Skip to main content
Tri šteneta spavaju

Da li se po štenetu pas poznaje?

Foto: Profimedia
Da li način na koji se štene ponaša može da predvidi narav psa u odraslom dobu?

Odabir i usvajanje psa nije baš tako jednostavna odluka. Osim vođenja računa o uslovima i životnom okruženju, budući vlasnici obično imaju različite želje u vezi s rasom, fizičkim karakteristikama ali i karakteristikama ličnosti psa. 

Ove pesme su MEGA HITOVI, a priče o tome kako su nastale posebno oduševljavaju

američki staford, mladunci, štene, štenad, psi koji spavaju
Foto: Profimedia

Osmeh je ovom psu pomogao da dobije nove vlasnike, evo i kako! (VIDEO)

Prve procene 

Tipičan uzrast testiranja je sedma nedelja života, a mnogi treneri vrše procenu između prvog i desetog dana. Cilj je da se ispita sklonost ka određenom ponašanju kroz interakciju s nepoznatim ljudima, igru, istraživanje predmeta i okoline, reagovanje na iznenadni šum. Na primer, prema jednom od testova, ukoliko štene iskaže volju i nameru da donese predmet koji je bačen tokom igre, to bi trebalo da nam ukaže da će izrasti u dobrog radnog psa ili psa vodiča. Međutim, i pored rasprostranjenosti ovakvih "zvaničnih" testova i saveta, do sada nije postojalo nijedno istraživanje koje bi podržalo pretpostavku da ponašanje tek rođenog psa može da odredi ponašanje u odraslom dobu. 

Naučno dokazano: PSI na ljude gledaju kao na PORODICU!

buldog leži
Foto: Profimedia

Da li je zaista zdravo da LJUBIMO pse i oni nas?

Studija 

Stefanie Riemer s Univerziteta za veterinarsku medicinu u Beču, odlučila je da prati pse rase border koli od rođenja do odraslog doba kako bi najzad ponudila odgovor na pitanje da li testovi u ranom dobu mogu da predvide buduće ponašanje. Testirala je pse tri puta – na uzrastu 2–10 dana, kako bi utvrdila njihov nivo aktivnosti, jačinu sisanja i količinu buke koju prave kad se izoluju od majke; na uzrastu 40–50 dana (takozvani krucijalni period socijalizacije) i na uzrastu 1,5–2 godine. Testovi su se sastojali od istraživanja nove sredine, interakcije s nepoznatim eksperimentatorom i predmetima, igre, konfliktnih situacija i simuliranog odlaska kod veterinara. 

IDETE NA ODMOR SA LJUBIMCEM? Evo ŠTA bi sve TREBALO da znate pre nego što se odlučite na ovu AVANTURU!

dalmatinci
Foto: Profimedia

MAČKE NE PODNOSE DA SE NOSE U NARUČJU: Strah, nezavisnost, bes? Evo odgovora ZAŠTO je to tako!

Rezultati su pokazali da nije bilo neke velike povezanosti između ponašanja na ranom i uzrastu 1,5–2 godine. Samo jedna od deset ispitanih crta je ostala ista, a to je aktivnost tokom istraživanja nepoznate prostorije iliti istraživačko ponašanje. Samim tim možemo da zaključimo da pre šeste nedelje ponašanje nije konzistentno niti može išta da nam kaže o budućem ponašanju šteneta. Slično se pokazalo i u jednom od prethodnih istraživanja prema kome se ličnost psa ne stabilizuje pre 86 dana života. Do tog uzrasta dešavale su se neočekivane i prilično velike promene – čak i vrlo plašljivi štenci postajali su izuzetno hrabri i neustrašivi, ali i obrnuto. Šveđani su na dobrom tragu ili su svega ovoga svesni, pa ne biraju vojne pse za Švedske vojne snage pre 15–18 meseca života, jer smatraju da su iskustva i ponašanja tokom prve godine najvažnija za određivanje kasnijeg ponašanja i temperamenta. 

HUMANO ILI OKRUTNO: Šta se krije iza "uhvati i pusti" ribolova?

Bernandinac, štene
Foto: Profimedia

PROBAJTE DA NE ZAPLAČETE! Pogledajte snimak kako psi reaguju kada vide gazdu - istopiće vam srce!

Odakle dolazi 

Stručnjaci kažu i da zavisi i gde i kako ste nabavili psa. Studije sugerišu da su zdravstveni problemi i problemi u ponašanju češći ukoliko psa kupite u prodavnici za kućne ljubimce nego kod uzgajivača. Psi iz prodavnice su češće agresivni prema ljudskom članu porodice i strancima, više se plaše drugih pasa i imaju više problema s odvajanjem od vlasnika (separacionom anksioznošću). Slično se dešava i ukoliko usvojimo psa a da prethodno nismo videli nijednog od roditelja – 3,8 puta je veća verovatnoća da će takav pas imati probleme u ponašanju. Po svemu sudeći, kad već testovi ne mogu mnogo toga da nam kažu od budućoj ličnosti psa, bar možemo voditi računa o tome gde da nabavimo štene. 

ON NE GREŠI! Mačak Ahil, mundijalski "VIDOVNJAK" konačno UDOMLJEN! (VIDEO)

Nemojte meriti crte ličnosti pre šestog meseca života, jer je takvo testiranje nešto poput gledanja u kristalnu kuglu i gatanja u pasulj – neće vam pružiti nikakve korisne informacije, a postoji opasnost od učitavanja i pogrešnog tumačenja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd