fbpx
Skip to main content
Džejson Vurhis

Danas je PETAK 13-i, dan DŽEJSONA VURHISA! Sekli su ga, probadali, kasapili, triput ga davili u jezeru: Evo šta je sve PREŽIVEO legendarni filmski ubica

Foto: Youtube printscreen
Spremite kokice!

Dobro poznati nezaustavljivi ubica sa hokejaškom maskom na licu, Džejson Vurhis, prvi put se pojavio još u prvom delu serijala horor filmova "Petak 13-i", daleke 1980. godine. Sina kamperske kuvarice Pamele Vurhis glumio je tada 15-godišnji Eri Leman.

AMERIKANCI ODOBRILI NOVI NAPAD NA SRBE: Albanci dobili 24 sata da OTMU sever Kosova

Mada već u tom prvom filmu dobijamo informaciju da je Džejson pokojni dečak, koji se udavio u jezeru, to je zapravo bio tek početak njegove jezive "karijere"! Džejson je vedrio i oblačio tamaneći svoje žrtve i plašeći gledaoce, u različitim oblicima, u još čitavih dvanaest ostvarenja! Ma šta mu učinili na kraju jednog filma, Džejson se vraćao u sledećem, da bi ubijao dalje. Ma koliko fanovi bili blagonakloni prema ovom filmskom monstrumu, i poštovali njegov status legende žanra, mora se priznati da su njegova "oživljavanja" iz nastavka u nastavak bivala sve besmislenija i besmislenija. Kao i da se iza njih krila potreba da se iscedi još, još i još novca iz popularne franšize, pre nego bilo kakva istinska potreba za nastavljanjem već uveliko izlizane priče... No, ako umetničkih kvaliteta ovim filmovima manjka, ne može se poreći da je zaista fascinantno kroz šta je sve Džejson Vurhis prošao, svaki put uspevajući da se u sledećem nastavku ponovo vrati u život i nastavi svoj krvavi pir.

ZASTAĆE VAM DAH kada budete videli slike i snimke ovog poprilično ludog i hrabrog dečka!

Džejson Vurhis pre nego što je pronašao hokejašku masku
Džejson Vurhis pre nego što je pronašao hokejašku masku
Foto: Youtube printscreen

Lik Džejsona kreirao je pisac Viktor Miler, uz doprinos Rona Kruza, Šona Kaningema i Toma Savinija - i u početku uopšte nije ni bilo u planu da on bude glavni lik u serijalu. Najpoznatiji glumac koji je glumio Džejsona jeste Kejn Hoder, koji ga je jedini glumio više od jedanput, preciznije rečeno - četiri puta.

Otvara se HOTEL u SVEMIRU: GOSTI će videti 16 izlaska i zalaska SUNCA za 24 ČASA! CENA SITNICA!

Džejsonov izgled se kroz serijal menjao. Hokejašku masku počeo je da nosi tek u trećem delu, a pre toga, preko glave je nosio vreću za krompire kako ljudi ne bi mogli da vide njegove deformitete i nakazno lice. U šestom delu, Džejson je dobio i nadljudsku snagu i moć regeneracije. Ovaj uporni ubica tinejdžera imao je tokom svih ovih godina svega dva (njemu sasvim dovoljno!) motiva za svoje brojne zločine: kao prvo, kada je bio mali dečak, druga deca su ga ostavila da se udavi u jezeru, a kao drugo, jedna od devojaka iz kampa u samoodbrani je odrubila glavu njegovoj majci, Pameli.

ODSVIRAO SVOJE: U Holandiji zatvoren "muzički put" posle žalbi meštana (VIDEO)

U prvom filmu, Džejson ima svega 11 godina, i još ne počinje da se bavi svojom omiljenom delatnošću - ubijanjem tinejdžera. Prikazan je kroz sećanje njegove majke i u snu glavne junakinje ovog napetog ostvarenja (verovatno i najkvalitetnijeg u serijalu), devojke Alis, a ubica je upravo Pamela Vurhis, koja se sveti tinejdžerima u kampu za smrt njenog sina.

NAJOPASNIJE RONJENJE NA SVETU: Ovde se cela planeta RAZDVAJA (VIDEO)

U nastavku, "Petak 13-i II" iz naredne 1981. godine ispostavlja se da je Džejson ipak preživeo davljenje i da je odrastao u šumi kraj Kristalnog jezera kao pustinjak. On ide da ubije Alis, da bi se osvetio za smrt svoje majke. Nakon što je to učinio, vraća se na Kristalno jezero u svoj pustinjački život. Pet godina kasnije grupa mladih odlazi u novootvoreni centar za obuku kampovskih vaspitača, lociran u neposrednoj blizini nekadašnjeg kampa Kristalno jezero (kojem su lokalne vlasti nakon masakra zabranile pristup). Džejson, sa vrećom preko glave, ubija tinejdžere jednog po jednog, a Džini Fild, jedina preživela, pronalazi Džejsonovu kolibu gde zatiče satrulelu glavu Pamele Vorhis. Džini se prerušava u Pamelu da bi zbunila Džejsona, koji zaista poveruje da mu je majka vaskrsla. Uz pomoć svog mentora, Pola Holta, ona najzad uspeva da savlada Džejsona i mačetom mu proseče rame. Ubica biva ostavljen da umre, a vozilo hitne pomoći odvozi Džini u bolnicu.

