fbpx
Skip to main content
Žikina dinastija

Rialda je ŽELELA ponovo da glumi Mariju u novoj "Žikinoj dinastiji": Razloge je otkrila u POSLEDNJEM INTERVJUU

Foto: Youtube printscreen
Tužna vest iznenadila je sve.

Glumica Rialda Kadrić, najpoznatija po ulozi Marije iz "Žikine dinastije" preminula je iznenada sinoć u 57. godini u Atini gde je u poslednje vreme i živela, potvrdio je njen prijatelj. 

Istu informaciju dobio je i jedan od producenata nastavka "Žikine dinastije" u kojoj je trebalo da igra. Ovaj legendarni filmski serijal začet je 1977. s filmom "Lude godine", a posle tri decenije Rialda je trebalo ponovo da glumi Mariju. Nažalost, zbog njene iznenadne smrti, ovo neće biti moguće.

Pokojna glumica, inčae, završila je svetsku književnost, a kasnije i master studije, i gluma nije postala njeno zanimanje. Devedesetih se otisnula u London, odakle je za RTS slala kolumne i radio-priloge, a potom sarađivala sa Bi-Bi-Sijem i Glasom Amerike. Radila je kao uspešan psihoterapeut, sa dugogodišnjim iskustvom. U nastavku možete pročitati jedan od njenih poslednjih intervjua, u kojem je govorila o tome zašto ponovo želi da igra Mariju u novom nastavku "Žikine dinastije".

Rialda Kadrić
Rialda Kadrić
Foto: Youtube printscreen

Iz ove vizure, pre svega profesionalne, čini li vam se da se i humor u međuvremenu promenio?

- U poslednje vreme uočavamo sve veći nedostatak humora, pa i živosti čoveka da ga prepozna u svakodnevnim situacijama i reaguje kao životinja koja se smeje. Drago mi je što Milena Marković, fantastični pesnik i pozorišni stvaralac, sada inicira tu kapislu za smešnu stranu naše egzistencije i traži je u porodičnim odnosima. Ljudi su se identifikovali s familijom Žike Pavlovića i Milana Todorovića, oni su zapravo "progovarili" o tome koliko porodica utiče na odnos pojedinca prema društvu.

Od sedamdesetih i "Ludih godina" mnogo toga više nije isto, drugačiji su i porodični odnosi?

- Ako gledamo šta se sada događa, onda uzroke treba tražiti u vremenu u kome ih nismo uočavali, ali su se tada stvarali. Moja junakinja Marija nema kontakt sa roditeljima zbog njihove opsednutosti prestižom, snobizmom, klišeima i lažnom egzistencijom. S druge strane je Žika Pavlović, koji u svojim poznim godinama odlazi da radi ponovo kao gastarbajter, što i simbolički nešto govori... Njegov "vodoinstalaterski" humor terapetski deluje na nas. Uostalom, i moj posao je sličan: psihoterapeuti su "vodoinstalateri" ljudske duše. Kroz Gidrin humor otkriveno je mnogo toga o našem porodičnom i društvenom životu. Dao nam je priliku da se sebi nasmejemo, ali i da se u sebe, nekako, zagledamo.

Žikina dinastija
Žikina dinastija
Foto: Youtube printscreen

Da li je danas oštriji sukob među generacijama nego ranije?

- Ako tadašnja Marija nije mogla svojim roditeljima da kaže da je ostala u drugom stanju, očigledno je da su već u tom vremenu (koji mnogi smatraju mnogo boljim od ovoga sada) počeli da nestaju narativi: roditelji nisu mnogo razgovarali sa decom. Danas je još gore zbog toga što rapidni put ka digitalizaciji shvatamo kao otuđenje, umesto da prepoznamo pozitivne strane. Nije kriv internet što majka ostavlja svoje dete pred televizorom ili kompjuterom. Problem je što roditelji ne razgovaraju dovoljno sa decom. Marijini roditelji bili su, zapravo, protagonisti današnje lažne slike dobrostanja i jedne, čini mi se, bolesti srpskog društva: potrebe za prestižom. To se prepoznaje i po kontradiktornom odnosu prema Evropi. S jedne strane joj zavidimo i mrzimo je, a s druge želimo da joj pripadamo. U međuvremenu, izgubili smo autentičnost, umeće da živimo sa sobom i drugima, pa i članovima naše porodice.

"IZNENADA JE UMRLA NA ULICI" Preminula Rialda je DOŽIVELA VELIKU TRAGEDIJU koja je obeležila

"IZNENADA JE UMRLA NA ULICI" Preminula Rialda je DOŽIVELA VELIKU TRAGEDIJU koja je obeležila

PREMINULA U 26. GODINI ŽIVOTA: Porodica krije uzrok SMRTI mlade glumice koja je godinama ZLOSTAVLJANA

PREMINULA U 26. GODINI ŽIVOTA: Porodica krije uzrok SMRTI mlade glumice koja je godinama ZLOSTAVLJANA

VELIKA TUGA I BOL Preminula glumica Rialda Kadrić iz "Žikine dinastije"

VELIKA TUGA I BOL Preminula glumica Rialda Kadrić iz "Žikine dinastije"

Posle toliko godina prihvatili ste ulogu Marije?

- U životu prihvatam ono što za mene kreira pozitivno iskustvo. A to je, pre svega, komunikacija, rad s ljudima koje cenim i koji mi prijaju, izazivaju da stvaram nešto novo, učim i, naravno, da se sa njima mnogo smejem.

Znači li to da vam je humor i privatni i profesioalni imperativ?

- Cilj terapije je reparacija. Vrlo često pominjem japansku veštinu krpljenja grnčarije: zlatom se ispunjavaju pukotine. Mogućnost da stvarate kontakte iz kojih izvire humor, znači praviti zlatne reparacije u svojoj duši i odnosima. A to je za mene mnogo velika stvar.

 

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd