fbpx
Skip to main content
biljka

PUNA SU DVORIŠTA: Ovu BILJKU mnogi smatraju ukrasom, a pravi je SPAS za KOŽU, leči OPEKOTINE, rane, ekcem

Foto: Instagram printscreen/mojrad23
Zovu je ranjenik ili debela koka.

Verovatno ne postoji biljka koja brže leči promene na koži, kao što su bubuljice, ekcem, rane od posekotina ili opekotine, od ranjenika ili šire poznatije debele koke.

Sve što je potrebno je da uzmete jedan list, pritisnete ga sa prednje strane kada će taknka opna početi da se odvaja od lista, a zatim sa te strane koja se nakon što se opna skine, aplicira na kožu. Ova strana koja se postavi na kožu bude vlažna i lepljiva, a sok koji ispušta izuzetno je lekovit za kožu, oporavlja i hladi, ima dejstvo hidrolata. 

STRUČNJACI NAPOKON OTKRIVAJU: Evo da li je zdravo spavati sa ljubimcem!

STRUČNJACI NAPOKON OTKRIVAJU: Evo da li je zdravo spavati sa ljubimcem!

Ako SPAVATE BEZ VEŠA, jadan vaš partner: Doktor otkrio šta je NAJGORE što se dešava!

Ako SPAVATE BEZ VEŠA, jadan vaš partner: Doktor otkrio šta je NAJGORE što se dešava!

Narodna medicina

Od davnina debela koka poštovana je kao izrazito lekovita biljka, ali treba je oprezno koristiti. Razlog tome je što još uvek nema istraživanja njene lekovitosti kao što je to slučaj sa drugim lekovitim biljkama: kamilica, nana, neven i druge lekovite vrste. Bogata je vitaminima, organskim kiselinama, taninima, mineralima i drugim korisnim materijama.

Mnogi narodni travari i homeopate preporučuju da u toku dana pojedete dva do tri sveža lista tokom perioda vegetacije. Na taj način ćete osvežiti organizam. Jednostavna upotreba listova Debele koke je kada imate problema sa žuljevima, kurijim očima. Dovoljno je da se sa unutrašnje strane lista skine opna, list privije na bolno mesto i zavije.

Upotrebljava se kao lekovita biljka protiv mnogih oboljenja i za čišćenje organizma. Na tom spisku su: sportske povrede, psorijaza, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, istegnuća, rane, bubuljice na licu, snižava visok holesterol i mnoge druge bolesti.

Za visok nivo masnoća u krvotoku, jetri i čišćenje krvi koristi se preparat sa jogurtom. Samelje se 50g svežih listova i izmeša sa 100ml jogutra. Ovako pripremljen jogurt konzumira se pre doručka tokom deset dana. U zavisnosti od rezultata, može da se napravi pauza i posle još deset dana jesti ovaj jogurt.

Čaj kod problema sa čirom na želucu

Za ovaj čaj uzima se mešavina listova lekovitog bilja. Potrebno je pripremiti: četiri lista debele koke, tri lista ranilista, tri lista čuvarkuće i jednu supenu kašiku vodopije. Smesa lekovitih biljaka kuva se u tri decilitra vode od 10 do 15 minuta. Kada se čaj ohladi potrebno ga je procediti. Konzumira se dva puta dnevno pre obroka.

Rakija od Debele koke

Teglu ispuniti svežim listovima Debele koke i preliti ih rakijom lozom. Ostaviti da odstoji. Listovi mogu da stoje u rakiji do sledeće sezone i upotrebljavamo ovu rakiju kod sportskih povreda, istegnuća, manjih rana. Primenjuje se na taj način što se listovi iz rakije „nalepe“ na ozleđeno mesto i zaviju. Ostavi se da deluju preko noći.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd