Skip to main content
Majka i beba

MAJKA 3 DECE ŠETA PO KUĆI GOLA Javnost je osuđuje, a psiholozi podržavaju - Posle njenog OBJAŠNJENJA svi su zaćutali

Foto: Profimedia
Da li je u pravu?!

Ovog jutra, moja osmogodišnja ćerka me je gledala kako hodam gola od kupatila do spavaće sobe. Pokazujući na moj stomak, upitala me je: "Mama, zašto se klati toliko?" - ovako je svoju priču započela Tarin Brumfit (39).

- Uzimajući rukicu moje osmogodišnje devojčice, položila sam je na moj stomak i rekla joj: "To je gde ste rasli ti i tvoja braća"

Objasnila sam joj da je stomak morao da se rastegne kako bi se napravilo mesta za svaku bebu, pre nego što se ponovo skupio, nakon porođaja. - Idući tako unutra i napolje čini da se tvoj stomak klati - dodala sam.

Sva moja deca - moj muž Metju i imam dva sina, Oliver (11) i Kruz (9), kao i Mikaela - su navikli da me vide kako šetam srećna i zadovoljna u svojoj koži. Ali to je nešto što radim prvenstveno za dobrobit svoje ćerke. Znam da, kao devojčica, je veoma važno da me vidi bez odeće - olakšava naš tekući dijalog o ženskom telu i kako se menja kroz ženski život. 

Zapravo, verujem da svaka mala devojčica treba da odraste redovno gledajući svoju majku golu.  

Na kraju krajeva, šta može biti bolji početak za razgovor koji se bori sa toksičnim stereotipima o tome kako bi žena trebalo da izgleda?

Život može da ostavi trag na našim telima - zbog toga aplaudiram BBC prezenterki Viktoriji Derbišajr što je otkrila da golotinja u njenoj kući "nije velika stvar", čak i nakon mazektomije. Ona kaže da njena dva sina (11 i 13 godina) ni ne trepnu, i da bi tako i trebalo da bude.

Majka i ćerka čitanje
Foto: Profimedia

Nije zdravo za našu decu da rastu veujući onome što vide na društvenim mrežama i magazinima. U stvarnom životu, nemaju sve žene uske strukiće i grudi koje prkose gravitaciji.

Osim što ne bi trebalo da krijemo naša tela kada šetamo po sobi ili izlazimo iz kupatila, ne bi trebalo ni da budemo previše kritični sa našim manama u njihovom prisustvu. 

Deca su kao sunđeri - ako mala devojčica raste gledajući mamu kako je opuštena kada je gola kod kuće, upija važnu poruku da je njena mama zadovoljna u svom telu, koje god da je veličine i oblika. Tako da može i ona da bude. 

- Majka predstavlja maloj devojčici verziju toga šta je normalno - objašnjava dečji psiholog dr Amanda Gamer. 

- Ona više uči posmatrajući i prihvatajući model ponašanja i veća je verovatnoća da će kopirati to, više nego bilo šta. Najbolja stvar koju majka može da uradi jeste da promoviše ćerki dobro shvatanje sebe, srećan, zdrav i samouveren model koji će imitirati. Ako te vidi samouverenu u svojoj koži, prirodno će očekivati da odraste osećajući se isto. Dozvoljavajući svojoj ćerki da te vidi golu šalje jaku poruku. Pokazuje joj da ne postoji takva stvar kao što je idealno telo - jednostavno imamo telo koje imamo - završava Gamer.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Ana 's picture

Ana

Apsolutno se slazem da treba decu nauciti kako izgleda "normalno" ljudsko telo. Ali takođe mislim da je u najmanju ruku preterano pokazivati majcino/ocevo telo pred toliko velikom decom.

25 | 7
Matora perverznjakinja's picture

Matora perverznjakinja

E baš im je objasnila! Hahahaha.

0 | 0

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mist
15 Beograd