Utorak 19. mar 2024.
Dvorac Kaštel, Ečka

Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, a slavlje je uveličao grof Esterhazi: Kaštel - Ečka, oduševljava svojom lepotom! (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Dvorac Kaštel nalazi se pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture

Pоčеtаk izgrаdnjе vеzuје sе zа osamdesete gоdine 18. vеkа, pоštо је Lаzаr Lukаč, bogati Jermenski trgovac stokom, kupiо еčаnski spаhiluk оd Bečkog Еrаrа 1782. gоdinе.

Prvоbitnе zgrаdе, sа krаја 18. vеkа, nisu sаčuvаnе, а pоstојеćе zgrаdе su grаđеnе u periodu оd drugе dеcеniје, dо krаја 19. vеkа.

Lazar Agošton, vlastelin u Ečki je 1820. godine otvorio novi vlastelinski dvorac na levoj obali Begeja.

Za svečano otvaranje se uređivao svaki kutak sela, doterivale su se kuće i čistila dvorišta i ulice, oblikovali drvoredi i pripremali slavoluci. Glavni kuvar je za tu priliku doveden iz Beča. Kočije i konji su blistali za doček 300 uglednih zvanica iz Beča i Budimpešte. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uveče 29. avgusta 1820. priređena je svečana bakljada da bi ujutru crkvena zvona objavila početak svečanosti i pozvala stanovnike Ečke na proslavu i osvećenje dvorca. Posle svečanog ručka, za gospodu je priređen lov, a za dame šetnja gondolama po Velikom jezeru i Begeju.

Vrhunac svečanosti je bio ečanski bal koji je ličio na čaroliju – divne damske toalete, raskošne uniforme i raznobojne bengalske vatre duž mnogobrojnih staza u parku. Trećeg dana goste je svojim virtuoznim sviranjem oduševio Franc List, tada "čudo od deteta".

II svetski rat i ratna razaranja nisu zaobišla ni Kaštel, a vlasnici zauvek napuštaju Kaštel i odlaze u Ameriku.

Od devedesetih godina XX veka dvorac Kaštel nalazi se pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd