Skip to main content
 • Read more NATO i srpski tenk Info

  TAJNE MISIJE NAŠE VOJSKE PROTIV NATO 1999: Pet akcija u kojima je herojsko srpsko srce slomilo neprijatelja

 • Read more Biljana Dragojević Zadruga

  DAVIDOVOJ MAMI POZLILO! Malo pred Subotićkin ulazak, dešava se HAOS napolju - Aleks saopštila... LOŠE JE

 • Read more Juniorska hokejaška reprezentacija Srbije Ostali sportovi

  SP ZA JUNIORE: Hrvati na KOLENIMA! Veliki preokret i pobeda Srbije

 • Read more zadruga Zadruga

  P*RNO AFERA TRESE ZADRUGU! Nakon priča da se Sanja Stanković bavila PROSTITUCIJOM, isplivalo OVO!

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbal

  SUDIJSKI EKSPERT JASAN: Nije bio penal za Portugaliju, ali biće PRVOG JUNA!

 • Read more Stiv Benon Svet

  KINA NAM JE SMRTNI NEPRIJATELJ: Šokantna tvrdnja bivšeg Trampovog savetnika

 • Read more Donald Tramp Sirija

  Trampov ključni potez u Siriji naslućuje budućnost odnosa Srbije i SAD: JEDAN ČOVEK JE KLJUČ!

pas

OTKRIVA MNOGO TOGA O PSU: Da li ste se zapitali zašto vaš ljubimac kopa po zemlji nakon nužde?

Foto: Profimedia
Šta žele da poruče?

Ako ste vlasnik pasa, ritual vašeg ljubimca prilikom vršenja nužde vam je sasvim normalan i uobičajen. Da li ste se ikada zapitali zašto pas grebe po zemlji, nabacuje zemlju i travu nakon vršenja nužde? Veterinarski stručnjaci nazivaju ovakvo ponašanje „grebanje zemlje“. Ovo se nekim vlasnicima može činiti kao uobičajeno ponašanje, nekima je to veoma neprijatno i nerazumljivo ponašanje, a nekima simpatično. Međutim, ovakvo ponašanje može mnogo da kaže o vašem psu. Pre svega, ne obavljaju svi psi ovakav ritual dizanja prašine u vazduh.

DA LI STE GA VIDELI: Žika je nestao kada je u lančanom sudaru poginula njegova vlasnica Marija (FOTO)

- Izgleda da je podjednak odnos mužjaka i ženki koji obavljaju nuždu na ovakav nači, ali njih je svega 10 odsto, rekla je Rosi Beskobi bihejviorista iz Asocijacije savetnika za ponašanje kućnih ljubimaca u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ona objašnjava da se ovakvo ponašanje takođe, pokreće u jasnim okolnostima, psi rade ove rituale kada su na novoj teritoriji, kada izvrše nuždu ili nakon što namirišu drugog psa.

pas
pas
Foto: Profimedia

Veterinarski bihejviorista Karlo Sirakusa smatra kako grebanje zemlje nije isključivo ponašanje koje je prepoznatljivo samo za pse, vukovi, kojoti i drugi sisari, kao na primer lavovi, rade to isto.

Zapravo, nekoliko opservacionih studija o uzaludnim navikama ovih drugih životinja, posebno kojota i vukova, dalo je istraživačima neke od najkorisnijih naznaka o tome zašto psi to rade, navodi Sirakuza.

VAŽNO! Saznajte šta vaš pas NIKAKO ne sme da popije

On objašnjava da kod vukova, koji žive u čoporima, dominantne životinje imaju tendenciju da pokažu ovo ponašanje kako bi razgraničili svoju teritoriju. Ono što oni verovatno rade, jeste da šalju poruku drugim vukovima, da ako se nađu na njihovoj teritoriji mogu biti napadnuti. Sirakuza navodi da proces obeležavanja teritorije ima dve glavne karakteristike. Prvo, postoji vizuelni marker, ogrebotine koje životinja ostavlja na zemlji. Drugo, tu je oznaka mirisa koju urin ostavlja, ili tečnost koje luče žlezde na šapama vukova dok grebu tlo i tako vrše trenje po šapama.

Kako ovo može da se prenese na pse? Prvo, grebanje tla je kod domaćih pasa često praćeno obeležavanjem teritorije urinom na drvetu ili travi, što je identično ponašanje koje vukovi (a psi su nastali od sivog vuka) obavljaju. Pored toga oni luče putem šapa tečnost kojom takođe ostavljaju svoj miris. Sirakuza kaže da ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo koju poruku psi žele da pošalju tečnošću iz šapa, pošto oni ne moraju samo grebanjem da ostavljaju svoj miris, već mogu i skakanjem. Svakim jačim pritiskanjem šapa na zemlju može da se izluči ta tečnost iz šapa.

Raste uz neobične ljubimce i fascinirana je njima! Ova devojčica ima ubedljivo najlepše detinjstvo!

Bernandinac, pas
Foto: Profimedia

Da li je ovo agresivno ponašanje?

Veoma je nezahvalno izvlačiti zaključak o agresivnosti ovakvog ponašanja, način aktivnog ugrožavanja drugih pasa borbom, ako se misli na podelu teritorije. Sirakusa misli da je to nešto drugo. Kućni ljubimci nemaju takav odnos sa teritorijom na način kao i divlje životinje. On veruje da umesto agresivnog upozorenja dugima, psi šalju poruku o njihovom prisustvu na toj teritoriji.

Sve su ukradene odjednom! Nestale 123 džinovske kornjače sa Galapagosa!

- Moguće je da će se susretati jedni sa drugima na određenom prostoru, tako da ostavljaju poruku da su u blizini, smatra Sirakuza.

Ako i vaš pas ovo radi, ne mora odmah da vas zabrine njegovo ponašanje. Nešto je deo njegovog prethodnog nasleđa, a nešto su njegovi razlozi.

pas
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd