Skip to main content
merenje kilograma

Učili su nas da GOJI, a sada naučnici tvrde da OVA NAMIRNICA pomaže u MRŠAVLJENJU!

Foto: Profimedia
Ko bi rekao...

Konzumiranje dodatnih 50 grama pirinča dnevno može da spreči gojaznost, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici su utvrdili da je stopa gojaznosti najniža u zemljama gde se pirinač jede u velikim količinama.

Sa druge strane, u zemljama gde se pirinač jede u malim količinama, stopa gojaznosti je mnogo veća, sudeći prema međunarodnoj studiji u kojoj je analizirana ishrana stanovnika 136 zemalja.

NAJJAČI ANTIBIOTIK IZ PRIRODE: Uništava sve viruse, PODMLAĐUJE telo, a nećete bacati pare na lekove!

NAJJAČI ANTIBIOTIK IZ PRIRODE: Uništava sve viruse, PODMLAĐUJE telo, a nećete bacati pare na lekove!

Iako se smatra da je pirinač veoma zdrava zamena za hleb, ranije se tvrdilo da je uprkos tome veoma kaloričan i da može dovesti do dobijanja kilograma.

Naučnici sada ističu da vlakna koja se nalaze u celim žitaricama poput pirinča daju osećaj sitosti i time sprečavaju prejedanje.

LEK ZA NAJGORI KAŠALJ SE KRIJE U KUHINJI: Uz pomoć tri sastojka rešite se bola momentalno!

LEK ZA NAJGORI KAŠALJ SE KRIJE U KUHINJI: Uz pomoć tri sastojka rešite se bola momentalno!

Naučnici sa Ženskog koledža slobodnih umetnosti u Kjotu, koje je predvodio profesor Tomoko Imai, vodili su istraživanje. Analizirali su dnevni unos pirinča u gramima po osobi, kao i unos kalorija u 136 država.

Takođe, u obzir su uzeli i indeks telesne mase. "Rezultati pokazuju da je stopa gojaznosti najniža u državama gde stanovnici redovno jedu pirinač. U skladu sa tim, japanska ili uopšte azijska ishrana, koja se zasniva na pirinču, može da pomogne u sprečavanju gojaznosti", smatra profesor Imai.

Pirinač
Pirinač
Foto: Profimedia

Naučnici ističu da su rezultati isti čak i nakon što su u obzir uzeli faktore poput načina života i socioekonomskih faktora. Zbog toga dodaju da čak i malo povećanje u konzumiranju pirinča može da smanji stopu gojaznosti.  

Ističu da bi se konzumiranjem 50 grama pirinča dnevno broj gojaznih širom sveta smanjio sa 650 miliona na 643,6 miliona.

Inače, prema ovom istraživanju, najviše pirinča se konzumira u Bangladešu, gde se u proseku jede 473 grama ove namirnice po osobi dnevno. Slede Laos (443 grama), Kambodža (438 grama), Vijetnam (398 grama) i Indonezija (361 gram).

TRČITE SAMO TRIDESET MINUTA: Najbolja AKTIVNOST za gubljenje KILOGRAMA, a EVO kako da vam ne bude NAPORNA!

TRČITE SAMO TRIDESET MINUTA: Najbolja AKTIVNOST za gubljenje KILOGRAMA, a EVO kako da vam ne bude NAPORNA!

Na drugoj strani, kao zemlja gde se jede najmanje pirinča je Tunis – tamošnji stanovnici u proseku jedu samo 2,59 grama pirinča dnevno. Međutim, ni Srbija nije mnogo bolja po ovim parametrima jer se u našoj zemlji u proseku unosi 3,58 grama pirinča dnevno po osobi, i na 133. smo mesto od 136 na ovoj listi.

- Već vekovima znamo da su stanovnici istočnih zemalja mršaviji nego drugi - rekao je predsednik Nacionalnog foruma za gojaznost Tam Fraj. - Ovo novo istraživanje je prvo koje je pokazalo da možemo da se borimo protiv gojaznosti tako što ćemo konzumirati više ove namirnice - dodao je on.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd