fbpx
Skip to main content
jezik

UOČAVATE PROMENE NA JEZIKU? Nije bezazleno - Moguće je da imate neku od OVIH BOLESTI

Foto: Profimedia
Boja jezika mnogo govori o zdravlju.

Pre nego što saznate šta znači beli premaz na jeziku, prvo morate znati šta je normalan, zdrav jezik. Ako je sve u redu, boja bi trebalo da bude ružičasta, bez bledih ili tamnih područja. Podloga mora biti glatka, bez naslaga ili samo sa tragovima bele boje. Ako se naslage jasno vide, to znači da se nagomilalo previše štetnih materija i da ste pojeli previše mlečnih proizvoda.

NAJBOLJE PONUDE I SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI U TRAVELLAND-U

NAJBOLJE PONUDE I SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI U TRAVELLAND-U

PRETI VAM INFARKT: Evo kako ćete ZNATI da vam predstoji OVO STANJE, ovo je JASAN ZNAK!

PRETI VAM INFARKT: Evo kako ćete ZNATI da vam predstoji OVO STANJE, ovo je JASAN ZNAK!

NAJMOĆNIJA PRIRODNA POMOĆ ZA DIJABETES: Ovaj ZAČIN uvrstite u ishranu i REŠIĆETE brojne TEGOBE!

NAJMOĆNIJA PRIRODNA POMOĆ ZA DIJABETES: Ovaj ZAČIN uvrstite u ishranu i REŠIĆETE brojne TEGOBE!

Zdrav jezik ne sme biti suv, već blago vlažan. Ponekad beli jezik nakon buđenja može biti znak da imate prehladu ili alergiju, a kada je pokrivena cela površina obično je upala ukusnih pupoljaka.

Ovo se stanje obično javlja kod pušača, zbog nedovoljne oralne higijene ili konzumiranja lekova koji mogu iscrpeti jezik. Bele fleke često ukazuju na gljivičnu infekciju koja se obično javlja nakon uzimanja antibiotika i dijabetesa. Leukoplakija je još jedan uzrok fleka, a javlja se kod onih koji konzumiraju duvan. U tom slučaju treba da kontaktirate svog lekara, jer to može ukazivati na pojavu raka. Uzrok može biti osip poznat kao lichen planus, koji se pojavljuje na drugim delovima tela, pre svega iznad zglobova i podlaktica. Lichen planus može biti rezultat duvana, što znači da simptomi nestaju nakon što prestanete da pušite. Beli tragovi na jeziku obično nisu opasni i njihovo lečenje nije komplikovano.

Potrebno je da imate dobru oralnu higijenu i da znate kako da se rešite cigareta. Definitivno je dobra ideja to reći svom lekaru kako bi oni mogli da isključe opasne bolesti i, ako je potrebno, na vreme odete na lečenje. Stanje koje nije problematično i ne zahteva hitnu medicinsku pomoć uključuje lečenje koje će vam pomoći da očistite jezik.

To možete učiniti tako što ćete strugačem nežno strugati jezik, a zatim ukloniti toksine i omogućiti drugim organima da rade bolje.

jezik
Foto: Srbija Danas

Ne zanemarujte ovih 7 promena jezika:

1. Jezik je crn

Male kvržice na površini jezika, papile, ponekad mogu postati crne zbog nakupljanja bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika može promeniti boju zbog neke hrane, pića ili duvana. To se često dešava zbog loše oralne higijene. Ovo stanje jezika je bezazleno, ali ružno za videti. Međutim, neki antibiotici i drugi lekovi, kao i vode za ispiranje usta, mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se desiti i dehidratacija organizma uzrokovana pijenjem previše kafe. Obratite se svom lekaru ako ovo stanje potraje više od deset dana.

2. Jezik je žut

Kao i kod crnog jezika, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Pored toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suva, odnosno ako telu nedostaje vode, ako se udiše kroz usta (umesto kroz nos), ako je telesna temperatura povišena, previše duvanskog dima prelazi preko jezika. Rešenje je pažljiva oralna higijena, pijenje više vode, struganje jezika.

3. Ima belu površinu

Ima još mnogo. Može biti reč o dehidraciji. ali i oralna kandidijaza. To je infekcija sluzokože usne šupljine gljivom iz roda Candida, koja najčešće napada ljude nižeg imuniteta. Takođe se zna da se javlja i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Beli jezik se takođe može razviti sa leukoplakijom - stanjem u kojem se razvijaju bele fleke u usnoj šupljini. To su lezije koje ponekad mogu predstavljati pojavu raka, kažu stručnjaci. 

4. "Jagodast" jezik

To je jezik zbog kojeg ukusni pupoljci postaju natečeni i čini se da imaju glatku površinu koja podseća na seme jagode. Stručnjaci upozoravaju da ako vam je jezik svetlo crvene boje i imate visoku temperaturu - odmah potražite lekara. Jezik može ličiti na jagode iz više razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 i folne kiseline. To bi takođe mogla biti streptokokna infekcija čiji su glavni simptomi pored promena na jeziku i  telesna temperatura koja je povišena, a savet je da bez odlaganja odete lekaru. Postoji i druga bolest kod koje jezik podseća na jagode - bolest kavasaki koja je češća kod dece mlađe od pet godina. To je poremećaj koji karakteriše upala krvnih sudova u celom telu. Ovu bolest prati i groznica, tako da bi trebalo da posetite lekara.

Jezik
Jezik
Foto: Profimedia

5. Sa braon mrljama

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, obavezno idite na lekarski pregled jer to može biti oblik raka kože - melanom.

6. Pojavile su se izbočine ili bolovi

Ovo su glavni razlozi za kvržice ili bol na bilo kom delu jezika: Dijabetes i anemija mogu izazvati upalu jezika. Pušenje može iritirati jezik i izazvati bol. To je izgaranje vruće hrane ili vas ugrize jezik dok žvaćete. Neke žene dožive paljenje jezika u postmenopauzi (period posle menopauze). Stres može izazvati čireve na jeziku. Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara - obratite se svom lekaru ako bolovi traju duže od dve nedelje. Pukotine ili sitni posekotine na površini jezika mogu izazvati gljivične infekcije.

7. Gubitak osećanja ili žmarci

Nedostatak osećaja na jeziku najčešće je posledica oštećenja nervnog sistema. Ovo se može dogoditi nakon nekih operacija kod stomatologa, ali i kod moždanog udara. Tada nastaje gubitak osećaja ili peckanje na jeziku, piše The Earth Child..

MEDICINSKE GLJIVE: Šest supermoćnih pečuraka koje POMAŽU DA OZDRAVITE!

MEDICINSKE GLJIVE: Šest supermoćnih pečuraka koje POMAŽU DA OZDRAVITE!

ČUVENI RUSKI LEKAR OTKRIVA ŠTA TREBA JESTI UJUTRU: Zaboravite SVE što ste pročitali o doručku do sada JER JE LAŽ!

ČUVENI RUSKI LEKAR OTKRIVA ŠTA TREBA JESTI UJUTRU: Zaboravite SVE što ste pročitali o doručku do sada JER JE LAŽ!

OVIH 10 STVARI SVI RADIMO JER VERUJEMO DA POMAŽU: Lekari tvrde da ŠTO PRE treba da prestanemo!

OVIH 10 STVARI SVI RADIMO JER VERUJEMO DA POMAŽU: Lekari tvrde da ŠTO PRE treba da prestanemo!

DA LI ĆE BEKVALČEVA DA MU ODGOVORI? Pevač priznao da se ZALJUBIO U NATAŠU čim ju je video u OVOME (VIDEO)

 

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19