fbpx
Skip to main content
Solje

DA LI IMATE OVAKVU ŠOLJU? Sigurno niste znali TAJNU koja stoji iza nje (VIDEO)

Foto: Facebook
Kravica iz bivše Juge.

Verovatno nije bilo kuće u Jugoslaviji koja nije imala šolju ili posudicu sa likom nasmejane kravice sa cvećem na glavi. Dobar deo porodica i dalje čuva ovo simpatično posuđe, ali malo je mlađih generacija koje znaju šta je nekada bilo u njemu.

VEGANI ĆE POLUDETI OD SREĆE: Istraživači napravili algu s ukusom slanine

Ako spadate u ovu grupu ljudi, možemo samo da žalite jer to znači da nikada niste probali najpoznatiji "svetski, a naš" krem - Kinder Ladu.

Kao i većina dobrih stvari i Kinder Lada ima legendu o svom nastanku. Priča kaže da je sve počelo sedamdesetih godina prošlog veka u italijanskoj fabrici "Ferero".

BEBA U NARUČJU LEŠA: Ostaćete IZBEZUMLJENI - evo šta je otac UČINIO kćerki (FOTO)

Marketing stručnjaci iz ove kompanije tražili su način da "Nutelu", najpoznatiji krem na svetu, dobace do zatvorenog jugoslovenskog tržišta. Zato su stvorili jedinstveni čokoladno-mlečni namaz i licencu za njega ustupili fabrici "Podravka" iz Hrvatske. Nešto pre toga, u fabrici u Francuskoj počela je da se prozivodi  Kinder PrimaCrem.

Jedan od uslova da do saradnje uopšte dođe bilo je i taj da se novi krem pravi od istih sirovina koje i "Ferero" koristi u proizvodnji "Nutele", poput specijalnih vrsta mleka i lešnika. I tako je stvorena Kinder Lada čije samo pominjanje i danas izaziva slatku nostalgiju kod stotina hiljada bivših Jugoslovena.

KAD LJUBAV BAŠ ZABOLI: Kleknuo pred nju sa prstenom, a ona PALA sa pozornice (VIDEO)

Kinder Lada je decenijama bilo izvor uživanja jugoslovenske omladine. Oni koji je se sećaju i danas se okupljaju po Fejsbuk grupama gde razmenjuju sećanja i fotografije posudica, poljica i čašica ostalih iza davno pojedenog krema. Ako je verovati broju članova ovakvih grupa, najvoljeniji namaz bivše Jugoslavije očigledno i danas ima brojne obožavatelje.

OVE ULOGE NISU BILE NAMENJENE NJIMA: Naše kultne serije i filmovi mogli su biti potpuno drugačiji

Ako ne spadate u ovu, specijalnu grupu jugonostalgičara (nazovimo ih "kinderladanostalgičara") možda vam je promaklo to da ovog krema već godinama nema u prodavnicama.

Nakon raspada Jugoslavije "Nutela" polako počinje na stiže na rafove slovenačkih, hrvatskih, bosanskih, srpskih, crnogorskih i makedonskih prodavnica, što je za kompaniju "Ferero" bio znak da im Kinder Lada više nije potrebna.

ČUDO U ŠOLJI: Čaj koji čisti bubrege, leči upale, uklanja pesak i kamen

Naime, iako je reč bila o neverovatno prodavanom kremu koji je rušio sve rekorde kada je u pitanju prodaja, ova italijanska kompanija je jednostavno uvek preferifala i forsirala svoj osnovni proizvod - Nutelu. Kinder Lada je i nastala samo zbog nemogućnosti ulaska Nutele na jugoslovensko tržište. Jednom kada je to ostvareno Kinder Ladi je odzvonilo. 

TEK TADA! Bez njih se ne gleda dobar film - a one su se pojavile BAŠ SKORO kod nas

Godine 1995, Podravka je prestala da proizvodi Kinder Ladu, a ona danas postoji samo u sećanjima nostalgičara koji žale za "najboljim kremom na svetu":

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd