fbpx
Skip to main content
Tunjevina

Često jedete TUNJEVINU iz konzerve?! Evo koliko je to zapravo ZDRAVA navika!

Foto: Profimedia
Ovo morate znati!

Sigurno ste se pitali koliko je tunjevina iz konzerve zapravo zdrava. Ovaj obrok nekada može da upotpuni ručak, a u doba posta je jedan od izvora proteina. 

DA LI STE NAVUČENI? Ova hrana stvara ZAVISNOST poput DROGE: Glavna prepreka na putu ka MRŠAVLJENJU!

Tunjevina
Tunjevina
Foto: Profimedia

Međutim, sigurno ste čuli da tunjevina nije baš zdrava. Postavlja se večito pitanje: koliko štete tunjevina iz konzerve može da nanese našem telu?

Samo par zalogaja ove NAMIRNICE učiniće ČUDO, regenerisati vaše telo i OJAČATI imunitet!

Tunjevina u sebi sadrži malu količinu žive. Svi znamo da je živa neverovanto otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine žive. Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 migrograma žive.

AJOOJ, UPOMOĆ! ČESTO PIŠKITE? Ako morate u wc češće od OVOG - OBRATITE se obavezno lekaru!

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i decu. Dozvoljen maksimalni unos žive je1.6 µg po kilogramu telesne mase i to nedeljno!

Šokantan podatak je da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

NIKAD SITIJI A VITKI: Evo zašto je PASULJ najbolji izbor za RUČAK, a priprema se na BEZBROJ načina!

tunjeiva u konzervi
Foto: Profimedia

Jedna porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Šta leči koji čaj? Šest opasnih stanja kod kojih će vam pomoći ovi topli napici!

Zaključak je da konzervirana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredelite za sardinu. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
29 Beograd