fbpx
Skip to main content
Menstrualni bolovi

Volite seks i rado ga se sećate? Onda su vam poznate ove BOLNE POSLEDICE apstinencije

Foto: Profimedia
Seksom do zdravlja.

Mnogim ženama se desi da im se seks u jednom momentu u životu nađe na poslednjem mestu na listi prioriteta. Ako ste i vi među njima, znajte da vaše telo na to ima biološki i psihički odgovor i pripremite se za ove neprijatne posledice.

1. GUBITAK LIBIDA

Kod seksualnog nagona važi pravilo "koristi ga ili ga izgubi".

- Ljudi koji se suzdržavaju od seksa vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih pacijenata to stanje opisuju starom poslovicom, daleko od očiju, daleko od srca - objašnjava doktor Sari Kuper, seksualni terapeut.

Par u krevetu
Foto: Profimedia

2. VAGINALNI ZIDOVI SE STANJUJU

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene na pragu menopauze.

- Kada starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi im slabe, a kada se ponovo odluče na seksualne odnose, to može biti jako bolno - napominje dr Kuper.

3. SUVOĆA VAGINE

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, jeste problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Jednostavno rečeno, vagina postaje sve suvlja i svaka penetracija izaziva bol. Ovo, kao i stanjivanje zidova vagine, posledica je nedostatka estrogena. Žene od 20 ili 30 godina imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkivo ostane zdravo, elastično i podmazano za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer, 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se, kažu doktori.

Evo zašto bi traženje povišice uticalo fenomenalno na tvoj ljubavni život

tinejdžerku boli stomak
Foto: Profimedia

4. MENSTRUACIJA VIŠE BOLI

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvreženom mišljenju, seksualniodnos za vreme menstruacije može da ublaži menstrualne grčeve.

- Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice, što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može da se poveća nivo endorfina, što isto pomaže kod menstrualnih grčeva -  objašnjava doktor Robert Šnajder.


5. MANJI RIZIK OD POLNIH BOLESTI

Evo i jedne dobre stvari. Manje seksa znači i manji rizik od polnih bolesti i infekcija urinarnog trakta, jer seksualni odnosi su krivac za obe ove stvari, objašnjava doktor Šnajder.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u roku od 24 sata nakon polnog odnosa, a američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta.

INAT ILI NEŠTO DRUGO? Evo zašto žene izgledaju LEPŠE nakon prevare!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sex

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd