Skip to main content
Devojčica

DEFORMISANE NOGE, RUKE, OČI! Jedna tableta UNAKAZILA je bar 100.000 dece - a i danas se koristi! (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Tamna strana industrije lekova.

Farmaceutska industrija je svoj procvat doživela u 19. veku, a od tada pa do danas, napravila je niz grešaka koje su stotine hiljada ljudi i dece koštale zdravlja i vrlo često, života. 

Jedan od većih primera kriminalnog ophođenja prema potrošačima je svakako slučaj farmaceutske kompanije "Bajer". O tome svedoči i poster, koji je reklamirao novi "lek", pod nazivom "heroin", početkom 20. veka. Na njemu je pisalo da je tablete proizvela ista firma koja je svetu donela aspirin, dakle nemački "Bajer". 

SAVRŠENO PREPLANULA KOŽA: Da bi DOBILA ten o kakvom SANJAŠ, moraš da URADIŠ OVO!

SAVRŠENO PREPLANULA KOŽA: Da bi DOBILA ten o kakvom SANJAŠ, moraš da URADIŠ OVO!

- Lek protiv kašlja koji ne izaziva zavisnost. Takođe, preporučuje se za lečenje od zavisnosti od morfijuma - piše na posteru za heroin, a "Bajer" saopštava da je lek sada dostupan i u apotekama širom Amerike i SAD. Teško je prebrojati sve laži u samo dve rečenice. "Heroin" je na ovaj način reklamiran od 1898. do 1910. godine, a sam "lek" je bio zaštitni znak "Bajera" sve do 1914. godine. Naravno, vremenom je utvrđeno da je heroin teška droga, pa je postao ilegalan. 

Ako bi tadašnji farmaceuti mogli da se pravdaju da nisu znali koliko je štetan heroin, to nikako ne može da bude opravdanje za proizvođače talidomida, "leka" koji je izazvao jednu od najvećih katastrofa u istoriji. Reklamiran je od 1957. godine u Zapadnoj Nemačkoj kao sedativ, koji usput "leči" anksioznost, nesanicu, gastritis i napetost. Uskoro je otrov počeo da se prodaje trudnicama, koje su ga koristile za lečenje jutarnje mučnine. Tako je reklamirano. 

PRINC NA TERAPIJAMA, GUBI ŽIVCE: Megan i Hari imaju KRIZU u braku?! OVO je RAZLOG!

PRINC NA TERAPIJAMA, GUBI ŽIVCE: Megan i Hari imaju KRIZU u braku?! OVO je RAZLOG!

Nije prošlo mnogo vremena, u Zapadnoj Nemačkoj počele su da se rađaju bebe sa deformisanim udovima, a brojka nesrećne dece stigla je do 7.000. Vrlo brzo, širom sveta zabeleženo je još 10.000 slučajeva beba koje je talidomid unakazio. Samo 50 odsto ovih beba je preživelo. Deformacije su podrazumevale nedovoljno ili potpuno nerazvijene udove, deformacije očiju i srca, gluvoću i slepilo. Posle katastrofe sa talidomidom, širom sveta uvedene su nove mere za kontrolu i razvoj lekova. Cena je, naravno, bila prevelika. S obrizom na to da se talidomid, pod raznim imenima, prodavao u 50 zemalja, procenjuje se da je na kraju oko 100.000 dece imalo posledice. Epilog - usledilo je suđenje 1968. godine u Nemačkoj, a čelnicima kompanije "Grinental" je suđeno za ubistvo i nanošenje povreda. Sud je naložio firmi da isplati odštetu nesrećnim porodicama u visini od 100 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Država je na tu sumu dodala 320 miliona i do današnjeg dana isplaćuje odštetu žrtvama talidomida. Slične novčane nadoknade primile su i žrtve u Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji.

Žrtva talidomida
Žrtva talidomida
Foto: Wikipedia

Imate UŽASNE OŽILJKE od AKNI I BUBULJICA i ne znate KAKO da ih se rešite? Ovo je NAJLAKŠI način i STVARNO DELUJE!

Imate UŽASNE OŽILJKE od AKNI I BUBULJICA i ne znate KAKO da ih se rešite? Ovo je NAJLAKŠI način i STVARNO DELUJE!

Godine 2012, generalni direktor "Grinentala", Harald F. Stok, prvi put se izvinio žrtvama talidomida. Zakasnio je samo 50 godina. U to vreme, bilo je još oko 6.000 živih unakaženih. Talidomid, pod raznim imenima, se koristi i danas, u lečenju nekih vrsta kancera i u tretmanu komplikacija izazvanih leprom. 

Karleuša u Versaće kombinaciji od glave do pete, a cena - ma prava "SITNICA" (FOTO)

Karleuša u Versaće kombinaciji od glave do pete, a cena - ma prava "SITNICA" (FOTO)

U neslavnoj istoriji farmaceutske industrije, posebno mesto zauzima i jedan od najčuvenijih lekova svih vremena - aspirin, gorepomenute firme "Bajer". I opet, nažalost, ima veze sa decom. Najpoznatiji lek za glavobolju i druge boljke izaziva užasni Rejev sindrom, koji pogađa najmlađe. Ovaj sindrom podrazumeva teško oboljenje mozga. Simptomi su povraćanje, konfuzija, napadi i gubitak svesti, a najčešći ishod je smrt. Nije otkriven sam uzrok bolesti, a bolest se sprečava jednostavno - neuzimanjem aspirina.  

Ipak, smrtonosni sindrom, koji je još 1963. godine otkrio lekar Daglas Rej, se na sreću događa veoma retko, pogađa jedno u milion dece. Bez obzira na to, aspirin nikako ne treba davati deci pre navršene 14. godine. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Aspirin's picture

Aspirin

Meni je nefrolog zabranio aspirin i sve ...pirine.

1 | 0

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd