog seta jeste i Zrenjanin. U ovaj grad dolaze domaći i strani turisti u potrazi za "prijateljskim momentom". 

Tamiška promenada budući simbol Pančeva: Život pored reke nikada neće biti lepši (FOTO/VIDEO)

Tamiška promenada budući simbol Pančeva: Život pored reke nikada neće biti lepši (FOTO/VIDEO)

Vožnja pored Begeja, ali i gradskim ulicama: Zrenjanincima obezbeđena subvencija, ali i ekološkiji transport (FOTO)

Vožnja pored Begeja, ali i gradskim ulicama: Zrenjanincima obezbeđena subvencija, ali i ekološkiji transport (FOTO)

Dva ključna projekta pred Novim Sadom: Ekološka borba doneće zeleniju budućnost građanima (FOTO/VIDEO)

Dva ključna projekta pred Novim Sadom: Ekološka borba doneće zeleniju budućnost građanima (FOTO/VIDEO)

Već 17 godina gledamo reprize kultne serije "Prijatelji" i sa nesmanjenom željom već godinama želimo da budemo deo tog sveta, te družine, u tom stanu, na tim foteljama i da se smejemo zajedno sa njima. Zasigurno je da to žele ne samo ljudi iz Srbije već i mnogi sa strane i iz svih krajeva sveta, a skoro je pa neverovatno da upravo u našoj zemlji postoji pravi mali turistički raj namenjen za sve ljubitelje "Prijatelja", ali i prijatelje. 

Od 2019. godine upravo u Zrenjaninu možete biti deo kultne serije "Prijatelji", popiti čuveni kapućino, sedeti u Monikinoj kuhinji dok na televizoru ide još jedna epizoda vaše omiljene serije. Dobrodošli su i vaši prijatelji, razume se. Ne dolaze samo turisti u Zrenjanin zbog ove atrakcije, već i domaći posetioci i građani Zrenjanina. 

Ušuškan u lepoti ulice Kralja Petra I nalazi se kafić pod imenom "Central Perk", baš kao onaj iz serije gde se Monika, Rejčel, Fibi, Ros, Džoi i Čendler okupljaju. Upravo je u srcu Zrenjanina napravljen pravi turistički bum koji verno dočarava prostor koji smo mogli da gledamo u čuvenoj seriji.

Meštani objašnjavaju da je vlasnik ovog sada već omiljenog turističkog mesta za predah i uživanje u Zrenjaninu došao na ideju da napravi ovakav lokal nakon svog puta u Singapur gde postoji sličan objekat. Kako je i sam ljubitelj serije "Prijatelji" odlučio je da u svom gradu napravi repliku njihovog života, ali u Srbiji. U to vreme su u svetu postojale četiri takve replike, a ova u Srbiji je bila jubilarna peta po redu. 

Turistima je na raspolaganju da popiju kafu u garnituri kao u originalnom "Central Perku", Džoijevoj sobi, Monikinoj kuhinji, ali i dnevnoj sobi njenog stana, a svi detalji su pažljivo birani da što autentičnije dočaraju izgled iz serije. 

Pet meseci je trajalo prikupljanje nameštaja i detalja, ali je prema utiscima turista sve urađeno perfektno i vrlo originalno. Veoma veliki poduhvat prema rečima vlasnika "Central Perka" bilo je nalaženje nameštaja koji će podsećati na originalni iz serije. Reč je o starim komadima nameštaja, neki su zahtevali i restauraciju, ali kada dođete i sednete u fotelju imate osećaj da ste baš sad kročili na snimanje serije "Prijatelji" i da će iza nekog ugla naići Čendler i Džoi sa novim smicalicama i šalama. 

Ovakva turistička atrakcija je 2019. godine bila u Singapuru, Pekingu, Londonu i Njujorku, a od te godine i u Zrenjaninu, a još uvek je najomiljenija turistima iz svih krajeva sveta, ali i naše zemlje. 

Najpopularniji deo kafića je Monikina kuhinja, u njoj gosti sede i igraju karte, fotografišu se, a najveći broj gostiju je ženska populacija. Mnogi u kafić svraćaju samo da bi se fotografisali i videli kako izgleda ovaj raj za prijatelje. Naravno, na ovo mesto ponosan je i svaki građanin Zrenjanina, jer mnogi o njihovom gradu prepričavaju lepe uspomene baš odavde, a mnogi u njega dolaze i samo da bi videli ovo kultno mesto. 

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.  

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
4 Beograd