VEROVALI ILI NE, ali ove stvari su zaista pronađene u HOTELSKIM sobama!

U filmu "Petak 13-i III" (1982), Džejson se, pobegavši policiji, skriva u ambaru ranča porodice Higins, nedaleko od Kristalnog jezera. Džejson, ovoga puta bez maske, kreće da ubije tinejdžere koji su sa Kris Higins došli da provedu vikend na izletu, jednog po jednog. Posle ubijanja jedne žrtve (šaljivdžije po imenu Šeli), Džejson pronalazi svoju legendarnu hokejašku masku. Kris, jedina preživela, zabija mu sekiru u glavu na kraju filma.

U sledećem delu, "Petak 13-i IV: Poslednje poglavlje"(1984), policija pronalazi Džejsonovo naizgled mrtvo telo i odvozi ga u lokalnu mrtvačnicu. Nakon toga, on dolazi sebi i ubija dežurnu medicinsku sestru i lekara, nakon čega se vraća na Kristalno jezero. Tamo ubija grupu tinejdžera koji su iznajmili kuću za odmor i priredili žurku. Zatim proganja devojku po imenu Triš i njenog mlađeg brata, Tomija Džarvisa. Dok je Džejson jurio Triš, Tomi se sakrio u svojoj sobi i ošišao na ćelavo da odvrati pažnju Džejsonu, podsećajući ga na njegovu mlađu verziju. U jednom trenutku, Triš probija Džejsonu lobanju mačetom, a Tomi ga dokrajči istom.

SEDAM saveta najbogatijeg čoveka koji garantuju SREĆU u životu: Ni za jedan vam NIJE potreban NOVAC!

Od Zemlje je deli 9 MILIJARDI SVETLOSNIH GODINA! Snimljena najudaljenija ZVEZDA ikada! (FOTO)

"Petak 13-i V: Novi početak"(1985) prati odraslog Tomija Džarvisa koji je premešten u ludnicu zbog traume uzrokovane događajima iz "Poslednjeg poglavlja". Tomi je opterećen košmarima u kojima se Džejson vraća iz groba. Nakon što jedan pacijent (Viktor Dž. Feden) ubije sekirom drugog (Džoija), bolničar iz hitne pomoći po imenu Roj Barns (za koga se ispostavi da je Džoijev otac) prerušava se u Džejsona i postaje imitator ubica. U tom filmu, dakle, kao i u prvom, Džejson se ne pojavljuje lično - ali je prisutan u Tomijevim snovima i halucinacijama.

U šestom delu po imenu "Petak 13-i VI: Džejson je živ"(1986) Tomi biva pušten iz ludnice. On posećuje Džejsonov grob. Želeći da zauvek uništi Džejsonovo telo, on ga nenamerno oživljava. Verovali ili ne, Džejsona pogađa grom, on dobija nadljudsku snagu i moć regeneracije, ustaje iz rake, i, gle čuda, kreće ka Krisalnom jezeru, koje je preimenovano u Forest Grin, da bi tamo - a šta drugo? - nastavio da ubija. Na kraju filma, Tomi uspeva da namami Džejsona u jezero i da ga lancima veže za stenu na dnu jezera. Tomi beži ostavljajući Džejsona da umre.

Kako se TEORIJE ZAVERE šire društvenim mrežama i KO zapravo VERUJE u njih?

SVET BRUJI O NJIMA: Odbio je dok je bila MUŠKO, a NAKON PROMENE POLA, poruka na Fejsu je RASPLAKALA

Sledeći film je "Petak 13-i VII: Nova krv"(1988), koji donosi novi maštoviti način vraćanja Džejsona u život. Posle groma, u pomoć ubici priskače telekinetička moć devojke po imenu Tina Šepard. Ona pokušava da oživi svog oca Džona (kojem je kao dete na isti način došla glave), a greškom uspeva da oživi Džejsona. Džejson počinje da ubija sve koji dolaze na Kristalno jezero. Nakon borbe sa Tinom, Džejson je odvučen natrag u vodu od strane Tininog oca, kojeg je ona tek na kraju uspela na kratko da oživi.

U osmom delu, "Petak 13-i VIII: Džejson osvaja Menhetn"(1989), Džejsona je oživeo kratak spoj na podvodnom električnom kablu. On proganja grupu maturanata lokalne gimnazije, koji putuju brodom na ekskurziju u Njujork. Džejson se ukrcava na brod i izaziva brodolom u oluji, a na Menhetnu ubija sve preživele koji su uspeli da se spasu čamcem, osim Reni i Šona. Ubica ih juri do kanalizacije, gde biva poplavljen toksičnom kiselinom i umire.

ONA JE NEVEROVATNA BEBA! Mamino PEVANJE ju je dovelo do SUZA! (VIDEO)

U devetom delu, "Džejson odlazi u pakao: Poslednji petak"(1993), autorima je najzad ponestalo maštovitih načina da vrate Vurhisa u akciju. Ovoga puta uopšte nije objašnjeno kako i zašto je Džejson oživeo i vratio se na Kristalno jezero. On biva napadnut od strane agenata FBI koji mu postavljaju zasedu i eksplozivom ga raznose u paramparčad. Međutim, Džejson i dalje opstaje tako što njegova duša ulazi iz jednog (mrtvog) tela u drugo. Džejson saznaje i da ima polusestru Dajanu i nećaku Džesiku, koje ga jedine mogu zauvek ubiti, jer to može da učini jedino krvni srodnik. Pred kraj filma, Džejson biva izboden od strane njegove nećake. Na kraju, u pakao ga odvlači ruka Fredija Krugera, njegovog kolege iz drugog čuvenog horor serijla - "Strava u Ulici brestova".

Za one koji stalno KUKAJU da im je TEŠKO u životu čika Duško ima JAKU PORUKU

Koliko SEKSA na kutiji KEKSA! Slika skriva PERVERZNU scenu! Probajte da je pronađete (FOTO)

Ali ni tu nije kraj! Džejson ne bi bio Džejson kada ne bi dospeo i do svemira, uprkos svim sakaćenjima koja su mu scenaristi priredili! U desetom delu, pod nazivom "Džejson X" (2001), Kejn Hoder se po četvrti, poslednji put vratio u ulogu Džejsona Vurhisa. Početak filma odigrava se 2008. godine. Džejsona je uhvatila vlada SAD-a i dr Vimer želi da vrši istraživanja na njemu, kako bi otkrio razlog njegove besmrtnosti i kako bi to primenio na drugeljude. Naučnik Rouan la Fontajne misli da je to veoma opasno i da što pre treba naći način da opasnog natrpirodnog ubicu unište. Stvari izmiču kontroli, Džejson beži, ubija sve ljude iz obezbeđenja, Rouan uspeva da ga namami u komoru za zamrzavanje, ali on probija vrata i svojom mačetom ubada naučnika u stomak. Rouan ne uspeva da izađe iz sobe i njih dvojica ostaju zamrznuti. Godine 2455., grupa istraživača ih pronalazi i odnosi u svoj svemirski brod. Novim tehnologijama uspevaju da ožive Rouana, a misle da Džejsonu nema pomoći. Kakva zabluda! On sam ustaje iz mrtvih i započinje još jedan krvavi pir.

Alas ranoranilac, Milanković spavalica, Jovanović sa Kiri... Otkrivene NAJVEĆE TAJNE srpskih naučnika

"Fredi protiv Džejsona" je jedanaesti deo serijala "Petak 13-i" iz 2003. godine. Fredi Kruger traži način da se vrati iz pakla, nakon što je ubijen. Da bi uspeo u tome, prerušava se u Pamelu Vorhis i budi njenog sina Džejsona Vorhisa iz groba. Naređuje mu da ode u Ulicu brestova i ubije nekoliko dece, a Džejson ubeđen da mu se majka obraća tako i uradi. Svi ljudi pomisle da je ubistva počinio Fredi i proširi se stari strah po celom gradu, što Frediju vraća energiju i predstavlja njegovu kartu za povratak kući. On želi da nastavi svoj krvavi pir, ali stvari se iskomplikuju kada ne može da zaustavi Džejsona, koji polako ubija svu preostalu decu u Ulici brestova. 

Opklade su već krenule, ONA je favorit za ovogodišnju Evroviziju, a KOKODAČE! (VIDEO)

Dvanaesti deo filma iz 2009. godine prvobitno je zamišljen kao priča o poreklu, ali se projekat razvio u ponovno zamišljanje događaja iz prva četiri filma. Džejson je redizajniran u zgodnog, brzog ubicu sa podlogom koja omogućava gledaocu da oseća malo simpatije za njega, ali ne dovoljno da bi Džejson prestao da bude preteća figura. U skladu s tonom filma, Džejsonova maska je rekonstruisana iz kalupa originalne maske koja je korišćena za "Petak 13-i III".

Trinaesti deo ovog horor serijala najavljen je za 2020. godinu, tačno 40 godina posle originalnog filma!

 

Pročitajte i:

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd