fbpx
Skip to main content
dijeta

"UMALO ME NIJE UBILA": Ispovest devojke koja je DRŽALA POPULARNU DIJETU, ovo je bio KLJUČNI SIMPTOM

Foto: Shutterstock
Nije ni malo naivno!

Klara Ričmond od 15 godine patila je od bolova u stomaku kojima nikako nije mogla naći uzrok iako je posetila brojne lekare i nutricioniste.

Isprobala je razne dijete, ali ništa a nije pomagalo. Kad se odlučila za keto dijetu tu su najveći problemi tek počeli, ali se ujedno zamršeno klupko nejasnih simptoma počelo raspetljavati.

Pulmolog upozorava: Ne lečite kašalj na svoju ruku, ako primetite OVO morate da se obratite lekaru!

Pulmolog upozorava: Ne lečite kašalj na svoju ruku, ako primetite OVO morate da se obratite lekaru!

Kada su bubrezi slabi, STRADA JETRA, srce i ŠTITNA ŽLEZDA: Evo kako da OJAČATE BUBREGE i sačuvate zdravlje (RECEPT)

Kada su bubrezi slabi, STRADA JETRA, srce i ŠTITNA ŽLEZDA: Evo kako da OJAČATE BUBREGE i sačuvate zdravlje (RECEPT)

PRIRODNI DETOKS ZA 50 DINARA: Ovo su ČETIRI zdrave namirnice koje će vam OTOPITI SALO, a sačuvaće vas i od PREHLADE

PRIRODNI DETOKS ZA 50 DINARA: Ovo su ČETIRI zdrave namirnice koje će vam OTOPITI SALO, a sačuvaće vas i od PREHLADE

- S 15 godina imala sam prvi napad koji se ne može dijagnostifikovati - bolnu kombinaciju slabosti mišića, nesanice, napetost u stomaku, zbunjenosti i zatvor - počela je Klara.

stomak
Foto: Profimedia

- Pojedinačno, ti simptomi ne bi bili toliko zastrašujući, ali udruženi su mi predstavljali problem. Potrajali su do moje dvadesete godine. Lekari nisu uspevali postaviti dijagnozu, te sam bila kod 20 lekara u pet različitih država u potrazi za rešenjem svog problema. Sve laboratorijske pretrage pokazale su se uredne - rekla je ona.

- Čak su me dva puta uputili alergologu kako bi se ustanovilo imam li alergiju na hranu, ali ni ti testovi nisu ništa pokazali. Tokom tog vremena išla sam i kod raznih nutricionista i dijetetičara. Naučila sam puno o zdravoj hrani i suplementima, ali moji bolovi u stomaku nisu nestali. U jednom su mi trenutku rekli da je tim bolovima uzrok stres. Drugi lekar me je uputio psihoterapeutu jer je smatra da je to "sve u mojoj glavi" - priseća se Klara.

- Nisam htela da me tretiraju kao osobu koja je neurotična i u potrazi za legalnim drogama (lekovima) pa sam počela sama sprovoditi razne tehnike za upravljanje stresom. Osim toga pokušala sam i razne dijete ne bih li metodom eliminacije pojedinih namirnica otkrila koje od njih mi stvaraju problema.

- Držala sam Paleo dijetu, dijetu Južne obale, dijetu bez rafiniranog šećera, bez pšenice, bez mlečnih proizvoda, bez žitarica, vegetarijansku, dijetu s malo ugljenih hidrata čak sam kratko vreme bila i veganka. Uzimala sam magnezijum kroz dodatak ishrani te ulja. Naravno provodila sam i razne vrste čišćenja creva  Ajuvedski, zeleni, kandida... Ništa mi nije olakšalo bol, ali nije mi ni palo na pamet da bi mi svi ti pokusi mogli štetiti - rekla je ona.

dijeta
Foto: Shutterstock

U januaru 2016. godine odlučila sam isprobati keto dijetu iz nekoliko različitih razloga. Želela sam da počnem da treniram kako bih sagoreča masne naslage. Takođe, nadala sam se da će mi to pomoći kod mog problema sa stomakom i zatvorom. Osim toga, izbacivanje šećera, mlečnih proizvoda i žitarica je ono što rade zdravi ljudi, zar ne? To se pokazalo kao potpuno promašen pristup.

