Utorak 19. mar 2024.
Inđija

Od tamburice do džez priredbe: Ovo je priča o nestvarnim festivalima u Inđiji i okolini (FOTO/VIDEO)

Foto: Vojvodina
Proverite zašto se posetioci uvek iznova vraćaju u ovaj gradić

Kulturno-zabavne manifestacije koje se održavaju u Inđiji i okolini postali su zaštitni znak ovog mesta, a šarenolika ponuda omogućila je posetiocima različitih interesovanja i starosnog doba da pronađu nešto za sebe.

Malo vojvođansko selo iznedrilo je najvećeg boema: Ovo je priča o legendarnom Đuri Jakšiću

TOPLA PRIČA IZ VOJVODINE: Dimići su dobili novi dom, a evo šta je njihov "recept" za miran i srećan život

Noć muzeja koji se u maju meseca održava u četrdesetak gradova Srbije nije zaobišao ni Inđiju, pa posetioci mogu da uživaju u zanimljivim izložbama, performansima, koncertima i revijama na više od 150 lokacija, od kojih je nekoliko u Inđiji.

 

Za sve hedoniste, ljubitelje ribe i ribljih specijaliteta od 2008. godine u Staroj marini u Čardi Mika Alas "Zlatni kotlić" se održava takođe u maju mesecu. Pored takmičenja u kuvanju riblje čorbe, manifestacija se svake godine obogaćuje dodatnim sadržajima i nagradama.

Festivali u Inđiji
Festivali u Inđiji
Foto: SD/ilustracija

Za poštovaoce tradicije, u junu mesecu se održava "Etno festival" i to na dan proslave gradske slave Duhova. Okuplja veliki broj izlagača iz Inđije i okoline, koji prezentuju tradicionalnu hranu, piće, suvenire, ručne radove i stare zanate. Posetioci imaju priliku da razgledaju prodajnu izložbu ručnih radova i suvenira, da probaju tradicionalna sremačka testa i kolače, kao i da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Zaljubljenici u motore imaju svoj dan u Inđiji, jer se sredinom juna ovde održava čuveni "Moto festival". Veliki broj motorista iz zemlje i inostranstva okuplja se na prostoru pored gradskog bazena u Inđiji. Tokom festivala organizuju se koncerti poznatih rok grupa i već tradicionalna vožnja motorista kroz grad. Moto festival se u Inđiji održava od 2002. godine.

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Krajem juna, na obali Dunava kod Beške, proslavlja se "Dan Dunava", koji počinje akcijom čišćenja obale i reke, a u popodnevnim časovima uz svirku lokalnih bendova priprema se riblji paprikaš.

Od zbirki predmeta do originalnih rukopisa pesama i priča: Ovde se čuva blago Đure Jakšića (FOTO)

Zaljubljenici u Dunav imaju prilike i nekoliko nedelja kasnije, u Krčedinu, da uživaju u jedinstvenom i specifičnom takmičenju lova soma na bućku. Tzv. "Krčedinskoj bućki" svake godine nadmeće se sve veći broj ekipa iz Srbije, ali i susednih zemalja. Staza na kojoj se lovi je potes od Beščanskog mosta (1232km) do Žarkovice (1220km).

Međunarodna likovna i pesnička kolonija održava se u prijatnoj otvorenoj koncertnoj dvorani, obrasloj bršljenom i vinovom lozom, u domu porodice Jakšić u Krčedinu, svakog jula. Tokom četiri dana trajanja manifestacija okuplja stvaraoce iz celog sveta (slikare, glumce, pesnike, pevače...).

Sudar četiri naroda u jednom vojvođanskom selu: Ovo je priča o stanovništvu Nove Crnje (FOTO)

Leto je rezervisano za umetničko stvaralaštvo, a "Scena fest" je prava poslastica za glumce, muzičare i slikare. Tokom jula i avgusta publici se predstavljaju različita umetnička ostvarenja: pozorišne predstave, filmovi, koncerti, promocije…

Svojom koncepcijom Scena fest postao je jedan od najozbiljnijih letnjih festivala u zemlji i kulturni model po kome su realizovani mnogi drugi festivali u regionu.

Opština Inđija i Turistička organizacija opštine Inđija, svake godine organizuju doček Međunarodne Dunavske Regate (TID) u Starom Slankamenu. TID regata je najveća i najduža rečna regata na svetu i traje 61 dan. Svake godine 26. juna  kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava u bugarskom gradu Silistri. Regata okuplja oko 150 kajakaša iz podunavskih zemalja ali i drugih delova Evrope i sveta. U Starom Slankamenu, jednoj od 15 etapnih stanica u Srbiji, svake godine za učesnike regate organizuje se smeštaj, ishrana, izlet i drugi zabavni sadržaji.

NAJLEPŠA SVETINJA U INĐIJI: Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice - najskladnija građevina u Sremu iz 18. veka

Oktobar mesec je rezervisan za "Džez festival" koji organizuje Kulturni Centar Inđija u saradnji sa Beogradskim Džez Festivalom od 2007. godine. Ova trodnevna manifestacija prilika je da se publici predstave poznati izvođači džeza iz zemlje i inostranstva. Pored koncerata, festivalski program obuhvata i filmske projekcije na temu džeza i bluza.

Spoj Srbije i Holandije u srcu Vojvodine: Ovo je priča o vetrenjači u Ravnom selu (FOTO)

Godinu zatvara "Naše sokače" malo etno selo koje zaživi svake godine krajem decembra, povodom novogodišnjih praznika. U specijalnim sremačkim kućicama prodaju se namenski izrađeni suveniri, slatkiši, medenjaci, med, dekorativne sveće, novogodišnji ukrasi, čestitke itd. Tokom dana atmosferu upotpunjavaju brojni sadržaji za decu, kao što su dečije predstave, klovnovi, mađioničari, animatori i sl.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd