fbpx
Skip to main content
Kovačica

Spoj Mađarske i Srbije u srcu Vojvodine: Upoznajte verne čuvare tradicije i kulture

Foto: Profimedia
Ovo je priča o njihovom dolasku na ove prostore

Opštinu Kovačica, smeštenu u srcu plodonosne Vojvodine, čine naselja Debeljača, Idvor, Kovačica, Padina, Putnikovo, Samoš, Uzdim i Crepaja. Svako od njih može se pohvaliti bogatom istorijom kao i prirodnim lepotama koje mame posetioce da posete ovaj turistički biser.

Poslednja braniteljka naivne umetnosti u Vojvodini: Ovo je priča o magičnom Alžebetinom kistu (FOTO)

Ovaj grad zovu MALA VOJVODINA, a evo i zbog čega!

Debeljača se kao srpsko naselje prvi put javlja u pisanim dokumentima iz 1660. godine, naseljena porodicama trgovaca i birtaša. Ovde je uvek bilo nekoliko porodica Srba, a od 1794. godine se u pisanim dokumentima beleži porast broja mađarskog stanovništva koje naseljava ovaj predeo. Četiri decenije kasnije, kolera je odnela dobar deo stanovništva, tako da se veći broj Mađara vraća u svoju postojbinu.

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

U znak sećanja na njih, ali i na one koji su ostali na ovim prostorima, u Debeljači je podignut Etno muzej, kako bi se sačuvala etnografska odlika Mađara koji su u opštini naseljeni samo u ovom selu. Muzej, kao eksponate, sadrži predmete za svakodnevnu upotrebu iz XVII veka i sastoji se iz četiri odeljenja.

U prvom odeljenju izloženi su najstariji sačuvani eksponati mađarske narodne nošnje, razni tkani predmeti (marame, košulje, suknje, čizme, bunde). Takođe mogu se videti ručni radovi ukrašeni čuvenim mađarskim vezom i crvenim detaljima.

Znate li šta su BRINDZOVANE KNEDLE? Ovo tradicionalno jelo Slovaka, Srbi OBOŽAVAJU!

U drugom odeljenju nalaze se predmeti koji su služili u svakodnevnoj upotrebi ljudi. Tu su izložene keramičke posude za čuvanje zimnice, za pečenje rakije, predmeti za pokućstvo koji su izašli iz upotrebe.

U trećem odeljenju su izloženi eksponati koji nam mogu dočarati period ekstezivne zemljoradnje i stočarstva i umešnost tadašnjih zanatlija u izradi ovih predmeta (jaram, čegrtaljka, sprava za vezivanje snopova, prvi plug, pribor za konjsku zapregu).

U četvrtom odeljenju smešten je inventar stare apoteke, čuvene na ovom prostoru. Apoteka je bila svojina Ambrozi Šandora koji je učio školu i studirao u Budimpešti i odatle doneo opremu za svoju apoteku. Ova apoteka bila je prva u ovom delu Banata. Apotekar je prvi pravio kozmetičke preparate i parfeme, po receptima bečkih i peštanskih apotekara. Pribori za prvu biohemijsku laboratoriju u Vojvodini brižno su sačuvani i predstavljeni. Pripadnik više građanske klase, ovaj apotekar, poklonio je i svoj nameštaj iz kuće ovoj etnografskoj postavci.

Ovo je SRPSKI GRAD u kome žive SLOVACI! Evo šta sve niste znali o njima!

Hodnik muzeja poslužio je da se predstavi još jedan važan detalj iz života stare Debeljače. To je Debeljački vašar, koji traje još danas i održava se svake godine, poslednjeg petka u maju i avgustu. Slike koje nam dočaravaju tadašnju atmosferu sa vašara ukazuju na važnu privrednu korist trgovine za Debeljaču od njegovog nastanka do danas. Nekada je vašar trajao tri dana sa tačno određenim danima trgovine konjima, ovcama, svinjama i zanatskim proizvodima. Danas se meštani i okolina nostalgično sećaju liciderskih srca, alvi i šećerne pene.

Ukoliko posetite ovaj skriveni biser Vojvodine, imaćete jedinstvenu priliku da se upoznate kulturu i tradiciju Mađara koji su svoje običaje preneli u Vojvodinu i tu ih prilagodili našem podneblju.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19