- Nikad nisam mogla pretpostaviti da će mi otprilike šest mjeseci nakon početka ove dijete debelo crevo biti u kolapsu te da ću u bolnici provesti 27 dana. Pregledao me je tim stručnjaka, i zaista su mi uradili niz pretraga, između ostalog uradili su mi i test za Akutnu intermitentnu porfiriju, poznata još i kao vampirska bolest - ispričala je Klara

- Od svih tih testova koji su godinama pokazivali negativno, "napokon" sam bila na nešto pozitivna. Kad kažem "napokon" mislim da konačno može da mi se uspostavi dijagnoza - priznala je Klara.

Akutna intermitentna porfirija (jetrena porfirija)

AIP je retka nasledna bolest koja uglavnom ostaje bez simptoma.

Ova retka bolest, procenjuje se da pogađa na 1:1000 stanovnika, nastaje usled manjka enzima porfobilinogen deaminaze. Manjak enzima se nasleđuje od jednog roditelja, ali većina onih koji nasleđuju to obolenje, nikad ne dobiju simptome.

Kako bi se aktivirao poremećaj i pojavili simptomi, potrebni su drugi faktori - lekovi, hormoni ili ishrana. Simptomi uključuju napade koji traju nekoliko dana ili duže.

Napadi se pojavljuju nakon puberteta i češći su u žena nego kod muškaraca. Najčešći simptom je bol u stomaku. Želučano-crevni simptomi uključuju mučninu, povraćanje, zatvor ili proliv i nadutost.

Može biti zahvaćen mokraćni mehur što uzrokuje smetnje pri mokrenju. Za vreme napada česti su i ubrzani rad srca, visoki krvni pritisak, znojenje i uznemirenost. Mogu biti oštećeni živci koji upravljaju mišićima, što dovodi do slabosti koja obično počne u ramenima i rukama. Slabost može napredovati do svih mišića uključujući i one koji sudeluju u disanju.

Mogu se razviti drhtanje i grčevi. Unutar nekoliko dana može doći do oporavka, iako za potpuni oporavak teške mišićne slabosti može trebati nekoliko meseci ili godina.

Hrana koju sam demonizovala zapravo je bila ključna da bih se osećala bolje  

- Simptomi se javljaju u valovima, nekad traju danima, nekad nedeljama, naučila sam da između napada mogu živeti uglavnom normalnim životom. Ispostavilo se da su mi se simptomi intenzivirali kad sam izbacila ugljene hidrate jer su oni sprečavali da se simptomi razviju te je zato keto dijeta za moj organizam postala toliko loša - rekla je izmučena devojka.

čips
Foto: Shutterstock

- Lekar mi je zapravo preporučio da jedem čips od krompira, ako osetim da se simptomi pojačavaju. Ugljeni hidrati pomažu mojoj jetri da proizvodi hemoproteine koji imaju raznovrsne biološke funkcije među kojima je prenos gasova u krvi, hemijska kataliza, detekcija gasova i prenos elektrona. Još uvek radim na prihvatanju činjenice da je grupa hrane koju sam tako dugo demonizovala zapravo ključna komponenta koja mi pomaže da se osećam bolje. Sada, umesto da se klonim određenih namirnica, izbegavam situacije koje stimulišu stres, ograničavam alkohol, dajem prednost snu i kontrolišem svoje hormone. Mogu bez posledica istrčati 17 kilometara nedeljno kad sam u dobroj fazi - zaključila je Ričmondova.

- Jedna od boljih stvari koje sam naučila na svom putovanju je da najnoviji prehrambeni trendovi nisu uvek najzdraviji. Oh, i život je puno zabavniji uz sendviče - završila je Klara.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd